Koken met onze reisleiders: alle recepten
Onze reisleiders zijn niet alleen dol op kunst en cultuur, ze houden ook van lekker eten! En dan natuurlijk met name van het lekkere eten uit de landen waar zij zo graag komen. Want al reizend raak je, proevend van de vele keukens die de wereld rijk is, gemakkelijk geïnspireerd om thuis die bijzondere gerechten nog eens na te maken. De SRC-reisleiders staan geregeld vol enthousiasme in de keuken om de lekkerste wereldse gerechten te bereiden en om de recepten uit te werken.
Onze reisleiders delen graag hun favoriete recepten met u, inclusief interessante achtergrondverhalen. Over de geschiedenis van de gerechten of over een bijzondere ervaring gerelateerd aan het gerecht. Zo leert u (de keuken van) uw favoriete land nog een beetje beter kennen én kunt u met de recepten thuis ook wegdromen bij de heerlijke wereldse gerechten.
Van welk vakantieland gaat u de traditionele smaken proeven?
Bekijk recepten uit: | |
---|---|
Gratis e-book met alle recepten van onze reisleiders |
Recepten uit Duitsland
FlammkuchenRecept door reisleidster LéonieLéonie: "De Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas, een streek die meerdere keren deel van Duitsland is geweest, maar nu onder Frankrijk valt. Ik deel graag het basisrecept voor Flammkuchen en een aantal heerlijke variaties voor onder andere vegetarische en zoete Flammkuchen met u!"
|
Schwarzwälder KirschtorteRecept door reisleidster LéonieLéonie: "De Duitse Schwarzwälder Kirschtorte is een echte heerlijke klassieker. Chocolade, kersen, slagroom: deze taart heeft het allemaal. De taart is niet direct vernoemd naar het Zwarte Woud in Zuidwest-Duitsland, maar naar het ‘kirschwasser’ dat van oorsprong wordt geproduceerd met de zure kersen uit het Zwarte Woud. Ik geef u mijn favoriete recept!"
|
Recepten uit Frankrijk
Tarte TatinRecept door reisexpert TessaTessa: "Wat is er nu lekkerder dan een stukje tarte Tatin op een gezellig terras in Frankrijk, als toetje na een dag kunst- en cultuursnuiven? Die heerlijke tarte Tatin is niet alleen ontzettend lekker, maar kent ook een bijzondere geschiedenis. En het taartje is ook nog eens verrassend eenvoudig om te maken!"
|
Recepten uit Egypte
Egyptische kushariRecept door reisleidster WillyWilly: "Een van de dingen die ik mis als ik niet in Egypte ben is kushari! Kushari is wel het nationale gerecht van Egypte te noemen. Dit zeer populaire streetfood is in het hele land te koop in eenvoudige kushari-restaurantjes. Het gerecht is vegetarisch, goedkoop en vullend. Dit van oorsprong 'armeluisgerecht' is zeer verrassend van smaak en rijk aan ingrediënten."
|
Recepten uit Groot-Brittannië
Buns uit BathRecept door reisleidster LéonieLéonie: "De Bath bun (een favoriet van Jane Austen) is een zoete rol of bol gemaakt van een gistdeeg op basis van melk met gemalen suiker bovenop gestrooid na het bakken. Variaties in ingrediënten zijn onder meer het insluiten van een klontje suiker in het broodje of het toevoegen van gekonfijte fruitschillen, krenten, rozijnen of kaneel. Het recept dat ik gebruik is gestoken in een modern jasje en daardoor wel iets lichter. Ze zijn warm het lekkerst, doorgesneden en besmeerd met wat gezouten boter."
|
Kaasscones uit SchotlandRecept door reisleidster LéonieLéonie: "Behalve de liefde voor de natuur en het landschap is er in de boeken van Jenny Colgan ook aandacht voor de Schotse keuken en typische producten en recepten. In één van haar boeken vond ik het recept van snelle kaasscones. Als hobbybakker heb ik ze gelijk uitgeprobeerd en lang hebben ze thuis niet in een bewaartrommel gezeten!"
|
GingerbreadRecept door reisleidster DomitillaDomitilla: "Er is in de herfst wat mij betreft niets heerlijkers dan thuiskomen bij een warm kacheltje, een goed boek én thee of koffie met wat lekkers erbij. De herfst- en wintermaanden zijn dan ook ideaal om te gaan bakken. Ik heb me onlangs gewaagd aan ouderwets Engels gingerbread."
|
Theebrood van Earl GreyRecept door reisleidster LéonieLéonie: "Mijn directe omgeving weet het al heel lang, als we samen theedrinken: liever geen Earl Grey voor mij. Laatst stuitte ik op het recept van Theebrood met rozijnen en abrikozen op basis van Earl Grey. Ik had deze thee niet in huis, dus eerste even langs de winkel. Het eindresultaat – bij een kopje thee – was overheerlijk!"
|
Soda bread en Cullen skinkRecept door reisleidster DomitillaDomitilla: "Ierland en Schotland waren ooit met een pad door zee met elkaar verbonden, aldus vertelt de legende van de reus Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) ons. Ik heb er dan ook geen moeite mee om de Ierse en Schotse keukens met elkaar te verenigen en maakte een iconisch Iers brood, Irish soda bread, voor bij wellicht het beroemdste Schotse soepje, Cullen skink."
|
Recepten uit India
Wereldse recepten uit India, en een beetje uit IstanbulRecept door reisleidster ClaudiaClaudia: "Ik ben dol op de Indiase keuken (al is India een van de weinige landen in Azië die ik nog niet bezocht heb) en heb twee lekkere recepten die ik graag wil delen!"
|
Recepten uit Iran
Fesenjan - Perzisch stoofpotje met kipRecept door reisleidster DomitillaDomitilla: "Mijn absolute favoriet onder de stoofpotjes is fesenjan. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit de provincie Gilan dat aan de Kaspische Zee ligt. Het is een combinatie van vlees, in dit geval kip, met walnoten, granaatappelmelasse en specerijen."
|
Recepten uit Jordanië
Aubergine FattehRecept door reisleidster WillyWilly: "Als ik een tijdje niet in Jordanië ben geweest duik ik vaak de keuken in om weer in ‘Jordaanse’ sferen te komen. Ik maak dan heel graag dit recept, dat ik van mijn vriendin Ferial uit Madaba heb gekregen. Een origineel lokaal recept zoals daar ter plaatse gegeten wordt en dat niet is aangepast aan de smaak van toeristen."
|
Recepten uit Litouwen
Litouwse Šaltibarščiai – koude soep van rode bietRecept door reisleider BartBart: "Šaltibarščiai is een soort gazpacho, maar dan met de smaken en geuren van het Balticum. Een koude soep met rode biet, dille en room. Het geeft smaak, verfrissing en kracht. En het is eenvoudig klaar te maken!"
|
Recepten uit Noorwegen
Gravlaks - Noorse gemarineerde zalmRecept door reisleidster LéonieLéonie: "Gravlaks wordt vaak (ook in de rest van Scandinavië) geserveerd als borrelhapje of voorgerecht, maar staat ook wel op het kerstmenu. Grav betekent 'gat in de grond' of graf, laks of lax betekent zalm. Letterlijk gaat het dus om in de grond begraven zalm."
|
Recepten uit Oostenrijk
Sachertorte – mijn favoriete “geheime” receptRecept door reisleidster LéonieLéonie: "De originele bakinstructies voor Sachertorte worden door het huis Sacher veilig in een safe bewaard. Wel zijn er natuurlijk vele varianten in omloop: iedereen heeft zo zijn eigen favoriete recept en dit is die van mij…"
|
Recepten uit Portugal
Pastéis de Belém, Portugese roompasteitjesRecept door reisleidster LéonieLéonie: "De echte pastéis de Belém kunt u alleen bij Antiga Confeitaria de Belém proeven, maar veel bakkers in Portugal en zelfs daarbuiten hebben de heerlijke pasteitjes overgenomen en aangepast naar eigen receptuur. Ik vertel u mijn favoriete recept."
|
Bifanas – Portugese varkenslapjesRecept door reisleidster LéonieLéonie: "Wie lust het niet bij snelle trek? Een broodje warm vlees…. In Portugal hebben ze een bijzonder populaire variant. De bifana is perfect in zijn eenvoud en u kunt het eten in vrijwel elk cafeetje, restaurant en op de markt als snack, lunchgerecht of ’s avonds laat. Meestal smaakt een ijskoud biertje er uitstekend bij."
|
Zeeuwse boluscake met een Spaans-Portugees tintjeRecept door reisleidster LéonieLéonie: "Als ‘half’ Zeeuwsmeisje was ik van jongs af aan al dol op de Zeeuwse bolussen. Let wel: zoals mijn grootmoeder van vaders kant deze zelf maakte. Haar recept heb ik toen helaas niet opgeschreven, maar gelukkig circuleren er ook aardig wat op het internet en die zijn meestal goed te gebruiken. Zelf mag ik graag varianten proberen en enige tijd geleden maakte ik een boluscake….."
|
Portugese arroz com frango - rijst met kipRecept door reisleidster LéonieLéonie: "Ik krijg geen genoeg van de Portugese keuken! Onlangs maakte ik weer zo'n lekker Portugees gerecht: arroz com frango, oftewel rijst met kip. Het is niet moeilijk te maken en snel klaar. U kunt al binnen een halfuurtje genieten van de smaken van Portugal!"
|
Recepten uit Rusland
Boeuf StroganoffRecept door reisleider JaapJaap: "Boeuf Stroganoff is een heerlijk gerecht dat ik iedere keer dat ik in Rusland ben wel een keer eet. Met blini's (pannenkoekjes) en borscht (bietensoep) vooraf. Heerlijk!"
|
Recepten uit Spanje
Vermout uit SpanjeRecept door reisleidster QurinaQurina: "Vermut, of zoals u het in Nederland kent vermout, is wereldwijd een veel genuttigd drankje, maar in Spanje is het behalve een drankje ook een sociaal event. ‘Hacer un vermut’ is een gebeurtenis, een ‘event’ en een hele leuke! Vermout is redelijk eenvoudig zelf te maken en het resultaat zal u verrassen!"
|
Traditionele Spaanse paellaRecept door reisleidster QurinaQurina: "De wieg van het beroemde Spaanse gerecht paella staat ontegenzeggelijk in Valencia, al is het nu een wijdverbreid gerecht, zelfs buiten Spanje! Paella maken is een kunst, maar met mijn recept gaat het u ook zeker lukken!"
|
Fideuá – Valenciaanse pastaRecept door reisleidster QurinaQurina: "La Fideuá is een Spaanse specialiteit die zijn origine heeft in Gandiá (provincie Valencia), maar die later zijn weg heeft gevonden langs vrijwel de gehele oostkust van Spanje. Het is een pastagerecht met een heerlijke smaak die herinnert aan de zee. Fideuá wordt net als paella bereid in de paellapan en komt uit de koker van vissers en andere zeelui."
|
Tortilla EspañolaRecept door oud-SRC-reisleidster MarliesMarlies: "Van alle tapas in Spanje is de tortilla ongetwijfeld één van de meest bekende en geliefde tapa in het land. Ook in de Spaanse huishoudens bakt men er stevig op los en worden ook kleinere tortillas gebakken en heeft ieder zijn eigen favoriet. De meest pure vorm is met aardappel, ui en ei."
|
Calçots voor de calçotadaRecept door reisleidster QurinaQurina: "De calçotada is een van de leukste en lekkerste, typisch Catalaanse vrienden- en familiebijeenkomsten. Normaal gesproken is de winter en het vroege voorjaar, wanneer de calçots weer verkrijgbaar zijn, de beste periode om een goeie calçotada te organiseren."
|
Gazpacho de SandíaRecept door reisleidster QurinaQurina: "De koude soep Gazpacho kent vrijwel iedereen die in Spanje is geweest, maar dit gerecht zal u misschien verbazen: gazpacho van watermeloen en tomaat en (desgewenst) mascarpone. Een zomers gerecht, verfrissend, verkoelend hydraterend en gezond. En nog lekker ook!"
|
Mar y muntanya - zee en bergRecept door reisleidster QurinaQurina: "Mar y muntanya is een fenomeen in de Catalaanse keuken, waarbij er een combinatie wordt gemaakt van ingrediënten zowel uit de zee als van het land (bergen); met een verrassende uitkomst."
|
Spaanse paddenstoelenRecept door reisleidster QurinaQurina: "Ieder jaar breekt in delen van Spanje de bolets-gekte, de paddenstoelen-gekte, los en gaat iedereen op paddenstoelenjacht. Ik geef u een recept van een van de in mijn ogen lekkerste manieren om mijn favoriete paddenstoel, de rovellón, te bereiden. U kunt de rovellón eten als voorgerecht (zoals we dat hier doen), maar als bijgerecht misstaat het ook niet."
|
Mediterrane borrelplankRecept door oud-SRC-reisleidster MarliesMarlies: "Met deze mediterrane borrelplank combineert u kant-en-klaar gekochte dips met kaas, vleeswaren, zelf gemarineerde artisjokjes, gegrilde groentes, puntjes tortilla, kipspiesjes en bruschetta met drie verrukkelijke toppings die u ’s middags al gemaakt heeft. Met een mooi opgemaakte plank maakt u indruk op uw gasten, succes verzekerd!"
|
Panellets voor la CastanyadaRecept door reisleidster QurinaQurina: "De Castanyada is het feest dat wordt gevierd op de vooravond van 1 november (Tot Sants: Allerzielen, Allerheiligen). De avond ervoor kom je samen met je familie en vrienden om de dag in te luiden met allerlei traditionele gerechten en drankjes, die worden genuttigd na het diner. Mijn favoriet zijn panellets, zoete koekjes."
|
Mazapán en turrón voor een dulce NavidadRecept door reisleidster QurinaQurina: "In Spanje ontbreekt marsepein (mazapán) samen met turrón op geen enkele tafel met kerst. Niet zoals in Nederland bij de koffie, maar na de kerstmaaltijd wanneer de tafel vol wordt gezet met allerlei zoetigheden. Mazapán en turrón hebben dezelfde ingrediënten: amandelen en suiker of honing."
|
Recepten uit Turkije
Manti – Turkse deegbolletjes overgoten met yoghurtRecept door reisleidster ClaudiaClaudia: "Manti is een typisch Turks gerecht waar ik zelf dol op ben. Het gerecht bestaat uit met runder- of lamsgehakt gevulde deegbolletjes, waar yoghurt met een gekruide botersaus overheen wordt gegoten. Het is ook nog eens makkelijk en snel te maken!"
|
Recepten uit Zuid-Afrika
Afrikaanse bobotieRecept door reisleidster AstridAstrid: "Bobotie is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht, en erg lekker! Ik geef u mijn recept: erg lekker en zeer geschikt voor de wat meer moderne kok, die soms wat minder tijd heeft om een goede maaltijd op tafel te zetten. Eet smaaklik!"
|
Volg ons