Litouwse Šaltibarščiai – koude soep van rode biet (met recept)
Vorig jaar was ik weer in Vilnius, een van die prachtige Baltische hoofdsteden. En het was warm, zeg maar gerust heet. Geen paniek: gelukkig is er Šaltibarščiai. Een soort gazpacho, maar dan met de smaken en geuren van het Balticum. Een koude soep met rode biet, dille en room. Het geeft smaak, verfrissing en kracht. En het is eenvoudig klaar te maken!
Ingrediënten
- 200 gram gekookte rode biet
- 100 gram verse augurk (evt. komkommer)
- 6 lente-uien
- 2 hardgekookte eieren
- 1,5 liter kefir (mocht u geen kefir kunnen vinden, dan kunt u 500 milliliter volle yoghurt en een liter karnemelk mixen)
- bosje verse dille
- sap van een halve citroen
- zout naar smaak
- gekookte aardappelen als bijgerecht
Bereiding
- Snijd de bieten en augurken/komkommer in fijne julienne.
- Snijd de eieren in kleine stukjes.
- Snijd het groen van de lente-uien klein.
- Snijd de dille klein.
- Giet de kefir in een pan.
- Voeg de ingrediënten en de helft van het citroensap toe (houd wat dille over voor de garnering).
- Voeg naar smaak zout en extra citroensap toe.
- Verdeel de Šaltibarščiai over de borden en garneer met dille.
- Geef als bijgerecht bij iedere portie wat gekookte aardappelen.
De smaak komt nog beter tot zijn recht als de Šaltibarščiai een nacht in de koelkast heeft gestaan. Heerlijk, zeker bij warm weer!
Geen keukenprins(es)? Proef dan dit zomerse gerecht in Litouwen!
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen
Šaltibarščiai is een soort gazpacho van rode biet, dille en room. Het geeft smaak, verfrissing en kracht. En het is eenvoudig klaar te maken!
Volg ons