050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Kaasscones uit Schotland (met recept)

Door reisleidster Léonie | 21-06-2020

Omdat ik deze maanden helaas niet kan reizen met SRC-gasten breng ik met het mooie weer veel tijd door in mijn tuin met een boek. Op een aantal van deze toch luie middagen las ik de ontspannen boeken van Jenny Colgan zich afspelend op het Schotse fantasie-eiland ‘Mure. Als non-fictie locatie zou ik dit plaatsen op één van de eilanden van de Hebriden.

Behalve de liefde voor de natuur en het landschap is er in de boeken ook aandacht voor de Schotse keuken en typische producten en recepten. In één van haar boeken vond ik het recept van snelle kaasscones. Als hobbybakker heb ik ze gelijk uitgeprobeerd en lang hebben ze thuis niet in een bewaartrommel gezeten!

Stone of scone

Voordat ik u het recept geef, eerst een stukje geschiedenis. Het woord scone is voor het eerst opgedoken in een Schots gedicht uit 1512 of 1513. Scones zijn dan ook van Schotse oorsprong. Al kan het woord ook afgeleid zijn van het Nederlandse woord schoonbrot of het Duitse Schönbrot wat mooi, lekker brood betekent. In het Gaelic betekent het woord sgon een grote mond vol. Het Keltische sgonn wordt ook wel vertaald met “een flinke hap nemen”.

Ook zijn er gedachten dat het woord scone terug gaat naar Stone of Scone, ook wel de Stone of Destiny genoemd: de steen waarop van de 9e tot en met de 14e eeuw alle Schotse koningen werden gekroond in het plaatsje Scone. In 1296 liet Eduard I van Engeland de Stone of Scone overbrengen naar de Abdij van Westminster, ten teken dat hij Schotland onderworpen had. In 1996 werd de Stone of Scone vanuit Londen teruggebracht naar Schotland en geplaatst in Edinburgh Castle. In 1999 werd het parlement van Schotland hersteld.

Een scone is een klein snel broodje die ook iets richting cake gaat. U ziet ze in verschillende soorten en maten. Scones hebben de meeste bekendheid gekregen omdat ze bij de thee geserveerd worden tijdens bijvoorbeeld een high tea of de bekende Engelse afternoon tea, maar ze worden ook genuttigd bij het ontbijt of bij de koffie. In het Verenigd Koninkrijk worden de scones meestal gegeten met clotted cream en jam.

Oorspronkelijk had de scone het model van een klein, rond en plat broodje. Het werd gebakken boven een haard of open vuur. Ze bestaan nog steeds, maar worden nu meestal bannock genoemd. Na uitvinding van het bakpoeder werden de scones luchtiger en in kleinere vorm in de oven gebakken en ontstond het ronde broodje zoals we dit nu nog steeds kennen. Scones worden traditioneel met tarwe, gerst of havermout gemaakt, maar er zijn hierop vele variaties gekomen, bijvoorbeeld scones met rozijnen, krenten, kaas of fruit.

De scones werden mede door Anna, the Duchess of Bedford (1788-1861) populair. Zij bestelde thee met zoete broodjes en bij haar thee werden scones geserveerd. Zij was hier zo enthousiast over dat ze het iedere dag precies om 4:00 p.m. weer bestelde. Een traditie werd geboren, de Engelse traditie Afternoon Tea Time. En traditie getrouw worden daar nog altijd scones bij geserveerd.

Het recept voor Schotse kaasscones

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • gedroogde pepertjes naar smaak (kan ook zonder)
  • 60 gram kaas (belegen cheddar is prima)
  • scheutje koolzuurhoudend water
  • 80 milliliter melk (of net iets meer)
  • 50 gram ijskoude boter

Tip: Koude boter, hete oven!

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar.
  3. Voeg de kaas in kleine stukjes gesneden toe en meng dit er doorheen.
  4. Kneed dan de ijskoude boter, ook in kleine stukjes gesneden, er door.
  5. Voeg de vloeistoffen toe en kneed door tot er een mooie, wat plakkerige massa ontstaat.
  6. U kunt het deeg uitrollen en met sconevormpjes uitsteken, maar ook gewoon in 12 gelijke porties verdelen en op de bakplaat leggen. Deze snelle methode werkt prima.
  7. Strijk met een kwastje wat melk over de bovenkant van de 12 bolletjes, want daar worden ze mooi bruin van en bak ze in circa 10 tot 15 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Eet ze met zoute boter als de scones nog een beetje warm zijn.

Ook scones proeven in Groot-Brittannië?

Bekijk reizen naar Engeland en Schotland

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
In één van haar boeken vond ik het recept van snelle kaasscones. Als hobbybakker heb ik ze gelijk uitgeprobeerd en lang hebben ze thuis niet in een bewaartrommel gezeten!