050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Buns uit Bath (met recept)

Door reisleidster Léonie | 26-04-2021

Jane Austen is één van de meest geliefde en gelezen schrijfsters van de Engelse literatuur. Tussen 1801 en 1806 woonde zij in Bath. Een paar jaar geleden bezocht ik deze bruisende stad tijdens een SRC-reis en volgde een stukje de voetsporen van Jane Austen in Bath, waar trouwens ook het Jane Austen Centre gevestigd is.

Op 22 januari 1801 schreef Jane aan haar zus Cassandra: “Your going I consider as indispensably necessary, and I shall not like being left behind; there is no place here or hereabouts that I shall want to be staying at, and though, to be sure, the keep of two will be more than of one, I will endeavour to make the difference less by disordering my stomach with Bath buns; and as to the troyle of accommodating us, whether there are one or two, it is much the same.”

De buns van Sally Lunn

Als bakliefhebber besloot ik de bun zelf ook te proberen en dé plaats daarvoor is Sally Lunns House in Bath. Maar wie was deze Sally Lunn? Het verhaal gaat dat Solange Luyon omstreeks 1680 vanuit Frankrijk naar Bath ontsnapte. Ze was Hugenoot en werd in haar thuisland vervolgd omdat protestantisme daar verboden was. In de keuken van een bakkerij in Lilliput Alley vond ze werk. Solange Luyon was niet goed uit te spreken voor de Engelsen en die maakten er uiteindelijk Sally Lung van. Sally had de kennis om naar Frans recept een brioche-achtig brood te bakken zoals we die nu ook nog kennen in Frankrijk. Het broodje kon gegeten worden met zoet en hartig beleg en werd al heel snel populair. De Sally Lunn bun werd zo’n succes in Bath dat Sally haar eigen broodjeszaak opende in het gebouw waar nu de tearoom zit die naar haar is vernoemd: Sally Lunn's House, 4 North Parade Passage. Nort Parade was de nieuwe naam voor Lilliput Alley.

Het huis zelf dateert uit 1482 en is daarmee één van de oudste nog bestaande huizen van Bath. In de jaren ’30 van de vorige eeuw komt het huis in handen van Marie Marie Byng-Johnson, een begaafde tekenares die er een tearoom opende en deze onder de aandacht bracht door onder meer een boekje met eigen illustraties van het huis en de geschiedenis van Bath uit te geven. Ze pakte de restauratie van het oude huis grondig aan en ontdekte Sally Lunn’s recepten in een goed verborgen kast in de oude lambrisering. Ook de oude keuken is tijdens opgravingen tevoorschijn gekomen. In de tegenwoordige, nog steeds kleine, tearoom kun je de beroemde Sally Lunn Bun nuttigen en er is een mini-museum, waar de oude houtoven en antiek bakgerei te zien is.

Literaire inspiratie

Naast Jane Austen – die in Bath niet ver hoefde te gaan om een Bun te eten waarbij haar ‘maagklachten’ waarschijnlijk vooral te maken hadden met teveel eten omdat ze deze zo lekker vond – waren er ook andere schrijvers die de Sally Lunns kenden. Charles Dickens heeft het over de Sally Lunns samen met muffins en crumpets (beschuitbollen) in zijn kerstverhaal The Chimes: A Goblin Story of Some Bells that Rang Rang an Old Year Out and a New Year In. The Chimes is een novelle die voor het eerst gepubliceerd werd in 1844, een jaar na A Christmas Carol. The Sally Lunn werd ook genoemd in de komische opera uit 1877 The Sorcerer van William. S. Gilbert met muziek van Arthur Sullivan

Het chorus gaat als volgt:
Now to the banquet we press; now for the eggs and the ham;
Now for the mustard and cress, and now for the strawberry jam!
Now for the tea of our host, now for the rollicking bun,
Now for the muffin and toast, and now for the gay Sally Lunn!
WOMEN: The eggs and the ham, and the strawberry jam!
MEN: The rollicking bun, and the gay Sally Lunn! The rollicking, rollicking bun!

Recept voor de Bath bun

Ik maakte kennis met ‘mijn’ bun (met bovenop boter, suiker, kaneel en een schijfje sinaasappel) in de namiddag en eerlijk is eerlijk: mijn maag werd er erg goed door gevuld want de afmeting van de geserveerde bun was overdadig. De smaak was echter tongstrelend dus laten staan geen optie….

De Bath bun is een zoete rol of bol gemaakt van een gistdeeg op basis van melk met gemalen suiker bovenop gestrooid na het bakken. Variaties in ingrediënten zijn onder meer het insluiten van een klontje suiker in het broodje of het toevoegen van gekonfijte fruitschillen, krenten, rozijnen of kaneel. Onderstaand recept is gestoken in een modern jasje en daardoor wel iets lichter. Ze zijn warm het lekkerst, doorgesneden en besmeerd met wat gezouten boter.

IngrediëntenBereiding
  • 115 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 450 gr witte bloem
  • 7 gr instant gist (1 zakje)
  • snufje zout
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 230 ml handwarme melk
  • 2 grote eieren
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • 15 ml melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 suikerklontjes grof gemalen / gestampt
  • 1 eetlepel karwijzaad
  1. Meng de witte bloem en boter in een grote kom met de hand tot een kruimeldeeg. Voeg dan zout en suiker toe en als laatste de gist en roer grondig door.
  2. Klop de eieren licht los en voeg deze met de melk en het karwijzaad toe aan het deeg. Meng dit alles met de hand of houten lepel goed door tot een kleverig deeg ontstaat.
  3. Bestuif een werkoppervlak of bakplaat met wat bloem en kneed het deeg met de hand of mixer met deeghaak 8 minuten goed door.
  4. Laat het deeg in een afgedekte deegkom (afdekken met plastic of licht vochtige theedoek) ongeveer 2 uur rijzen. De hoeveelheid deeg moet dan ongeveer verdubbeld zijn.
  5. Breng de deegbol/rol terug naar een ondergrond met bloem bestoven en verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en vorm deze tot ballen. Plaats deze deegballen op een bakplaat bedekt met vetvrij bakpapier of niet klevende bakmat.
  6. Bedek de bakplaat met ballen met een vochtige theedoek en laat nogmaals 30 tot 45 minuten rijzen.
  7. Verwarm de oven op 180 graden en maak intussen het glazuur door de 15 ml melk met de 2 eetlepels suiker te mengen.
  8. Bestrijk de gerezen deegballen met wat glazuur en bak ze in de voorverwarmde oven van180 graden in circa 20 tot 25 minuten goudbruin. Ze zijn goed gaar wanneer je tegen de onderkant van het broodje tikt na het bakken en een licht wat hol geluid hoort.
  9. Haal de broodjes uit de oven en plaats ze op een rooster. Bestrijk ze nogmaals licht met het glazuur en besprenkel ze met de fijngemaakte suikerklontjes en het karwijzaad als topping. Eventueel zachtjes iets induwen om te voorkomen dat de topping eraf rolt.
  10. Halveer de broodjes en besmeer ze met gezouten boter. Eet ze als ze nog warm zijn!

Reizen naar Engeland

Wilt u ook in Bath deze overheerlijke buns proeven? Ga dan mee op de themareis Hoogtepunten van de Engelse literatuur of de prachtige cultuurvakantie Lieflijk Zuid-Engeland. Of laat u inspireren door onze reizen naar Groot-Brittannië.

Bekijk alle reizen naar Groot-Brittannië

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
Als bakliefhebber besloot ik de bun zelf ook te proberen en dé plaats daarvoor is Sally Lunn's House in Bath.