Afrikaanse bobotie (met recept)
Bobotie is een typisch Zuid-Afrikaans gerecht, en erg lekker! De naam is afgeleid van ‘bobotok’, een Indonesisch vleesgerecht dat gestoomd wordt. Vermoedelijk is het recept al in de 17e eeuw via Javaanse en Maleisische slaven in Zuid-Afrika beland. Een aantal van die slaven werkten in de keukens van plantagehouders, en zij zetten dit gerecht op het menu. Bobotie was zo gewoon in die tijd, dat er speciale pannen bestonden: bobotiketels.
Hoe u de bobotie precies maakt, is erg afhankelijk van uw smaak en ook van de tijd die u heeft. Hieronder vindt u het recept: erg lekker en zeer geschikt voor de wat meer moderne kok, die soms wat minder tijd heeft om een goede maaltijd op tafel te zetten. Eet smaaklik!
Recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie
Ingrediënten (6 – 8 personen):
- 1 kilo rundergehakt (liever vegetarisch? Vervang het gehakt door linzen!)
- 250 milliliter melk
- 1 dikke snee bruin brood (of 2 gewone, indien voorgesneden)
- 2 fijngesnipperde uien
- 2 theelepels fijngesneden knoflook
- 2 theelepels olijfolie
- 2 theelepels kurkuma
- 3 theelepels milde kerriepoeder
- 3 theelepels abrikozenjam (of gelei)
- 1 losgeklopt ei
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- een paar laurierblaadjes
- ½ kopje gele rozijnen (ongeveer 60 gram)
- een handvol amandelschaafsel
- naar smaak zout en versgemalen zwarte peper
Voor de bovenlaag:
- 4 eieren
- 500 milliliter melk
- naar smaak zout en versgemalen zwarte peper
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hete luchtoven). Week het brood in de melk, en maak dit fijn met een vork.
- Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de fijngesnipperde uien tot ze glazig zijn. Voeg de fijngesneden knoflook, de kurkuma en de kerriepoeder toe en bak nog 2 minuten op zacht vuur mee.
- Meng intussen het rundergehakt met het mengsel van melk en brood. Voeg het gehakt toe in de pan en bak op hoog vuur tot het gehakt mooi bruin is.
- Voeg hierna de rozijnen, het amandelschaafsel, de abrikozenjam, de witte wijnazijn en naar smaak zout en peper toe. Laat dit op een laag vuur 15 minuten meebakken.
- Haal hierna de pan van het vuur en laat de bobotie wat afkoelen tot het lauwwarm is. Meng hierna het losgeklopte ei door het gehakt en doe dit vervolgens in een grote ovenschaal.
Bovenlaag
Meng de ingrediënten voor de bovenlaag en giet dit over het gehakt. Leg de laurierblaadjes hier ter versiering bovenop. Vervolgens 25 minuten in de oven, en smullen maar!
Recept voor gele rijst met rozijnen
Bobotie is erg lekker als daarbij geschaafde kokosnoot, stukjes banaan, verse chutney en een eenvoudige salade van losgesneden tomaat en ui wordt geserveerd. En… met gele rijst met rozijnen! Dit wordt in de volksmond ook wel ‘begrafenisrijst’ genoemd. De naam duidt op gelegenheden waarbij veel monden gevoed moesten worden, zoals bij een begrafenis. Het past in ieder geval perfect bij bobotie!
Ingrediënten (per persoon):
- 1 kopje rijst
- ½ kopje rozijnen
- een kaneelstokje
- ½ theelepel kurkuma
- naar smaak zout toevoegen
Bereiding:
Doe de rijst, de kurkuma en naar smaak zout in kokend water en kook de rijst gaar volgens de verpakking. Giet de rijst af, doe terug in de pan en meng de rozijnen en de kaneelstokjes door de rijst. Laat vervolgens op laag vuur stomen totdat u de bobotie op tafel zet.
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Volg ons