Theebrood van Earl Grey (met recept)
Mijn directe omgeving weet het al heel lang, als we samen theedrinken: liever geen Earl Grey voor mij. Aangezien ik graag in de keuken sta om te bakken zijn de Engelse, Ierse en Schotse cakes, scones en andere baksels altijd een welkome bron van bakinspiratie. Laatst stuitte ik op het recept van Theebrood met rozijnen en abrikozen op basis van Earl Grey. Ik had deze thee niet in huis, dus eerste even langs de winkel. Het eindresultaat – bij een kopje thee – was overheerlijk….. Bakt u weer met mij mee?
Maar eerst een stukje geschiedenis
Waarom heet het eigenlijk Earl Grey en wat is het precies? Earl Grey is een melange van zwarte thee op smaak gebracht met bergamot afkomstig uit de schil van de citrusplant bergamot. De thee is genoemd naar graaf (Earl) Charles Grey (1764-1845). Earl Charles Grey was minister-president van het Verenigd Koninkrijk tussen 1830-1834. Enige jaren daarvoor was hij ook al werkzaam als minister van Buitenlandse Zaken. Hij voerde parlementaire hervormingen door, keerde zich tegen de discriminatie van katholieken en in 1833 werd onder zijn premierschap de slavernij verboden in de Britse kolonies bij de Slavery Abolition Act.
Het verhaal gaat dat hij de thee als diplomatiek cadeau kreeg na zijn reis naar China. Zijn vrouw gebruikte de melange om de elite in Londen te entertainen. De thee werd bijzonder populair onder de elite, zodat deze zich ook heel snel verspreidde. Het is inmiddels een van de populairste theesmaken ter wereld. De thee die Charles Grey cadeau zou hebben gekregen, zou een mengsel zijn geweest van zwarte thee uit India en thee uit Sri Lanka (Ceylon thee). De theebladeren worden op verschillende momenten in het jaar geplukt en op verschillende manieren verwerkt. Die verschillende verwerkingsmethodes zorgen voor de theesoorten: van witte thee tot zwarte thee. Earl Grey is een melange, waar bergamot (extract) wordt gebruikt om de vaak zwarte thee mee te parfumeren. Dit gebeurt ook wel met witte en groene thee.
Talloze variaties; Lady Grey en Russian Earl Grey
De bergamot (Citrus Bergamia) is een kleine ronde tot peervormige, zure citrusvrucht die aan een boom groeit van wel zo’n 4 tot 5 meter hoog. De bergamotvrucht komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië. Bij introductie in Italië bleek de bergamot het daar heel goed te doen en tegenwoordig komen heel veel bergamotvruchten uit Calabrië. De naam bergamot is dan ook afkomstig van de Italiaanse plaats Bergamo, waar de olie voor het eerst werd geproduceerd. Alleen de schil en het sap van bergamot worden gebruikt, de rest is oneetbaar. Uit de schillen van de onrijpe vruchten wordt een aromatische olie gewonnen die gebruikt wordt in essentiële oliën, parfum, huidproducten en in voedsel. De schillen van deze onrijpe vruchten worden ook gedroogd en toegevoegd aan bijvoorbeeld de geparfumeerde thee.
Earl Grey is zo populair dat er vele variaties op gemaakt zijn. Een van de bekendste is Lady Grey, vaak een melange van Earl Grey en korenbloembloesem. Hiervan gaat het verhaal dat toen Earl Grey werd uitgevonden er werd gedacht dat thee ‘ongepaste impulsen’ gaf aan vrouwen. Als antwoord kwam Lady Grey: door toevoeging van fruit werd gedacht dat het effect van thee werd gekalmeerd, waarop sinaasappel-, citroen- en bergamotextract werden toegevoegd. Een andere populaire Earl Grey variatie is de Russische Earl Grey (Earl Grey met stukjes citrusschil). London Fog werd aan het einde van de 18e eeuw ook veel gedronken: thee met (veel) gestoomde melk en vanillesiroop. Sommige theepakkers voegen tegenwoordig ook een gedeelte Lapsang Souchong toe om de Earl Grey een lichte rokerige, rijke smaak te geven. Elke zwarte thee met bergamot wordt tegenwoordig gezien als Earl Grey.
Recept voor theebrood met rozijnen en abrikozen
Zou Lady Grey (Mary Elizabeth Posonby) gezellig thee hebben gedronken met haar gezin bestaande uit tien zonen en vijf dochters? Zou de kokkin van het huize Grey ook teabread hebben gemaakt? Ik heb het in elk geval wel geprobeerd aan de hand van onderstaand recept uit één van mijn favoriete bakboeken Het makkelijke bakboek van Rutger van den Broek.
Ingrediënten voor de vulling:
- 200 gram blanke rozijnen
- 200 gram donkere rozijnen
- 300 milliliter hete en sterke Earl Grey thee
Ingrediënten voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 2 ½ theelepel bakpoeder
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 125 gram abrikozenjam
- ¼ theelepel zout
Bereidingswijze:
- Begin dit recept de avond van tevoren. Doe de blanke en donkere rozijnen in een kom en schenk daar de hete thee bij. Dek de kom af met plasticfolie en laat deze een nacht staan.
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg bij de rozijnen en de thee, deze hoeven dus niet afgegoten te worden. Roer alles door met een lepel tot een plakkerig deeg en doe dit in de bakvorm.
- Bak het theebrood in 1 ¼ - 1 ¾ uur gaar. Test of het theebrood gaar is met een satéprikker. Laat het theebrood 5-10 minuten afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat het theebrood verder afkoelen op een rooster.
Bekijk reizen naar Groot-Brittannië
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Volg ons