Aubergine Fatteh (met recept)
Als ik een tijdje niet in Jordanië ben geweest duik ik vaak de keuken in om weer in ‘Jordaanse’ sferen te komen. Tegenwoordig zijn gelukkig veel kruiden en ingrediënten uit de Jordaanse keuken in Nederlandse supermarkten verkrijgbaar en komen ze ook vaker in recepten in kookboeken en tijdschriften voor, zoals za’ater, sumak, dukkah en baharat.
Ik maak dan heel graag het recept dat ik van mijn vriendin Ferial uit Madaba heb gekregen. Een origineel lokaal recept zoals daar ter plaatse gegeten wordt en dat niet is aangepast aan de smaak van toeristen. Ferial heeft speciaal een filmpje gemaakt ter illustratie. Bekijk hier de receptvideo van Ferial.
Recept voor aubergine fatteh
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 1 Libanees pitabrood
- 1 el tahin
- 5 el yoghurt
- citroen
- zout
- knoflook
Bereiding:
- Bak de in stukjes gesneden Libanees brood en in blokjes gesneden aubergine.
- Meng de yoghurt met een eetlepel tahin, het zout, het citroensap en de knoflook naar smaak goed door elkaar.
- Meng het yoghurtmengsel met de gebakken stukjes brood (niet in het filmpje te zien) en de aubergineblokjes goed door elkaar.
Nog gezelliger is het natuurlijk om tijdens onze rondreis door Jordanië bij Ferial in haar huiskamerrestaurant in Madaba te genieten van nog meer heerlijke gerechten van haar hand. Of om voor thuis kruiden, noten en Arabische koffie in te slaan bij mijn favoriete zaak Eibal Coffee in Akaba.
Bekijk reizen naar Jordanië
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Volg ons