Bifanas – Portugese varkenslapjes (met recept)
Wie lust het niet bij snelle trek? Een broodje warm vlees…. In Portugal hebben ze een bijzonder populaire variant die bestaat uit een wit broodje met (dun) varkensvlees, mosterd en meestal een goede piri-piri-saus. Het vlees is gemarineerd in droge witte wijn, knoflook, citroensap, paprikapoeder en laurierblad. De bifana is perfect in zijn eenvoud en u kunt het eten in vrijwel elk cafeetje, restaurant en op de markt als snack, lunchgerecht of ’s avonds laat. Meestal smaakt een ijskoud biertje er uitstekend bij.
Een bifana is eigenlijk een ongepaneerde varkensschnitzel of dun gesneden varkenslapje. De dikte varieert van een centimeter dik tot flinterdun. De lapjes vlees worden gemarineerd en daarna snel gebakken in de boter met wat olie en afgeblust met de marinade.
Mijn recept
Op internet vond ik enige tijd geleden onderstaand recept en ik maakte er voor mezelf een avondgerecht van met brood, salade en een mooi glas rode wijn. Uiteraard een Portugese wijn, dat er ook prima bij smaakt.
Ingrediënten:
- 300 gram dun gesneden varkenslapjes (bifanas)
- 1 schijfje citroen
- 4 teentjes knoflook
- 2 blaadjes laurier
- ½ eetlepel milde paprikapoeder
- zout en witte peper
- 100 milliliter droge witte wijn
- 100 milliliter water
- olie en boter om in te bakken
- eventueel een broodje (niet bij glutenvrij of koolhydraatbewust dieet)
- mosterd naar smaak
- piri-piri-saus naar smaak
Bereiding (circa 15 minuten + 2 uur marineren)
- Leg het vlees in een glazen schaal.
- Bestrooi het vlees met de paprikapoeder, het zout en de peper.
- Leg er het schijfje citroen bij en verkruimel de laurierblaadjes.
- Snij de knoflook in schijfjes en leg deze ook bij het vlees.
- Giet er dan de wijn bij en voeg zoveel water toe dat de lapjes net onder staan.
- Meng het vlees goed in de marinade. Laat het vervolgens minstens 2 uur intrekken.
- Smelt wat boter in de olie in een koekenpan.
- Neem de lapjes vlees uit de marinade en schroei ze snel, op hoog vuur, aan weerszijden dicht.
- Voeg dan de marinade toe, maar zonder de citroen.
- Laat het vlees hierin een paar minuten garen (hoe dunner de bifana, hoe sneller hij klaar is).
- Leg het vlees op een – al dan niet voorverwarmd – bordje.
- Kook de saus nog een beetje verder in. Giet de saus over het vlees en serveer met een broodje en een frisse salade.
- Serveer er mosterd en/of piri-piri-saus bij voor de liefhebber.
Eet smakelijk! Bom apetite!!
Geen keukenprins(es)? Proef dan een heerlijk broodje bifanas in Portugal!
Bekijk reizen naar Portugal
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Volg ons