Mediterrane borrelplank (met recepten)
Niets zo gezellig als met elkaar aan tafel zitten kletsen en borrelen met een hapje erbij. Gewoon een drankje met vrienden aan het eind van de dag of als beginnetje van een diner. Natuurlijk wilt u leuk voor de dag komen, maar niet te ingewikkeld doen en zelf alleen maar in de keuken staan om de hapjes te maken!
Met deze mediterrane borrelplank combineert u kant-en-klaar gekochte dips met kaas, vleeswaren, zelf gemarineerde artisjokjes, gegrilde groentes, puntjes tortilla, kipspiesjes en bruschetta met drie verrukkelijke toppings die u ’s middags al gemaakt heeft. Met een mooi opgemaakte plank maakt u indruk op uw gasten, succes verzekerd!
In een aantal stappen neem ik u mee om een mediterrane borrelplank te maken, zo eenvoudig of uitgebreid als u zelf wilt!
Een tip vooraf
Begin met (de aanschaf van) een mooie grote (olijfhout, essen of acacia) houten plank. U kunt ze tegenwoordig in veel huishoudzaken en kookwinkels kopen. Koop ’m niet te klein, een plank van 60 centimeter ligt maar zo vol! Vet voor het eerste gebruik de plank lichtjes in met een neutrale olie zoals een druivenpitolie.
Op de plank - de basis
- Zoek 3 leuke identieke kleine glaasjes en vul deze met bijvoorbeeld aioli, (tomaten)tapenade, hummus of pesto die u tegenwoordig kant-en-klaar bij de supermarkt kunt kopen.
- Gemarineerde olijfjes doet u in een klein aardewerken bakje met prikkertjes erbij.
- Dun gesneden spianata romana: deze heerlijk Italiaanse vleeswaar rolt u in plakjes op met 2 blaadjes rucola erin
- Manchego is een Spaanse schapenkaas. Herkenbaar aan de bruine (plastic) geribbelde korst. U koopt het vaak in een punt stukje. De smaak van de ‘semi-curado’ is wat milder dan de ‘çurado’. Manchego snijdt u níet in blokjes, maar in driehoekige puntjes.
- Jamon serrano. Deze heerlijk rauwe Spaanse ham mag niet ontbreken op een borrelplank. Vouw de plakjes tot kleine roosjes en leg er stukjes Galia-meloen tussen.
- Garneer de plank met kleine trosjes witte druiven die u verspreid over de plank neerlegt.
- Zorg voor lekker stokbrood of een zogenaamd breekbrood.
De plank kunt u naar keuze aanvullen met de onderstaande hapjes die u zelf klaarmaakt.
Bruschetta met dip 1, 2 of 3
Een Italiaanse bruschetta is eigenlijk niks anders dan een belegd stukje stokbrood, maar dan nét iets specialer. Neem als basis een stevig zuurdesem stokbrood en snijd deze schuin in dunne plakjes. Grill de stukjes brood de oven, in de broodrooster of in een droog pannetje op het vuur. Voor iets meer smaak wrijft u een open gesneden teentje knoflook over de nog warme toast en druppelt u een pietsie olijfolie erover. Het resultaat moet een stevig toast-achtig stukje stokbrood zijn. Beleg ze pas vlak voor het serveren met één van onderstaande dips.
Dip 1: Doperwtendip met buffelmozzarella, dille en oude kaas
Ingrediënten
| Bereidingswijze
|
Dip 2: Geroosterde snoeptomaatjes met ricotta
Ingrediënten
| Bereidingswijze
|
Dip 3: Gegrilde courgette, pesto en groene tip-asperge
Ingrediënten
| Bereidingswijze
|
Gemarineerde artisjok
Ingrediënten
| Bereidingswijze
|
Mini kippendijspiesjes
Ingrediënten
| Bereidingswijze
|
Tortilla
In een vorig recept heb ik laten zien hoe je een Spaanse aardappel-ui tortilla maakt. Laat deze afkoelen en snijd in puntjes en leg ze op je borrelplank.
In de zomer serveert u bij de borrelplank een fruitige rosé, bijvoorbeeld uit de Navarra. Kiest u voor rode wijn dan kunt u een Spaanse tempranillo nemen of een jonge Rioja.
Als u één keer de smaak te pakken heeft om een borrelplank te maken, is het misschien leuk om nog meer variaties te bedenken. Wat dacht u van een wrap met ‘geplukte kip’, mango-mayonaise en rucola die u in stukjes op de plank legt? Een plakje fricandeau opgerold met tonijnsaus/salade? Een mini-soepje in een glaasje op de plank? Met luxe ingrediënten kunt u de plank ook met kerst op tafel zetten als voorafje van het diner.
Veel succes en plezier met uw eigen creatieve inbreng en eet smakelijk!
Bekijk reizen
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Volg ons