050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Mediterrane borrelplank (met recepten)

Door oud-SRC-reisleidster Marlies | 27-10-2020

Niets zo gezellig als met elkaar aan tafel zitten kletsen en borrelen met een hapje erbij. Gewoon een drankje met vrienden aan het eind van de dag of als beginnetje van een diner. Natuurlijk wilt u leuk voor de dag komen, maar niet te ingewikkeld doen en zelf alleen maar in de keuken staan om de hapjes te maken!

Met deze mediterrane borrelplank combineert u kant-en-klaar gekochte dips met kaas, vleeswaren, zelf gemarineerde artisjokjes, gegrilde groentes, puntjes tortilla, kipspiesjes en bruschetta met drie verrukkelijke toppings die u ’s middags al gemaakt heeft. Met een mooi opgemaakte plank maakt u indruk op uw gasten, succes verzekerd!

In een aantal stappen neem ik u mee om een mediterrane borrelplank te maken, zo eenvoudig of uitgebreid als u zelf wilt!

Een tip vooraf

Begin met (de aanschaf van) een mooie grote (olijfhout, essen of acacia) houten plank. U kunt ze tegenwoordig in veel huishoudzaken en kookwinkels kopen. Koop ’m niet te klein, een plank van 60 centimeter ligt maar zo vol! Vet voor het eerste gebruik de plank lichtjes in met een neutrale olie zoals een druivenpitolie.

Op de plank - de basis

  • Zoek 3 leuke identieke kleine glaasjes en vul deze met bijvoorbeeld aioli, (tomaten)tapenade, hummus of pesto die u tegenwoordig kant-en-klaar bij de supermarkt kunt kopen.
  • Gemarineerde olijfjes doet u in een klein aardewerken bakje met prikkertjes erbij.
  • Dun gesneden spianata romana: deze heerlijk Italiaanse vleeswaar rolt u in plakjes op met 2 blaadjes rucola erin
  • Manchego is een Spaanse schapenkaas. Herkenbaar aan de bruine (plastic) geribbelde korst. U koopt het vaak in een punt stukje. De smaak van de ‘semi-curado’ is wat milder dan de ‘çurado’. Manchego snijdt u níet in blokjes, maar in driehoekige puntjes.
  • Jamon serrano. Deze heerlijk rauwe Spaanse ham mag niet ontbreken op een borrelplank. Vouw de plakjes tot kleine roosjes en leg er stukjes Galia-meloen tussen.
  • Garneer de plank met kleine trosjes witte druiven die u verspreid over de plank neerlegt.
  • Zorg voor lekker stokbrood of een zogenaamd breekbrood.

De plank kunt u naar keuze aanvullen met de onderstaande hapjes die u zelf klaarmaakt.

Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies
Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies
Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies

Bruschetta met dip 1, 2 of 3

Een Italiaanse bruschetta is eigenlijk niks anders dan een belegd stukje stokbrood, maar dan nét iets specialer. Neem als basis een stevig zuurdesem stokbrood en snijd deze schuin in dunne plakjes. Grill de stukjes brood de oven, in de broodrooster of in een droog pannetje op het vuur. Voor iets meer smaak wrijft u een open gesneden teentje knoflook over de nog warme toast en druppelt u een pietsie olijfolie erover. Het resultaat moet een stevig toast-achtig stukje stokbrood zijn. Beleg ze pas vlak voor het serveren met één van onderstaande dips.

Dip 1: Doperwtendip met buffelmozzarella, dille en oude kaas

Ingrediënten
  • 125 gr diepvriesdoperwten
  • Half teentje knoflook
  • Buffelmozzarella
  • Dilletakjes
  • Oude kaas
  • Olijfolie
  • Zout en peper
Bereidingswijze
  1. Kook de diepvriesdoperwtjes 3 minuten in water met wat zout
  2. Giet ze af en prak ze in een vijzel met de knoflook uit de knijper, klein scheutje olijfolie en snufje zout tot een smeuïg smeersel. Proef en voeg eventueel nog peper en zout erbij.
  3. Knip wat dilletakjes (zonder de harde steeltjes) fijn en roer dit door de doperwtenmassa.
  4. Trek de buffelmozzarella in reepjes.
  5. Beleg de toast met het doperwt-mengsel, leg er reepjes mozzarella op, en rasp met een grove kaasrasp oude kaas erover, garneer met takje dille.

Dip 2: Geroosterde snoeptomaatjes met ricotta

Ingrediënten
  • 400 gr gehalveerde snoep- of cherrytomaatjes
  • 3 el olijfolie
  • Grof zeezout
  • Zwarte peper
  • 2 kleingesneden knoflooktenen
  • 2 tl suiker
  • 4 takjes vers geritste tijmblaadjes
  • Scheutje balsamicoazijn
Bereidingswijze
  1. Voeg de ingrediënten samen in een kom en hussel goed om.
  2. Verdeel het mengsel over de bodem van een platte lage ovenschaal die bekleed is met bakpapier.
  3. Zet de schaal ongeveer 30 minuten (houd ze in de gaten) in een voor verwarmde oven van 150° tot de tomaatjes zacht en gekaramelliseerd zijn.
  4. Giet het vocht af maar bewaar een paar eetlepels vocht voor straks; laat de tomaatjes afkoelen en zet ze weg.
  5. Beleg de bruschetta-toast op moment van serveren met een laagje ricotta, leg de tomaatjes erop en besprenkel met theelepeltje vocht en garneer met blaadje rucola of basilicum

Dip 3: Gegrilde courgette, pesto en groene tip-asperge

Ingrediënten
  • Courgette
  • Groene aspergetips
  • Groentebouillon
  • Groene pesto
  • Aioli
  • Olijfolie
  • Zout
Bereidingswijze
  1. Snijd van een courgette 4 (of 8) ovale plakjes van ½ centimetr dikte die goed passen op de vorm van de toast die u gemaakt heeft.
  2. Vet de plakjes met een kwastje heel licht in met olijfolie en bestrooi met een klein beetje zout.
  3. Gril de courgetteplakjes kort (ze moeten nog een beetje stevig zijn) aan beide kant tot ze een mooi grilstreepje hebben en leg ze op keukenpapier . Het mooiste is als u een klein grilplaatje heeeft die u op het gas zet, natuurlijk kunt u ook in een koekenpan de plakjes bakken.
  4. Kook groene aspergetips heel kort, beetgaar in kokend water met groentebouillon, spoel ze daarna koud af en leg ze op keukenpapier. Snijd het kontje eraf.
  5. Besmeer de bruschetta-toast vlak voor het serveren dun met groene pesto, leg er een plakje courgette op en strooi peper uit de molen over.
  6. Leg theelepeltje aioli op de courgette en rangschik twee groene asperges kruislings op de aioli. Garneer eventueel met een plukje groen.

Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies
Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies
Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies

Gemarineerde artisjok

Ingrediënten
  • +/- 400 gr hele artisjokharten (1 blik)
  • 125 cl witte wijn
  • 125 cl koelverse jus
  • Groenteboeillonpoeder
  • Sinaasappelschil
  • 1/3 bos dragon>
  • Olijfolie
  • Zout
Bereidingswijze
  1. Laat de artisjokharten goed uitlekken, knijp eventueel voorzichtig het vocht eruit.
  2. Halveer de artisjokjes.
  3. Neem een pan die ruim genoeg is om de artisjokken straks naast elkaar op de bodem te leggen in de marinade.
  4. Verwarm de marinade zachtjes: de witte wijn en de koelverse jus en voeg een klein beetje groentebouillonpoeder toe met een eetlepel olijfolie.
  5. Rasp met een fijne rasp een beetje sinaasappelschil erbij.
  6. Neem de dragon en knip dit zonder de harde stengels fijn boven de marinade.
  7. Leg de artisjokjes naast elkaar in de pan en laat ze op heel laag vuur zo’n 15 minuten zacht worden en de smaken opnemen.
  8. Serveer ze op kamertemperatuur in een klein beetje van de marinade.

Mini kippendijspiesjes

Ingrediënten
  • 350 gr kippendij
  • 3 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook uit de knijper
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl oregano
  • 1 el citroensap
  • gemberpoeder
  • verse koriander
  • Zout
Bereidingswijze
  1. Snijd de kippendij in gelijkmatige blokjes van 2 bij 3 centimeter.
  2. Halveer de artisjokjes.
  3. Maak een marinade van de olijfolie, de knoflook, het korianderpoeder, het komijnpoeder, het paprikapoeder, de oregano, wat gemberpoeder en wat fijngesneden verse koriander en het citroensap.
  4. Laat de kippendijblokjes minstens 3 uur afgedekt marineren in de koelkast, hussel ze tussendoor 1 keer om.
  5. Verwarm de oven op 180° en laat de kip in een ovenschaal in +/- 10 á 14 minuten helemaal gaar worden, schud tussendoor een keertje om. ( snijd een blokje door om gaarheid te controleren)
  6. Rijg 2 á 3 kipblokjes aan kleine bamboeprikkertjes. Deze spiesjes kunnen van te voren gemaakt worden; ze kunnen prima koud op de plank. Lekker met wat aioli en verse koriander erover.

Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies
Mediterrane borrelplank (door reisleidster Marlies)
Foto: reisleidster Marlies

Tortilla

In een vorig recept heb ik laten zien hoe je een Spaanse aardappel-ui tortilla maakt. Laat deze afkoelen en snijd in puntjes en leg ze op je borrelplank.

In de zomer serveert u bij de borrelplank een fruitige rosé, bijvoorbeeld uit de Navarra. Kiest u voor rode wijn dan kunt u een Spaanse tempranillo nemen of een jonge Rioja.

Als u één keer de smaak te pakken heeft om een borrelplank te maken, is het misschien leuk om nog meer variaties te bedenken. Wat dacht u van een wrap met ‘geplukte kip’, mango-mayonaise en rucola die u in stukjes op de plank legt? Een plakje fricandeau opgerold met tonijnsaus/salade? Een mini-soepje in een glaasje op de plank? Met luxe ingrediënten kunt u de plank ook met kerst op tafel zetten als voorafje van het diner.

Veel succes en plezier met uw eigen creatieve inbreng en eet smakelijk!

Bekijk reizen

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.

Meer reisverhalen

oud-SRC-reisleidster Marlies
Met luxe ingrediënten kunt u de plank ook met kerst op tafel zetten als voorafje van het diner!