050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Portugese arroz com frango - rijst met kip (met recept)

Door reisleidster Léonie | 22-10-2020

Ik krijg geen genoeg van de Portugese keuken! Onlangs maakte ik weer zo'n lekker Portugees gerecht: arroz com frango, oftewel rijst met kip. Het is niet moeilijk te maken en snel klaar. U kunt al binnen een halfuurtje genieten van de smaken van Portugal!

Niet te missen in deze arroz com frango is peper, in dit geval verse peper. De peper komt oorspronkelijk uit Amerika en werd door de Portugese zeevaarders meegenomen naar Afrika. Daar werden de pepers al snel gebruikt in een kruidenmix of in olie. De Portugezen namen deze uit Mozambique en Angola weer mee naar Portugal, waar het in de nationale keuken veelgebruikt is.

In dit iets aangepaste recept uit een oud kookboek van Hilaire Walden maak ik gebruik van losse rode pepers en dus niet van de kruidenmix. Goed om te weten is daarnaast dat Portugezen stevige eters zijn, dus onderstaand recept voor vier personen is ook ruim voldoende!

Arroz com frango door reisleidster Léonie
Foto reisleidster Léonie
Arroz com frango door reisleidster Léonie
Foto reisleidster Léonie
Arroz com frango door reisleidster Léonie
Foto reisleidster Léonie

Recept voor arroz com frango

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui (gesnipperd)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 of 2 rode pepers (zaadjes verwijderd en fijngehakt)
  • 1 rode paprika (zaadlijst verwijderd en in stukjes gesneden)
  • 4 kipfilets (in reepjes gesneden)
  • 350 g rijst
  • 6 dl kippenbouillon
  • 1 dl droge witte wijn (of meer bouillon)
  • peper en zout
  • 225 g chorizo (in dikke plakken gesneden, houdt u niet van te sterk gekruid gebruik dan ongeveer de helft)
  • 100 g diepvries-doperwten of een klein blikje doperwten
  • 10 zwarte olijven in olie (zonder pit en in plakjes gesneden)
  • 2 el fijngehakte peterselie

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui. Voeg daarna de knoflook, peper, paprika en kip toe. Bak alles 2-3 minuten op laag vuur.
  2. Voeg de rijst, bouillon, wijn en peper en zout toe en breng het geheel aan de kook. Dek de pan af en laat alles 12 minuten zachtjes koken.
  3. Roer de chorizo, de erwten, de olijven en de peterselie erdoor, dek de pan weer af en laat alles nog 6 minuten pruttelen tot het vocht helemaal is opgenomen en de rijst zacht is.
    Pas op voor aanbranden bij deze stap!
  4. Roer de rijst met een vork los en serveer het gerecht.

Geniet er van!

Wilt u dit gerecht op een terrasje in Portugal proeven?


Bekijk reizen naar Portugal

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Léonie
Met dit recept proeft u al binnen een halfuurtje de smaken van Portugal!