Fesenjan – Perzisch stoofpotje met kip (met recept)
Met de wat killere dagen in deze corona-tijden leek het me leuk om een van mijn favoriete Iraanse gerechten eens thuis uit te proberen. De Iraanse keuken is nauw verwoven met de keukens uit de naburige landen van de Kaukasus: Turkije, Griekenland, Centraal-Azië, Rusland en de Levant als ook India en Pakistan. Typische Iraanse gerechten worden gegeten met rijst, diverse groenten en noten. Specerijen en groene kruiden worden veelvuldig gebruikt, net als fruit zoals pruimen, granaatappel, kweepeer, abrikozen en rozijnen.
Vaak worden alle ingrediënten samen met vlees verwerkt tot een stoofpotje: khoresh. Mijn absolute favoriet onder de stoofpotjes is fesenjan. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit de provincie Gilan dat aan de Kaspische Zee ligt. Het is een combinatie van vlees, in dit geval kip, met walnoten, granaatappelmelasse en specerijen. Ik serveer het altijd met saffraanrijst, gemaakt met saffraan dat ik tijdens mijn laatste reis in september meegenomen heb uit Iran.
Mocht u nog naar Iran willen, de keuken van Iran is zeker een aanrader. Eet smakelijk!
Ingrediënten voor 4 personen:
- 750 gram kipfilet
- 400 gram basmati-rijst
- 2 rode uien
- 500 gram ongebrande ongezouten walnoten
- 1 limoen
- 1 knoflookteen
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel kaneel
- 10 sliertjes saffraan
- 450 gram geconcentreerde granaatappelsap of melasse
- olie
Bereiding
- Maal de walnoten in een keukenmachine fijn. Snipper de rode uien en hak de knoflook fijn.
- Snij de kipfilet in stukken van ongeveer 4 centimeter. Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak al roerend 5 minuten de gemalen walnoten bruin.
- Verhit een braadpan en bak met een scheutje olie de stukken kipfilet goudbruin. Als de kip goudbruin is, bak je de gesnipperde uien en het teentje knoflook mee. Vervolgens voeg je de kurkuma, kaneel en de saffraan eraan toe. Daarna doe je de gebakken walnoten erbij en roerbak je dit 2 minuten goed door elkaar. Blus het af met water, net zoveel water dat de kip goed onder ligt. Breng dit in zijn geheel aan de kook.
- Na 30 minuten koken voeg je de geconcentreerde granaatappel er aan toe en nog wat water, zodat de kip weer goed onder water ligt. Laat dit minimaal 2 uur sudderen op een laag vuurtje. Roer het regelmatig door.
- Kook in de tussentijd de rijst met wat saffraan. Past perfect bij dit gerecht.
- Als de kip klaar is zie je dat de walnoten flink wat olie hebben afgegeven. Je kunt er voor kiezen om het eruit te scheppen, maar ik vind de olie juist lekker. Breng het op smaak met wat peper, zout en het sap van 1 limoen.
- Serveer deze heerlijke kip uit met de (safraan) rijst.
Eet smakelijk!
Geen keukenprins(es)? Proef dan dit heerlijke gerecht in Iran!
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Volg ons