050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Pastéis de Belém, Portugese roompasteitjes (met recept)

Door reisleidster Léonie | 24-04-2020

Dol zijn de Portugezen erop: de typische roompasteitjes, ofwel pastéis. Als u ooit in Portugal bent geweest dan zult u ze vast wel geproefd hebben. In de levendige wijk Belém in Lissabon vindt u de Antiga Confeitaria, Fábrica dos pastéis de Belém waar de beroemde Pastéis de Belém volgens een authentiek en geheim recept worden gemaakt. Heerlijke zoete, romige custardtaartjes in bladerdeeg, die nergens anders in de wereld te koop zijn.

Het geheime recept

Begin 19e eeuw stond er in Belém naast het bekende Mosteiro dos Jerónimus gesticht door koning Manuel I rond 1502, een suikerraffinaderij met een winkeltje voor de verkoop. Toen in 1834 onder invloed van het liberalisme alle kloosters en geestelijken werden verdreven, hebben de monniken vanuit het klooster geprobeerd toch wat geld binnen te halen door verkoop van zoete kloostergebakjes in de winkel van deze suikerraffinaderij. Al snel waren deze gebakjes een succes en kregen de naam “pastéis de Belém” . In 1837 is “Fábrica dos pastéis de Belém” officieel begonnen met het produceren van deze gebakjes in het gebouw van de raffinaderij.

Inmiddels is deze zaak al vijf generaties lang in handen van dezelfde familie en zijn alleen de eigenaar en de twee keukenchefs in het bezit van het geheime recept. Iedere ochtend bereiden zij in het geheim meer dan 10.000 taartjes – volledig met de hand – die haast letterlijk als zoete broodjes over de toonbank gaan. Als u ooit zelf deze pastéis heeft geproefd, dan weet u waarom!

Recept voor Portugese roompasteitjes

De echte pastéis de Belém kunt u dus alleen bij Antiga Confeitaria de Belém proeven, maar veel bakkers in Portugal en zelfs daarbuiten hebben deze heerlijke pasteitje overgenomen en aangepast naar eigen receptuur. Mijn recept komt uit “Polvo & Pato” van Jeroen Jansen (uitgeverij Fontaine) met wat kleine aanpassingen van eigen hand.

Ingrediënten voor 10 stuks:

  • 250 ml volle melk
  • 5 eierdooiers
  • 150 witte suiker
  • 2 eetlepels bloem
  • rol of plakjes bladerdeeg kant en klaar (zelf maken kan ook)
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanillepoeder of vanille extract
  • rasp van ½ citroenschil
  • snufje zout
  • muffinvormpjes

Bereiding

  1. 200 ml melk in pan gieten en mengen met 75 gram witte suiker, snufje zout, vanillestokje of theelepel vanille poeder/extract. Al roerend verwarmen maar niet laten koken.
  2. Splits de eieren en klop de 5 eierdooiers (eiwitten gebruik je verder niet) met een garde met nog eens 75 gram suiker in een andere kom, voeg daarna 50 ml melk toe en meng de bloem en citroen rasp er door.
  3. Giet de warme melk (haal het losse vanillestokje eruit!) in de schaal met bloem, suiker en eierdooiers en roer goed door tot een gladde massa.
  4. Giet dit mengsel terug in de pan en laat deze al roerend indikken op laag vuur. Zorg ervoor dat het mengsel wel enigszins vloeibaar blijft.
  5. Vet de muffinvormjes in (circa 6cm doorsnee) en steek uit het ontdooide of verse bladerdeeg met bv een glas ronde vormen van circa ½ tot 1 cm dik. Vul hiermee de muffinvorm en zorg dat de hele binnenkant, dus ook de randen, gevuld is met deeg.
  6. Schep en verdeel daarna het ingedikte vanillemengsel in de vormpjes tot iets onder de rand.
  7. Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de pasteitjes af in circa 20 minuten totdat de bovenkant wat zwarte plekjes vertoont.
  8. Laat de pasteitjes afkoelen, haal ze uit de vormpjes en serveer met wat kaneelpoeder.

Eet smakelijk! Bom apetite!!

Geen keukenprins(es)? Proef dan de heerlijke pastéis in Portugal!

Bekijk reizen naar Portugal

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
De echte pastéis de Belém kunt u dus alleen bij Antiga Confeitaria de Belém proeven, maar veel bakkers in Portugal en zelfs daarbuiten hebben deze heerlijke pasteitje overgenomen en aangepast naar eigen receptuur!