Gingerbread (met recept)
De herfst is mijn favoriete jaargetijde. Ik houd van de prachtige kleuren van de herstbladeren en van lange wandelingen waarbij je de frisheid van de naderende winter al kan voelen. En als je dan thuis komt is er wat mij betreft niets heerlijkers dan een warm kacheltje, een goed boek én thee of koffie met wat lekkers erbij.
Deze herfst- en wintermaanden zijn dan ook ideaal om te gaan bakken. Ik heb me onlangs gewaagd aan ouderwets Engels gingerbread.
Gingerbread, pain d'espices en Lebkuchen
Oorspronkelijk bedoelde men met de term gingerbread geconserveerde gember. Weer later refereerde het meer aan een zoetigheid gemaakt met honing en specerijen. We vinden vormen hiervan terug in vele landen: in Frankrijk heeft men het over pain d’espices en in Duitsland zegt men Lebkuchen of Pfefferkuchen . Vanaf de 17e eeuw worden in Engeland gingerbread biscuits geprezen en verkocht in kloosters, apotheken en op de markten, want het werd in de middeleeuwen medicinale eigenschappen toegekend. Behalve het gebruik van gember en eventueel andere specerijen wordt er in al deze soorten gingerbread geen gebruik gemaakt van gewone suiker, maar van honing, molasses of stroop.
De koekjes met gember heten in Engeland tegenwoordig gingerbread men, en worden in allerlei vormen uitgestoken. Bijvoorbeeld als kerstboom, ster of andere figuurtjes. Maar het hoogtepunt is natuurlijk een huisje gemaakt van gingerbread en prachtig versierd met glazuur. Koningin Elizabeth I van Engeland zou dergelijke gingerbread man-koekjes al aan buitenlandse gezanten hebben geschonken. Vooral rondom kerst worden de gingerbread man-koekjes veel gemaakt en gegeten.
In noordelijk Engeland is ook een zachte gingerbread cake populair, die gemaakt wordt met havermout en stroop. De naam hiervan is parkin.
Mijn favoriete recept voor gingerbread
Ik heb me gewaagd aan een zachte variant van gingerbread van de beroemde en charmante Britse tv-kok Mary Berry. Ze noemt het “granny’s gingerbread”, want het recept is nog van haar oma. Nu is Mary Berry zelf ook al op leeftijd (geboren in 1935 dus inmiddels rond de 85 jaar) en kun je dus spreken van een echte ouderwets recept voor gingerbread. En wat mij betreft is het een succes. Makkelijk zelf te maken en heerlijk na een lange herfstwandeling. Wat rest ons anders nog te doen in deze beperkte coronatijden?
Dit recept is afkomstig uit het boek Mary Berry’s Simple Comforts, van Mary Berry.
Ingrediënten:
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl baksoda
- 2 el gemalen gember
- 1 tl gemalen specerijenmix
- 100 gr boter, in blokjes
- 100 gr zwarte stroop
- 100 gr golden syrup
- 100 gr donkere basterdsuiker
- 1 geklopt ei
- 275 ml volle melk
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht). Bekleed een rechthoekige grote braadslede met bakpapier.
- Meng de bloem, de baksoda, de gember en de specerijenmix in een grote kom.
- Verhit de boter, stroop, golden syrup en de suiker samen in een kleine steelpan totdat de boter net is gesmolten. Zet opzij om iets af te koelen.
- Giet het botermengsel bij de droge ingrediënten, voeg het ei toe en klop met een houten lepel. Giet geleidelijk de melk erbij en klop tot een gladde massa.
- Giet het mengsel in de braadslede en bak af in ongeveer 35 minuten (tot de koek donker goudbruin is en veerkrachtig aanvoelt). Laat 10 minuten afkoelen in de braadslede, haal dan uit de vorm en plaats op een rooster om volledig af te koelen.
Bekijk reizen naar Groot-Brittannië
Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Volg ons