050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Sachertorte – mijn favoriete “geheime” recept

Door reisleidster Léonie | 01-09-2020

Laat u door niemand wijsmaken dat de Sachertorte volgens het originele recept is gebakken! Hoe lekker de taart ook smaakt, hoe fraai glanzend het glazuur ook is: de originele bakinstructies worden door het huis Sacher veilig in een safe bewaard. Wel zijn er natuurlijk vele varianten in omloop: iedereen heeft zo zijn eigen favoriete recept en dit is die van mij…

Een stukje geschiedenis

Maar eerst een beetje achtergrondinformatie over deze zalige chocoladetaart uit Wenen, waar zelfs ooit een rechtszaak over is aangespannen. Franz Sacher werkte rond 1832 als leerling in de keuken van de Oostenrijkse politicus Klemens von Metternich. Hij kreeg de opdracht om een nieuwe taart te bedenken als dessert. Een chocoladetaart was in die tijd al wel bekend, maar Sacher ontwierp een nieuwe sensatie: een chocoladetaart in combinatie met een abrikozenvulling en een dikke glazuurlaag van chocola er bovenop. Het werd een groot succes.

Meer over de enige echte Sachertorte en de taartenoorlog leest u in mijn reisverhaal Een taartenoorlog in Wenen. Wilt u daarna nog meer lezen dan raad ik u het boek Hotel Sacher van Rodica Doehnert aan, een prachtige roman die u meeneemt naar het Wenen van eind 19e en begin 20e eeuw.

Mijn favoriete recept voor Sachertorte

Ingrediënten deeg:

  • 125 gram pure chocolade (in stukjes)
  • 125 gram koude boter
  • 150 gram poedersuiker
  • eidooiers en 6 eiwitten (van grote eieren, op kamertemperatuur)
  • merg van één vanillestokje
  • 100 gram suiker
  • 150 gram bloem

Abrikozenglazuur
In een pannetje 250 gram abrikozenjam met 2 eetlepels bruine rum aan de kook brengen, onder voortdurend roeren. Twee à drie minuten laten doorkoken, tot er een gladde massa ontstaan is. Door een zeef halen en warm verder verwerken.

Chocoladeglazuur
In een schaal 300 gram suiker, 175 milliliter water en 175 gram pure chocolade (in stukjes) aan de kook brengen onder voortdurend roeren. Daarna de hitte beperken en vijf minuten laten koken, wederom onder voortdurend roeren. Van het vuur halen en nog één minuut roeren tot het mengsel enigszins is afgekoeld. Direct verder verwerken. Bij het uitgieten de bodem van de schaal niet leegschrapen.

Bereiding

  1. De oven voor verwarmen op 200°C.
  2. De randen van een springvorm goed invetten en met bloem bestuiven.
  3. De bodem met bakpapier bekleden.
  4. De chocolade au bain marie laten smelten en daarna iets laten afkoelen, onder voortdurend roeren.
  5. De boter met een handmixer in ongeveer één minuut schuimig roeren.
  6. Op de laagste stand de poedersuiker toevoegen.
  7. Daarna nog twee minuten op de hoogste stand mixen, tot de massa licht van kleur en schuimig is.
  8. Eén voor één de eidooiers toevoegen en daarna de gesmolten chocolade en het vanillemerg toevoegen.
  9. De eiwitten met de suiker opkloppen, echter niet te stijf.
  10. Ongeveer ¼ van de eiwitmassa door de chocolademassa roeren.
  11. De rest van het eiwit voorzichtig door de massa spatelen, zodat nog kleine witte stukjes zichtbaar blijven.
  12. De bloem in twee porties zeven boven de massa en er door spatelen.
  13. Het deeg gelijkmatig in de springvorm verdelen.
  14. Gedurende 45 minuten bakken in het midden van de oven.
  15. De taart doorsnijden en vullen met abrikozenglazuur.
  16. De twee helften weer op elkaar zetten en de taart met de rest van de abrikozenglazuur bedekken.
  17. Het glazuur koud laten worden, zodat het gelijkmatig en stevig wordt.
  18. Het chocoladeglazuur bereiden en gelijkmatig over de taart gieten. Iets laten drogen, de taart op een serveerschaal plaatsen en minimaal één uur laten afkoelen, zodat de glazuurlaag stevig wordt.

Serveertip:
De taart ongeveer één uur voor serveren uit de koelkast halen en serveren met een lepel Schlagobers. Hiervoor de slagroom zoeten met vanillesuiker in plaats van kristalsuiker. Versier de taart met gepelde ongezouten walnoten die in het nog vochtige glazuur worden gedrukt.

Eet smakelijk! Mahlzeit!

Op reis naar Wenen

Wilt u liever de enige echte Sachertorte proeven? Reis dan mee naar Wenen en geniet net als ik van deze verrukkelijke chocoladetaart!

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
Laat u door niemand wijsmaken dat de Sachertorte volgens het originele recept is gebakken!