Reisbeschrijving
dag 1: Amsterdam – Athene
We vliegen naar Griekenland. Na aankomst op de luchthaven van de Griekse hoofdstad worden we naar het hotel in het centrum van Athene gebracht, waar we verblijven. (ca. 40 km)
dag 2: Athene vroeger en nu
We maken een korte stadsrondrit, waarbij we onder andere het parlement, de universiteit en het olympische stadion zien. Daarna bezoeken we de Akropolis, die op een hoge rots in het hart van Athene ligt. Het Parthenon is ongetwijfeld de beroemdste tempel die hier nog staat. Aansluitend bezichtigen we het Akropolismuseum, waar we diverse prachtige stukken zien, soms van meer dan 2.500 jaar oud. In de middag rijden we via het Kanaal van Korinthe naar de Peloponnesos. We overnachten in Tolon. (ca. 170 km)
dag 3: Vestingstad Monemvasia
Monemvasia, gesticht in de 6e eeuw, wordt het Gibraltar van Griekenland genoemd. De vestingstad heeft een imposante ligging, op een rotsachtig schiereiland. De strategische ligging maakte van de stad ooit een bloeiende handelsnederzetting. We verkennen de prachtig bewaard gebleven benedenstad en dwalen door de smalle straatjes met traditionele huizen in Venetiaanse stijl. De klim naar de bovenstad is pittig, maar de moeite waard. De mooie Agia Sofia-kerk staat hier op het hoogste punt. Ons hotel voor de komende twee nachten staat in Areopolis, op het schiereiland Maní. (ca. 335 km)
dag 4: De woeste Binnen-Máni
In Griekenland begint de Grote Week, de week voor Pasen. De Grieken treffen in deze week allerlei voorbereidingen, zoals het schoonmaken van huizen en kerken, het versieren van straten en kerkinterieurs, het bakken van paasbroden en het verven van eieren. We verkennen deze dag de kale, rotsachtige Binnen-Máni. We bezoeken de grotten van Dirou en varen langs verschillende druipsteenformaties. Vervolgens reizen we verder zuidwaarts naar het vissersplaatsje Gerolimenas en naar het dorpje Vathia, dat vele woontorens heeft. We zien bij Kaap Tenaro de rotsachtige landtong in zee verdwijnen. Hier zou zich de ingang naar de onderwereld bevinden. Na het diner werpen we een blik in de Griekse keuken en zien hoe de traditionele ‘tyropita’ wordt bereid. (ca. 80 km)
dag 5: De lieflijke Buiten-Máni en antiek Messini
We rijden noordwaarts door de lieflijke Buiten-Máni; een van de mooiste kustroutes van de Peloponnesos. Dit gebied staat bekend om zijn vele baaien en vergezichten. We passeren een lint van aan elkaar geregen dorpjes als Nomitsís, Plátsa en Kardamíli. In de vruchtbare streek Messinía, ook wel de tuin van de Peloponnesos genoemd, vinden we het antieke Messini. De opgraving is relatief onbekend, maar is een van de belangrijkste van Griekenland. Qua grootsheid en schoonheid kan Messini wedijveren met Delphi en Olympia. We zien onder andere de restanten van het stadion, tempels en de indrukwekkende muren, die de stad vanaf de 3e eeuw v.Chr. beschermden. Voor we naar Pylos rijden, waar ons hotel staat, brengen we een bezoek aan Methoni met het prachtige Venetiaanse fort. (ca. 160 km)
dag 6: Het heiligdom van Olympia
We bezoeken het heiligdom van Olympia. In de oudheid werden hier elke vier jaar de Olympische Spelen gehouden ter ere van de oppergod Zeus. Van heinde en verre stroomden toeschouwers naar het heiligdom van Zeus om vijf dagen lang hun plaatselijke helden tijdens de wedstrijden aan te moedigen. De spelen waren zo belangrijk dat oorlogen en schermutselingen werden gestaakt zodat iedereen veilig naar Olympia kon reizen. Nog altijd wordt tussen de restanten van het ooit zo machtige heiligdom met zonnespiegels het Olympische vuur ontstoken. We wandelen over het opgravingsterrein en bekijken onder meer het gymnasium en de Heratempel, en zien in het museum een aantal klassieke beelden. We overnachten in Olympia. (ca. 110 km)
dag 7: Via Patras naar het Griekse vasteland
We verlaten de Peloponnesos en reizen via Patras naar het Griekse vasteland. In Patras stierf apostel Andreas de marteldood en zijn graf werd al snel een pelgrimsoord. Tijdens de Turkse overheersing werd zijn schedel naar Rome gebracht. In 1964 werd de schedel aan de stad Patras terugbezorgd, een gebeurtenis die men aangreep om de fraaie Andreaskerk te bouwen. We bezichtigen de kerk en reizen vervolgens naar Arachova, waar we twee nachten verblijven. (ca. 255 km)
dag 8: Het heiligdom van Delphi en het klooster van Ossias Loukas
Op deze Grote (Witte) Donderdag bezoeken we het schitterend gelegen en betoverende tempelterrein van Delphi. We zien onder andere het indrukwekkende heiligdom van Apollo en in het archeologisch museum bekijken we de sfinx, de archaïsche kourosbeelden van Biton en Kleobis en de bronzen wagenmenner. Ook gaan we naar het mooiste Byzantijnse klooster van Griekenland: het klooster van Ossias Loukas. In dit 11e-eeuwse klooster zijn prachtige muurschilderingen te zien, maar vooral de mozaïeken zijn wonderschoon. (ca. 70 km)
dag 9: Goede Vrijdag, Meteora en grafoptochten in Metsovo
In de laat-Byzantijnse en Turkse periode vormden spelonken in bizar gevormde kiezelrotspartijen rondom Kalambaka een veilig toevluchtsoord voor op de vlucht geslagen monniken. In dit feeërieke landschap werden uiteindelijk 24 orthodoxe kloosters gebouwd op vrijwel onbereikbare plaatsen. Door hun hoge ligging, bovenop de rotsen, lijkt het alsof de kloosters in de lucht zweven. Tegenwoordig zijn de deels nog door monniken en nonnen bewoonde kloosters via trappen te bereiken, zodat we gemakkelijk een aantal kloosters kunnen bezoeken. Na dit indrukwekkende bezoek reizen we naar Metsovo, waar we drie nachten verblijven. Dit dorpje, waar we het gehele paasweekend zijn, ligt hoog in het Pindosgebergte. Aangezien het Goede Vrijdag is, zal het interieur van de Agia Paraskevi-kerk, net als alle andere kerken in Griekenland, versierd zijn met witte bloemen en linten. ’s Avonds vindt hier de processie van de epitafios (geborduurde afbeelding van de graflegging van Christus) plaats. Hopelijk zien we deze avond de vrouwen uit het dorp gekleed gaan in de traditionele klederdracht. (ca. 300 km)
NB Voor een bezoek aan de Meteorakloosters gelden strenge kledingvoorschriften. Heren dienen een lange broek te dragen en dames een lange rok. Er worden bij de kloosters vrijwel geen leenrokken meer verstrekt voor het bezoek aan de kloosters. Indien u als heren een korte broek of als dames een broek of te korte rok draagt en u heeft zelf geen omslagdoek mee, dan wordt u mogelijk geen toegang tot de kloosters verleend.
dag 10: Stille Zaterdag, bezoek aan Ioannina, orakel Dodoni en bijwonen Paasmis
We bezoeken de zilverstad Ioannina, vanwaar we naar het eilandje in het Pamvotis-meer varen. Bij het schitterend gelegen orakel van Dodoni gaf de oppergod Zeus de bezoekers adviezen door middel van de ruisende blaadjes van de heilige eik. In het grote bijbehorende theater werden ooit de spelen van Naia gehouden, de olympische spelen van Epirus. Deze Stille Zaterdag heerst in heel Griekenland een zekere gelaten sfeer. Tegen middernacht zullen we ons in Metsovo, samen met de Grieken, verzamelen rondom de kerk, waar net voor middernacht alle lichten doven. Dan verschijnt de priester met een brandende kaars en keert het licht terug op aarde: een ontroerend moment. We delen in de feestvreugde, die volgt op deze herrijzenis van Christus. (ca. 130 km)
dag 11: Paasfeest in het bergdorp Metsovo
We brengen paaszondag door in Metsovo. De bevolking bestaat voor een groot deel uit herders, die gedurende langere periodes met hun kuddes rondtrekken in de bergen. Het dorp is beroemd om zijn kazen en kent een lange traditie van weefkunst en ambachtelijk houtsnijwerk. Het is tevens de geboorteplek van de rijke familie Averoff-Tossitsa. Hun woonhuis doet nu dienst als museum van volkskunst. Voor de Grieken is het deze dag groot feest. Zij die veertig dagen hebben gevast, mogen zich weer te goed doen aan vlees. In het dorp zullen we dan ook de lammeren aan het spit zien ronddraaien.
dag 12: De koningsgraven van Vergina
We laten het charmante Metsovo achter ons en rijden naar Vergina, waar we het unieke, schitterend opgezette museum bezoeken. Hier bewonderen we de koningsgraven van Philippus van Macedonië, de vader van Alexander de Grote, en van zijn kleinzoon. De façades van de graftombes zijn werkelijk in prachtige staat bewaard gebleven! U zult versteld staan van de vele tentoongestelde rijkdommen die afkomstig zijn uit een tijdperk waarin macht en afgunst de boventoon voerden. De kroon en de gouden larnax (kleine kist) van Philippus II zijn enkele van de pronkstukken van het museum. Na dit bijzondere bezoek rijden we naar Perea bij Thessaloniki, waar we de laatste twee nachten verblijven. (ca. 260 km)
dag 13: Kennismaking met Thessaloniki
Thessaloniki is de tweede stad van Griekenland en een waar kruispunt van culturen. De stad, die vernoemd is naar de halfzuster van Alexander de Grote, wordt gekenmerkt door een grootse geschiedenis, prachtige monumenten en een ontspannen sfeer. We zien de Byzantijnse stadsmuren, de Witte Toren en bezichtigen de kerk van de heilige Demetrios. In de middag heeft u enkele uren ter vrije besteding. Zoekt u de gezelligheid van het levendige Aristotelesplein op of bezoekt u het archeologisch museum? Een aanrader is een bezoekje aan de markthallen van de stad, waar verse streekproducten worden verkocht. Vergeet niet ‘bougatsa’ te proeven, een lokale lekkernij van knapperig filodeeg met een smakelijke vulling. (ca. 20 km)
dag 14: Thessaloniki – Amsterdam
Onze bijzondere reis door Griekenland zit er helaas op. We worden naar de luchthaven van Thessaloniki gebracht voor de terugvlucht naar Nederland.
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)
Volg ons