Praktische informatie Griekenland
Algemene informatie Griekenland
Hoofdstad | Athene |
Staatsvorm | Parlementaire republiek |
Oppervlakte | 131.957 km² |
Aantal inwoners | ca. 10.607.051 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 80,4 per km² |
Officiële taal | Grieks |
Religies | Grieks-orthodox 98%, islamitisch 1,3%, overig 0,7% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Griekenland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Griekenland-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Audiosysteem
Op onze groepsreizen in Griekenland wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Griekenland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Griekenland-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of ongelijke ondergronden (opgravingsterreinen). Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit
De netspanning in Griekenland is 230 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Griekenland ontvangt u soms korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 60 of 65 jaar of ouder bent. Neem als u 65 jaar of ouder bent een extra kopie van uw paspoort mee, als u in aanmerking wilt komen voor eventuele korting bij entreegelden.
Eten en drinken in Griekenland
Etenstijden worden in Griekenland losjes gehanteerd. Grieken ontbijten doorgaans niet, ze drinken een kop koffie en gaan aan de slag. Om een uur of elf nemen ze tussendoor een kleine snack, zoals een tyropita of spanakopita (kaasbroodje of spinazie-fetabroodje) of croissant (met zoete vulling) of kopen ze bij de ‘pasatémpo’-handelaar een zakje pistachenoten, pompoen- of zonnebloempitten. ’s Middags, rond een uur of twee, eet men een warme maaltijd, die tevens de hoofdmaaltijd van de dag is. Daar neemt men dan ook de tijd voor. Daarna volgt een siësta, hoewel lang niet alle Grieken meer zo’n rustpauze in hun dagelijkse leven inlassen. Na de siësta, rond een uur of vijf, komt het openbare leven weer op gang en werkt men door tot in de avond. De Griekse avondmaaltijd is daarom niet meer zo uitgebreid.
In de hotels zijn de maaltijden aangepast op toeristen en krijgt u een ontbijt dat gebaseerd is op internationale standaard. Brood, allerlei soorten hartig en zoet beleg, eieren, yoghurt, honing, thee en koffie. De lunch is de hoofdmaaltijd in Griekenland, maar in restaurants kunt u deze maaltijd zo groot of klein maken als u zelf wilt. De avondmaaltijd wordt in de hotels aangeboden als een hoofdmaaltijd met soep, groentes, salades, vlees en nagerechten.
De Griekse keuken is heerlijk mediterraan met bekende specialiteiten als olijven, feta, mousaka en ouzo. Heeft u niet heel veel trek, of weet u niet wat u wilt bestellen? Kies dan voor ‘mezedes ’. Deze heerlijke, kleine gerechtjes kunt u bestellen als voorgerecht, als bijgerecht, of gewoon als klein hapje, met een drankje erbij. Er is een grote variatie aan mezedes, die stuk voor stuk het uitproberen waard zijn. Denk daarbij aan olijven, stukjes vis, of wat gefrituurde inktvisringen, ingelegde pepers, of een gegrilde kaasplak. En ook de zogenaamde ‘prutjes’, die heerlijk als dipsaus dienst kunnen doen, zijn populair. Zo zijn daar de melitzanasalata (fijngemaakte aubergine, met onder meer olijfolie) of de taramosalata (rozekleurige viskuitpuree) en natuurlijk de bekende tzatziki (een mix van Griekse yoghurt, fijngemaakte komkommer, knoflook en olijfolie). Een andere geliefde meze is de dolmadakia, het met rijst en gehakt gevulde opgerolde wijn- of koolblad. Andere favoriete hapjes zijn de zogenaamde kaas- en spinaziebroodjes (tyropita en spanakopita). Deze ‘broodjes’ bestaan uit laagjes bladerdeeg, waartussen kaas, of spinazie/kaas verwerkt zit.
Het prijspeil in Griekenland is te vergelijken met het Nederlandse prijspeil. Voor een driegangen diner betaalt u 25 euro of meer, voor een kopje koffie 2,50 en voor een biertje 3 euro.
Feestdagen in Griekenland
• 1 januari: nieuwjaar
• 6 januari: Driekoningen
• maart: Asmaandag
• 25 maart: Onafhankelijkheidsdag
• maart/april: Orthodox Goede Vrijdag
• maart/april: Orthodox Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid en protomagia: de viering van de lente
• mei/juni: Orthodox Pinksteren
• 15 augustus: Maria Hemelvaart/Panagia
• 28 oktober: Ochi-dag (dag van de nee)
• 25 en 26 december: Kerstmis
Tijdens deze feestdagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Voor musea en bezienswaardigheden kunnen er gewijzigde openingstijden zijn. Op 1 mei zijn musea en bezienswaardigheden gesloten.
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Griekenland wordt het zeer gewaardeerd wanneer u een fooi geeft, maar dit is geen verplichting. Wanneer u een fooi geeft in een restaurant kunt u denken aan 5 tot 10% van de rekening. De kamermeisjes, het keukenpersoneel en de baliemedewerkers kunnen een fooi ook zeker waarderen. Denk hierbij aan één euro per dag per persoon.
Fotograferen
In Griekenland gelden er weinig beperkingen voor fotografie. In musea mag u vaak zonder flits fotograferen. Poseren naast een standbeeld in een museum is wel verboden. Als u papádes (Grieks-Orthodoxe priester) wilt fotograferen, of Grieken in klederdracht, dan kunt u het best eerst toestemming vragen. Niet iedereen vindt het goed dat er een foto gemaakt wordt. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Griekenland afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat buiten de grote steden soms geen (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.
Geldzaken / valuta
In Griekenland wordt er betaald met de euro. In Griekenland zijn overal pinautomaten te vinden waar uw bankpas vrijwel overal geaccepteerd wordt. Het gebruik van uw bankpas is niet langer meer gratis bij de pinautomaten. Sinds juli 2018 betaalt u per transactie tussen de 2 tot 3 euro. In 2018 kon er nog wel gratis bij de pinautomaten van de Alphabank gepind worden. Er zit wel een limiet (maar toch zeker wel een paar honderd euro) aan wat u per dag kunt pinnen. Met een bankpas kan er ook in hotels en vele winkels betaald worden en hier en daar ook in restaurants. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.
Ook creditcards worden in vrijwel alle hotels, winkels en in sommige restaurants geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis, dus gebruik uw creditcard liever alleen voor de grotere bedragen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.
U kunt ook geld wisselen bij wisselkantoren en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig.
Kledingadvies
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Griekenland regent het wel eens. Daarnaast is het in Griekenland ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Hou hier rekening mee bij een bezoek aan religieuze bezienswaardigheden. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.
Belangrijk: Voor een bezoek aan de Meteorakloosters gelden strenge kledingvoorschriften. Heren dienen een lange broek te dragen en dames een lange rok. Met ingang van 2020 worden bij de kloosters geen leenrokken meer verstrekt voor het bezoek aan de kloosters. Indien u als heren een korte broek of als dames een broek of te korte rok draagt, wordt u geen toegang tot de kloosters verleend.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Griekenland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Griekenland.Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen
In Griekenland betekent knikken ‘nee’ en schudden met je hoofd ‘ja’. Het opsteken van de duim is een grof gebaar. Met de benen over elkaar geslagen zitten in een kerk wordt niet gewaardeerd/geaccepteerd door de Griekse geestelijken.
Openingstijden
Winkels
Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot en met 14.00 uur en op dinsdag, donderdag en vrijdag ’s avonds van 17.00 uur tot 21.00 uur of zelfs later. In Athene zijn de winkels ook op de andere dagen ’s avonds geopend en is er geen middagsluiting. Op zaterdagen zijn de meeste winkels geopend van 09.00 uur tot 15.00 uur. In Athene en Thessaloniki blijven de winkels op zaterdag langer open.
Banken
Banken zijn geopend van 09.00 uur tot 14.00 uur. In de grotere steden en toeristische gebieden zijn sommige banken ook ’s avonds en op zaterdag geopend.
Postkantoor
Het postkantoor is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 uur tot 19.00 uur, dit geldt alleen voor de meeste grote steden. Op het platteland sluit het postkantoor rond 14.00 uur.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Griekenland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete/arrestatie en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Griekenland geldt een algeheel rookverbod in alle openbare gebouwen inclusief restaurants, bars en clubs.
Sanitair
Het sanitair in Griekenland is over het algemeen van goede kwaliteit. Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen. In elk toilet staat een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Vaak zit er in Griekenland geen slot op een toiletdeur. Als een deur dicht is klopt u er eerst op om te vernemen of het toilet bezet is. Om te laten zien dat een toilet niet bezet is laat men doorgaans de deur open staan na gebruik.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De meest gesproken taal in Griekenland is Grieks. Het moderne Grieks wijkt sterk af van het klassieke Grieks. U kunt bij de meeste hotels, restaurants en andere gelegenheden ook terecht met Engels en Duits.
Telefoon, internet en post
Bij de grote Griekse providers kunt u een simkaart kopen met beltegoed en internet die u kunt gebruiken tijdens uw verblijf in Griekenland. Voor 10 euro heeft u al een simkaart met 2 GB.
Bellen met uw mobiel vanuit het buitenland is duur, de prijzen verschillen per provider. Bij aankomst op Griekenland ontvangt u een sms’je met de kosten voor bellen en sms’en die voor u van toepassing zijn.
Er is in Griekenland een 4G-netwerk. Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis wifi (de wifi werkt niet altijd even goed op de hotelkamers) aan en in winkelcentra van grote steden zijn gratis wifi-zones te vinden.
Postzegels zijn te krijgen bij postkantoren en vaak ook bij winkels die ansichtkaarten verkopen. Bij deze winkels betaalt u wel iets meer voor een postzegel. Het kan een tijdje duren voor de post daadwerkelijk in Nederland aankomt.
Tijdverschil
In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland.
Vaccinaties / inentingen
Voor Griekenland worden er geen inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen.
Vervoer / wegen
We stellen ook in Griekenland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Griekenland kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.
De infrastructuur in Griekenland is goed. Op het vasteland zijn er veel snelwegen. U moet vaak tol betalen om deze wegen te mogen rijden. Het wegendek op het vasteland en op de schiereilanden is van redelijk tot goede kwaliteit. Op de eilanden is het wegennetwerk beperkt en hier zijn veel onverharde wegen. Rijden in het donker buiten de steden is af te raden.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Griekenland is van goede kwaliteit. Toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen, omdat er vaak veel chloor is toegevoegd aan het water. U kunt flessen water overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Volg ons