Reisbeschrijving
dag 1: Amsterdam – Kaapstad
We vliegen naar Zuid-Afrika, naar de moederstad van het land; het prachtige Kaapstad! Na aankomst op de luchthaven worden we naar ons hotel gebracht. We verblijven hier twee nachten. (ca. 20 km)
dag 2: Kaapstad
Op deze dag kunt u Kaapstad op eigen gelegenheid verkennen. Bewonder het uitzicht vanaf de iconische Tafelberg, dwaal door de gekleurde straatjes van de wijk Bo Kaap, vaar naar het historische Robbeneiland, ga lekker eten aan het gezellige Waterfront en geniet van de schitterende stranden! De reisleider heeft tips voor u.
dag 3: De onbekende West- en Noordkaap
We laten Kaapstad achter ons en reizen noordwaarts naar het minder bekende deel van de provincie Westkaap. We bezoeken het Elandsberg Eco Reserve, dat aan de voet van de ruige Cederbergen ligt en bekend is vanwege de productie van rooibosthee. We bekijken de plantage en krijgen inzicht in het productieproces en de unieke vegetatie van de Westkaap. Na de rondleiding mag er natuurlijk worden geproefd van de thee die hier wordt geproduceerd. Er is ook een klein winkeltje, waar u naast thee ook huidverzorgingsproducten kunt kopen. Voor de liefhebbers is het een ‘must’ om een pakje thee te kopen op de plek waar het zijn oorsprong vindt: het is de lekkerste! Hierna reizen we door naar het pittoreske Calvinia, gelegen in de grootste provincie van Zuid-Afrika; de Noordkaap. Het stadje, waar ons hotel staat, ligt op de grens van de Karoo en Namaqualand, waar na de eerste lenteregens (begin september) het droge zandlandschap omgetoverd wordt tot een kleurrijke bloemenzee; een wonder der natuur! (ca. 440 km)
dag 4: De spectaculaire Augrabies Falls
Dieper in de Noordkaap-provincie bewonderen we in het Augrabies Falls National Park de spectaculairste watervallen van Zuid-Afrika. De Khoi-bevolking noemden het ‘Aukoerebis’ of ‘place of great noise’, waar de naam Augrabies Falls van afgeleid is. In een kaal maandlandschap stort de Oranjerivier zich 56 meter naar beneden en wordt dan door een 18 kilometer lange granietkloof gejaagd, wat een oorverdovend lawaai veroorzaakt. We zien de watervallen vanaf verschillende uitzichtpunten en genieten van de schoonheid van het nationale park met haar unieke flora en fauna. Onze lodge, waar we een nacht verblijven, ligt vlak bij de ingang van het natuurpark. (ca. 440 km)
dag 5: Het grensoverschrijdende Kgalagadi Transfrontier National Park
In het zuiden van de beroemde Kalahariwoestijn ligt het Kgalagadi Transfrontier National Park, een uniek nationaal park dat de grenzen van Zuid-Afrika en Botswana overschrijdt en dat aan Namibië grenst. Het is een van de grootste beschermde natuurgebieden ter wereld, wordt door haar afgelegen ligging nog door weinigen bezocht en kent een bijzondere flora en fauna. In dit landschap met haar karakteristieke rode zandduinen, droge rivierbeddingen en kameeldoornbomen leeft onder andere de karakteristieke Kalahari-leeuw! Onderweg naar onze lodge, waar we twee nachten verblijven, maken we een stop in Kakamas. Het water van de Oranjerivier en de Afrikaanse zon zorgen hier voor het perfecte klimaat voor het produceren van heerlijke Noordkaapse wijnen, brandy en gin. Natuurlijk gaan we dit proeven! (360 km)
dag 6: De rode zandduinen van de Kalahariwoestijn
We maken met onze eigen touringcar een game drive door het Kgalagadi Transfrontier National Park en gaan in het bijzondere woestijnlandschap op zoek naar dieren, die een manier hebben gevonden in dit droge gebied met extreme temperaturen te overleven. Gnoes, hartebeesten, springbokken, maar ook cheeta’s, bruine hyena’s en grootoorvossen komen hier voor. En natuurlijk is er een kans de Kalahari-leeuw te zien. Het mannetje is met zijn zwarte manen een indrukwekkende verschijning! Het is ook mogelijk een optionele game drive in een open wagen te maken (kosten niet inbegrepen). Bij de lodge kunt u aan het eind van de dag genieten van een magische zonsondergang, die de lucht oranje en roze kleurt. (ca. 100 km)
dag 7: Naar Namibië
Staat u vanochtend vroeg op om de zonsopkomst vanuit uw chalet te bewonderen? Het is een geweldig schouwspel hoe de opkomende zon de kleuren van het woestijnlandschap doet veranderen. Na een rustige start bij de lodge vervolgen we onze weg. We laten Zuid-Afrika achter ons en reizen naar buurland Namibië, het voormalige Zuidwest-Afrika. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was Namibië een Duitse kolonie, om daarna door Zuid-Afrika geregeerd te worden. Pas in 1990 werd het land onafhankelijk! Ons hotel staat in Keetmanshoop. In deze omgeving bezichtigen we het Kokerbomenwoud, waar enorme aloëplanten staan die tussen de 200 en 300 jaar oud zijn. Als de tijd het toelaat, gaan we ook nog naar Giant’s Playground, waar we bizarre rotsformaties zien die meer dan 160 miljoen jaar oud zijn. (ca. 340 km)
Het boek ‘Ik ben Hendrik Witbooi’ van Conny Braam vertelt het verhaal van een van de grootste vrijheidsstrijders van Afrika en geeft inzicht in een beladen deel van de geschiedenis van het huidige Namibië. Een indrukwekkend verhaal!
dag 8: Naar de Namib
De komende twee nachten verblijven we aan de rand van het Namib Naukluft National Park, een van de grootste reservaten van Afrika. We rijden door het prachtige landschap naar dit park, dat onder andere een deel van de Namib-woestijn en het Naukluft-gebergte omvat. Dit is een van de minst bevolkte, meest uitgestrekte en afgezonderde gebieden ter wereld. De sterrenhemel is hier dan ook magisch! (ca. 440 km)
dag 9: Het unieke duinlandschap van Sossusvlei
Tijdens onze vroege rit naar de Sossusvlei genieten we van de langzaam opkomende zon die het uitgestrekte landschap en de duinen in de verte steeds van kleur laat veranderen. De Sossusvlei is onderdeel van het Namib Naukluft National Park. De Tsauchab-rivier wordt hier omringd door ’s werelds hoogste zandduinen: enkele roodroze duinen hebben een hoogte van 325 meter! Dit gebied heeft een zeer korte regenperiode en kent daardoor een unieke flora en fauna. Ondanks de hoge temperaturen kunnen hier wel degelijk planten en dieren leven. Onder de weinige bomen genieten gems- en springbokken van de zeldzame schaduw. Liefhebbers kunnen een van de hoge duinen beklimmen. Een pittige klim via een steeds smaller wordende duinkam, maar met als beloning op de top een adembenemend uitzicht over het gebied! Ook bezoeken we Deadvlei. Deze spookachtige, uitgestrekte vlakte van gedroogde witte klei wordt gesierd door oeroude kameeldoornbomen. Daarnaast wordt er een stop gemaakt bij de Sesriem Canyon, waar we een korte wandeling maken. In de loop van de middag keren we terug naar de lodge, waar u kunt bijkomen van alle indrukken. (ca. 220 km)
dag 10: Naar Swakopmund
Op onze route naar Swakopmund zien we hoe de woestijn en de zee elkaar ontmoeten en hoe de koude zeestroom het gebied achter de kust uitdroogt. Onderweg zien we verschillende Welwitschia Mirabilis, die in het Afrikaans ‘tweeblaarkanniedood’ worden genoemd. Deze plantensoort komt alleen voor in de Namib-woestijn en in Zuid-Angola, en overleeft in dit extreem droge gebied door zeemist van de Atlantische Oceaan. Er zijn exemplaren die 2.000 jaar oud zijn! We verblijven twee nachten in Swakopmund. (ca. 380 km)
dag 11: Ontspannen boottocht Walvisbaai
Het contrast met de voorafgaande dagen is groot. Waar het in de woestijn droog, warm en stil was, is het hier een stuk frisser en levendiger. Vanuit Walvisbaai, waar een groot deel van het jaar flamingo’s leven, maken we een boottocht door de lagune en de enige diepzeehaven van Namibië. Mogelijk zien we tijdens de tocht dolfijnen, Kaapse pelsrobben en pelikanen. Tijdens de cruise wordt u verwend met lekkere hapjes, verse oesters en een glas champagne. De middag is ter vrije besteding. Swakopmund heeft een gezellig centrum, dat zich perfect leent voor een middagje sfeer snuiven en winkelen. (ca. 80 km)
dag 12: Damaraland
In noordelijke richting reizen we naar Damaraland, een van de minst bevolkte gebieden van Afrika. Dit is het leefgebied van de zwarte neushoorn en de zeldzame woestijnolifant. De dieren hebben zich perfect aangepast aan de onherbergzame omstandigheden van het indrukwekkende desolate landschap met zijn fascinerende rotsformaties en resten van prehistorische vulkanische activiteit. Via het bizarre maanlandschap van Moon Valley reizen we naar de omgeving van Khorixas voor de overnachting. (ca. 420 km)
dag 13: Rotstekeningen van de San en de karakteristieke Himba
Kaokoland is de regio waar de befaamde Himba wonen. Tijdens een bezoek aan deze halfnomaden krijgen we inzicht in hun unieke gebruiken en gewoonten. Vooral de vrouwen, met hun karakteristieke uiterlijk, springen in het oog. Zij smeren hun huid in met een mengsel van onder andere geitenvet en oker, waardoor deze rood kleurt, en hebben een bijzondere haardracht. In Kamanjab bekijken we prehistorische rotstekeningen van de San bij Peet Alberts Koppie. Hier bevinden zich tussen de 1.200 en 1.500 rotstekeningen van meer dan 2.000 jaar oud! Na ons bezoek rijden we naar de omgeving van het Etosha National Park, waar we drie nachten verblijven. De eerste twee nachten staat onze accommodatie vlak bij de Anderson Gate of in Outjo, ten zuiden van het nationaal park. De laatste nacht overnachten we in een accommodatie aan de oostkant, net binnen of buiten de grenzen van het park. (ca. 280 km)
dag 14: ‘De grote witte plaats van droog water’
Vandaag gaan we wild spotten in van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika: Etosha National Park. Etosha betekent ‘grote witte vlakte van droog water’, een naam die verwijst naar de enorme zoutvlakte, de zogenaamde pan, die het middelpunt van het park vormt. In het park leven ruim 100 verschillende diersoorten en bijna 350 vogelsoorten. We brengen een volle dag in het park door en hopen vanuit onze 4-wheel drives (open wagens) in en rond de Etosha Pan olifanten, leeuwen, neushoorns, giraffen en luipaarden te zien. (ca. 150 km)
dag 15: De oostkant van Etosha
Op deze dag reizen we naar onze lodge aan de oostkant, aan de rand van het nationale park. Zo verkennen we ook een ander deel van het natuurreservaat. Ook nu genieten we de hele dag van het rijke dierenleven in Etosha. (ca. 250 km)
dag 16: De San-bevolking
De legendarische San wordt gezien als de oudste bevolkingsgroep ter wereld. Ten noorden van de Kalahariwoestijn bevindt zich het zogenaamde ‘Bushmanland’, het oorspronkelijke leefgebied van het San-volk, dat tienduizenden jaren geleden al door heel zuidelijk Afrika trok. We bezoeken hier in Tsitntsabis een San-gemeenschap, waar we zien hoe de oorspronkelijke leefwijze en tradities en de moderne tijd elkaar raken. We leren meer over hun manier van leven, waar bij vooral aan de jachttechnieken aandacht wordt besteed. Ook horen we meer over de verschillende soorten planten die in de omgeving voorkomen en als voedsel en medicijn dienen. Na deze indrukwekkende ontmoeting vervolgen we onze weg naar het uiterste noorden van Namibië. Het is een lange reisdag, maar er is onderweg genoeg te zien. Het landschap verandert. In het noordoosten, waar de meeste regen valt, hebben de meeste mensen zich gevestigd. We zien langgerekte dorpjes met rondavels met rieten daken. Loslopend vee struint rond en overal zijn mensen, die vriendelijk naar ons zwaaien. Een enorm contrast met het uiterst dunbevolkte andere deel van het land, dat we eerder doorkruisten, en heel fascinerend om te zien! We reizen de Caprivistrook in en overnachten in de omgeving van Divundu, waar we twee nachten verblijven. (ca. 570 km)
dag 17: Vrije dag in Divundu
Na de lange reisdag van gisteren en met de pittige reisdag van morgen in het vooruitzicht is een vrije dag vandaag welkom! Onze lodge ligt aan de Okavangorivier. De rivier vormt in de regio de grens met buurland Angola en vertakt zich in dit gebied tot de gelijknamige delta. Neem plaats op het terras met uitzicht op de rivier of neem een duik in het zwembad! Onderneemt u toch ook nog graag iets vandaag? U kunt een optionele game drive (kosten niet inbegrepen) maken door het kleine, onbekendere Mahango Game Reserve. Kenmerkend zijn de enorme baobabs én de meer dan 300 vogelsoorten die hier voorkomen! Olifanten, nijlpaarden, krokodillen, koedoes, zebra’s en buffels bewonen het gebied, maar er zijn ook vele onbekendere antilopensoorten te zien, zoals de roan- en de sabelantilope, de tsessebe en de rode lechwe. Zeker de moeite waard! Of maakt u bij zonsondergang een optionele cruise over de rivier?
dag 18: Naar Botswana
Voor we in de touringcar stappen voor een lange reisdag, maken we een korte wandeling door een dorpje in de omgeving en horen we meer over hoe de lokale stam, de Habukushu, haar Afrikaanse pap bereidt. Een bijzonder proces! Hierna reizen we in zuidelijke richting, laten Namibië achter ons en steken de grens met Botswana over. Een land dat het hart van zuidelijk Afrika vormt en vooral beroemd is om de Okavangodelta. We verblijven drie nachten in Maun, de toegangspoort tot dit unieke natuurfenomeen. (ca. 450 km)
dag 19: Wild spotten in Moremi Game Reserve
De Kavango-rivier ontspringt in Angola en stroomt naar Botswana, waar zich in de Kalahari-woestijn een rivierdelta heeft gevormd. De beroemde Okavangodelta is een uniek gebied met een zeer gevarieerde fauna. Behalve de bekende, alleen in waterrijke gebieden voorkomende antilopensoort lechwe, leven in de delta onder meer nijlpaarden, krokodillen en veel verschillende vogelsoorten. Het Moremi Game Reserve is, met zijn gevarieerde landschap en grote concentratie wild, een van de mooiste wildparken van Botswana. Delen van de Okavangodelta vallen binnen de grenzen van het reservaat. In het park komen behalve de big five nog veel andere dieren voor, zoals giraffes, gnoes en de bedreigde Afrikaanse wilde honden. Op deze dag maken we hier een game drive in 4-wheel drives en hopen deze dieren te spotten. (ca. 100 km)
dag 20: Op avontuur in de Okavangodelta
Een mokoro, een handgemaakte kano, is hét vervoersmiddel van de delta. We gaan op pad en verkennen de delta vanaf het water: een leuke afwisseling en een unieke ervaring! In een mokoro is plaats voor twee personen en een gids, die u door de wateren van de delta leidt. We glijden geruisloos door het water, tussen het wuivende riet, de papyrusplanten en de waterlelies door. Op een van de eilanden in de delta gaan we aan land en maken we een wandeling. Als we geluk hebben, zien we onderweg kuddes zebra’s, gnoes en vele vogels. Als de tijd het toelaat, kunt u in de middag een optionele vlucht over de delta maken (kosten niet inbegrepen).
dag 21: De Makgadikgadi-zoutpannen
We laten de Okavangodelta achter ons en reizen oostwaarts, naar Nata. In de namiddag kunt u een optionele excursie maken naar de Makgadikgadi Pans, de grootste zoutpannen ter wereld (kosten niet inbegrepen). De Nata-rivierdelta voedt deze unieke zoutpannen, en dan voornamelijk het deel dat Sua Pan wordt genoemd. Als de eerste regens het gebied bewoonbaar hebben gemaakt voor het wild, kunt u hier onder andere genieten van flamingo’s en andere vogelsoorten. We overnachten in een lodge nabij Nata. (ca. 300 km)
dag 22: Naar Kasane
In het uiterst noordoostelijke puntje van Botswana, waar Namibië, Zambia, Zimbabwe en Botswana elkaar ontmoeten, ligt Kasane, waar we twee nachten verblijven. Na aankomst in de sfeervolle lodge kunt u heerlijk ontspannen bij het zwembad of een wandeling maken door Kasane. Wie niet kan wachten tot morgen, kan alvast met een 4-wheel drive een game drive door Chobe National Park maken (kosten niet inbegrepen). (ca. 310 km)
dag 23: De olifanten van Chobe National Park
Chobe National Park is van ongekende schoonheid. De spectaculaire olifantenpopulatie is slechts een van de vele redenen om dit park te bezoeken. Bij zonsopgang gaan we in een 4-wheel drive op zoek naar het vele wild dat zich in het park bevindt. We hopen onder andere giraffes, leeuwen en de beste jagers ter wereld, wilde honden, te zien. De Choberivier maakt deel uit van het nationale park, waardoor we het gebied ook op een andere manier kunnen bewonderen, namelijk vanaf het water. Hier maken krokodillen en nijlpaarden de dienst uit. Op Sedudu Island bevinden zich vooral in de droge tijd veel buffels en olifanten, en is de kans groot om grazende en badderende kuddes aan te treffen bij de rivierbedding. In de middag maken we een boottocht over de Choberivier en zien we hopelijk veel dier- en vogelsoorten. Let ook op de roep van de Afrikaanse zeearend: onvergetelijk! (ca. 50 km)
dag 24: Cruise over de Zambezi
We steken de grens over met Zimbabwe en gaan naar ons hotel in het levendige plaatsje Victoria Falls, waar we twee nachten verblijven. Aan het einde van de middag maken we een cruise over de machtige Zambezi. Aan de horizon zakt de zon steeds verder naar beneden, terwijl wij onder het genot van een drankje van het mooie uitzicht genieten. In de rivier steken nijlpaarden af en toe nieuwsgierig hun koppen boven het water en misschien zien we op de oevers nog wel olifanten, die een modderbad komen nemen! Gaat u vanavond dineren bij Mama Africa (kosten niet inbegrepen)? In dit restaurant worden traditionele gerechten uit heel Afrika geserveerd. (ca. 90 km)
dag 25: De spectaculaire Victoriawatervallen
We bezoeken de plek waar de 1.700 meter brede Zambezi-rivier zich ongeveer 100 meter naar beneden stort: de Victoriawatervallen of Mosi-oa-Tunya (‘rook die dondert’). Net als de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone kunt u het magnifieke schouwspel van watervallen en stoomwolken van dichtbij meemaken. We nemen uitgebreid de tijd om door het regenwoud te wandelen en de watervallen van diverse kanten te aanschouwen. Na wat vrije uren genieten we ‘s avonds van een sfeervol afscheidsdiner onder de prachtige sterrenhemel met Afrikaanse muziek en dans. Een heerlijke afsluiting van een onvergetelijk avontuur!
dag 26: Afscheid van Afrika
Na een vrije ochtend worden we naar de luchthaven van Victoria Falls gebracht voor onze terugvlucht via Johannesburg naar Amsterdam. (ca. 20 km)
dag 27: Aankomst in Nederland
In de ochtend landen we op Schiphol.
NB.
Tijdens deze reis zijn vooral in Namibië de te rijden afstanden groot en is de kwaliteit van de wegen anders dan wij gewend zijn. Namibië is een van de minst bevolkte landen ter wereld en het wegennet bestaat voor 80% uit (overigens goed begaanbare) gravelwegen. Houd er dus rekening mee dat de wegen niet altijd even goed zijn en dat dit soms tot oponthoud kan leiden. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de reis een behoorlijk intensief karakter heeft en dat een flexibele houding is vereist.
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)
Volg ons