Reisbeschrijving
dag 1: Amsterdam – Johannesburg
We vliegen naar Johannesburg in Zuid-Afrika, waar we door een Afrikaanssprekende gids worden begeleid naar ons hotel bij de luchthaven. (ca. 5 km)
dag 2: Aankomst in Windhoek
In de ochtend vliegen we naar Namibië. Na aankomst op de luchthaven van Windhoek worden we naar het hotel in deze stad gebracht. In de loop van de middag gaan we naar het centrum van Windhoek voor een korte kennismaking met de hoofdstad van Namibië. De sporen van de Duitse overheersing aan het einde van de 19e eeuw zijn duidelijk zichtbaar. We zien onder andere die Alte Feste, het Tintenpalast met haar mooie park en de bekende Lutherse Christuskirche. Ons diner is in de stad in het sfeervolle Joe’s Beerhouse, waar onder andere koedoe en springbok op het menu staan. (ca. 50 km)
dag 3: Verkenning en zonsondergang in de Kalahari
We reizen naar de rand van de Kalahariwoestijn. Dankzij haar ligging valt hier meer neerslag dan bijvoorbeeld in de Namib, en is het landschap daardoor dichter begroeid. De roodgekleurde duinen zijn weliswaar niet erg hoog, maar wel enorm uitgestrekt. De groene acacia’s, het rode zand en de blauwe lucht steken prachtig tegen elkaar af. Vanuit onze fraai gelegen lodge kunt u met een 4-wheel-drive het indrukwekkende gebied verkennen (kosten niet inbegrepen). Aan het eind van de dag geniet u dan van de eerste onvergetelijke, Afrikaanse zonsondergang. (ca. 290 km)
dag 4: Giant's Playground en het Kokerboomwoud
We vervolgen onze weg in zuidelijke richting en bezoeken het fascinerende Kokerboomwoud. De kokerboom is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, een aloësoort en is met zijn bijzondere verschijning een van de meest in het oog springende plantsoorten van het land. Ook bewonderen we de bijzondere rotsformaties van Giant’s Playground. We overnachten in de omgeving van Fish River Canyon. (ca. 490 km)
dag 5: De magnifieke Fish River Canyon
We beginnen de dag met de verkenning van Fish River Canyon. Met een lengte van 170 kilometer en een gemiddelde diepte van 550 meter is dit een van de grootste en diepste kloven ter wereld. We wandelen een stuk langs de canyon en hebben een magnifiek uitzicht over de kloof. De steeds hoger aan de hemel klimmende zon verandert continu de kleuren van de steile kliffen, wat een adembenemend mooi schouwspel oplevert. Ook hopen we in het gebied dieren als struisvogels en de zeldzame bergzebra te zien. Hierna reizen we naar het uiterste zuiden van Namibië, waar we op een prachtige locatie aan de Oranjerivier verblijven. (ca. 220 km)
dag 6: Langs de Oranjerivier…
We volgen de Oranjerivier in westelijke richting en reizen door het grensoverschrijdende Richtersveld Transfrontier Park richting Aus. De rivier vormt in dit onherbergzame landschap de natuurlijke grens tussen Zuid-Afrika en Namibië. In de omgeving van Aus leven de wilde paarden van de Namib. Er gaan vele verhalen de ronde over de oorsprong van deze paarden, die zich bijzonder goed hebben aangepast aan de moeilijke leefomstandigheden in de woestijn. We maken een korte stop in Garub, waar we bij een drinkplaats hopen de paarden te spotten. Hierna vervolgens we onze weg richting kustplaats Lüderitz, waar we twee nachten verblijven. (ca. 440 km)
dag 7: Spookstad Kolmanskop en Lüderitz
De spookstad Kolmanskop ligt in het Sperrgebiet. De hoogtijdagen van dit voormalig diamantmijnwerkersstadje lagen in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Toen op andere plekken echter grotere diamantvoorraden werden gevonden, betekende dit het einde van het stadje. Binnen 40 jaar ontstond, bloeide en stierf Kolmanskop. We zien de overblijfselen van statige gebouwen die herinneren aan welvarende tijden. Nu zijn zij ten prooi gevallen aan het woestijnzand, wat een bizar, erg fotogeniek gezicht is. Voor we terugkeren naar Lüderitz bezoeken we nog Diaz Point, de plek waar ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias in 1488 een stenen kruis achterliet, nadat hij de tocht rondom Kaap de Goede Hoop volbracht had. Vaak staat hier een harde wind, maar toch is het de moeite naar de vuurtoren te klimmen en het uitzicht over de woeste Atlantische Oceaan te bewonderen. In Lüderitz is de middag ter vrije besteding. Dit plaatsje heeft door de geïsoleerde ligging, de manier waarop de koloniale bouwwerken tegen de rotsen aangeplakt lijken, het frissere klimaat en de in de golven van de Atlantische Oceaan duikende pinguïns en zeerobben, een bijzondere uitstraling. (ca. 30 km)
dag 8: Naar de Namib en een vrije middag
We reizen via eindeloze vlakten en majestueuze bergketens richting de Tsaris Mountains, om uiteindelijk uit te komen bij onze lodge in het hart van de Namib. De omgeving is spectaculair! Wie weet zien we onderweg gemsbokken, struisvogels en zebra’s, die in het gebied voorkomen. Neemt u ’s avonds, na wederom een mooie zonsondergang, een moment om een blik omhoog te werpen. Door de afgelegen ligging van de lodge is de sterrenhemel hier werkelijk magisch. Bij helder weer kunt u de Melkweg zien! (ca. 340 km)
dag 9: Het duinlandschap van de Sossusvlei
De beroemde Sossusvlei is onderdeel van het Namib Naukluft National Park. In dit gebied bevinden zich ’s werelds hoogste zandduinen. Sommige duinen zijn maar liefst 325 meter hoog! Terwijl de zon opkomt, rijden we naar dit unieke duinlandschap. De langzaam opkomende zon doet het uitgestrekte landschap en de duinen steeds van kleur veranderen: een spectaculair gezicht. Natuurlijk heeft u de mogelijkheid om een van de torenhoge duinen te beklimmen. De klim is pittig, maar de beloning, een magnifiek uitzicht, is groots! In dit droge gebied lijkt plant- en dierleven onmogelijk, maar onderweg omhoog ziet u mogelijk in de verte springbokken verkoeling zoeken onder de weinige bomen. En wellicht komt u tijdens de klim de lichtvoetige Tok Tokkie-kever tegen, die zich met ogenschijnlijk gemak over het zand voortbeweegt. Ook bezoeken we Dead Vlei, een spookachtige, uitgestrekte vlakte van gedroogde witte klei, die wordt gesierd door oeroude kameeldoornbomen. We sluiten deze indrukwekkende excursie af met een korte wandeling door Sesriem Canyon. ’s Middags kunt u aan het zwembad van de lodge bijkomen van alle indrukken! (ca. 180 km)
dag 10: Via Moon Valley en Walvisbaai naar Swakopmund
Via het maanachtige landschap van Moon Valley gaan we naar Walvisbaai, waar we de ondiepe lagune bezoeken: een van de belangrijkste wetlands van Afrika. De lagune voedt meer dan 80% van de Afrikaanse flamingo’s. Wanneer de vogels zich hier ophouden, is dat een betoverend gezicht. Ons hotel staat in het gezellige Swakopmund, de meest sfeervolle plaats van Namibië. Swakopmund wordt gekenmerkt door de mistige ochtenden, veroorzaakt door de oceaandampen, en de Duitse architectuur, die herinnert aan de tijden dat Namibië een kolonie van ons buurland was. Door het prettige zomerklimaat en de uitgestrekte stranden trekt Swakopmund vele vissers en surfers. We verblijven hier twee nachten. (ca. 360 km)
dag 11: Vrije dag in Swakopmund
Deze dag is ter vrije besteding. Gaat u winkelen in het bruisende centrum van Swakopmund of maakt u een excursie naar de lokale township? Ook kunt u vanuit Walvisbaai een optionele boottocht door de lagune van Walvisbaai maken en dolfijnen, pelsrobben en pelikanen voor de lens van uw camera krijgen. Een optionele excursie met een gids, waarbij u de Namib in trekt en op zoek gaat naar het weinige, unieke leven in dit gebied, is ook een mogelijkheid (kosten niet inbegrepen).
dag 12: Via Cape Cross aan de Skeleton Coast naar Damaraland
We reizen langs de Atlantische kustlijn in noordelijke richting naar de immense zeeleeuwenpopulatie van Cape Cross. De tienduizenden zeeleeuwen die hier leven zorgen voor een overweldigende aanblik en geur. Het blaffende geluid is al van verre te horen. Dit is het mystieke Skeleton Coast Park. Dit onherbergzame gebied, waar de Namib-woestijn en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten, was voor scheepsvaarders onderweg naar Azië door de vaak dichte mist en de sterke stroming een ware nachtmerrie. Als men een schipbreuk al overleefde, was men door de woestijn alsnog ten dode opgeschreven. Spookachtige scheepswrakken verdwijnen vaak snel weer uit het landschap door de invloeden van de zon, de zee en de wind. We laten de kust achter ons en reizen landinwaarts Damaraland in, waar we twee nachten verblijven op een verbluffend mooie locatie! Ons kamp ligt op een heuvel en kijkt neer op de rivierbedding van de Ugab. Het uitzicht over het voor Damaraland zeer kenmerkende woestijnlandschap met granieten heuvels en droge, kronkelende rivierbeddingen is ongelooflijk mooi! (ca. 350 km)
dag 13: Ongerept Damaraland
Damaraland is een van de minst bevolkte gebieden van Afrika en thuis van de zeldzame woestijnolifant. De Brandberg vormt met haar 2.573 meter de hoogste top van Namibië en domineert hier het landschap. Het bergmassief dankt haar naam aan de kleuren die het krijgt wanneer de zon ondergaat. Ze lijkt dan wel in brand te staan en krijgt een vuurrode kleur. Het gebied herbergt ontzettend veel rotstekeningen van de San, die duizenden jaren oud zijn. In deze semiwoestijn, waar woestijnolifanten en zwarte neushoorns zich hebben aangepast aan de moeilijke leefomstandigheden, zijn wij als mens ontzettend nietig. De schoonheid is groots! Vanuit onze lodge verkennen we deze indrukwekkende omgeving. We genieten van het unieke uitgestrekte landschap, gaan op zoek naar woestijnolifanten, picknicken onder kameeldoornbomen en zien Namibië op haar mooist! (ca. 50 km)
dag 14: Werelderfgoed Twyfelfontein en bezoek aan de Himba
We bezichtigen het enige officiële werelderfgoed van Namibië: Twyfelfontein. In deze vallei bewonderen we enkele van de honderden prehistorische rotstekeningen van de San. Sommige tekeningen, die ooit fungeerden als landkaart van de omgeving, zijn wel 6.000 jaar oud! Ook brengen we een bezoek aan het Damara Living Museum, waar we inzicht krijgen in de cultuur en tradities van een van de oudste volkeren van Namibië. Hierna gaan we naar de trotse Himba. We zien hoe deze laatste halfnomaden van Afrika nog steeds leven in traditionele onderkomens, gemaakt van mopane-takken, grond en mest. Ook horen we over hun tradities, manier van leven, geloof en rituelen. Vooral de vrouwen springen met hun karakteristieke uiterlijk in het oog. Zij smeren hun huid in met een mengsel van onder andere geitenvet en oker, waardoor de huid rood kleurt, en hebben een bijzondere haardracht. Aansluitend reizen we naar onze lodge, die vlak bij de meest westelijke toegangspoort tot Etosha National Park ligt. (ca. 390 km)
dag 15: Het westen van Etosha National Park
We ontdekken de komende dagen een van de grootste natuurparken van zuidelijk Afrika. Etosha National Park beslaat ruim 22.000 km2 en bestaat uit weidse vlakten en dichtbegroeide savannes, die de droge, zoutrijke Etosha Pan omringen. De verschillende drinkplaatsen zorgen voor de overleving van de vele dieren in dit soms buitenaards hete gebied. We hopen op deze dagen veel wild te spotten. Vandaag reizen we door het rustige, ongerepte westelijke deel van het park naar onze lodge aan de zuidkant van het park. Omdat er minder en pas recenter overnachtingsplekken in het westen van het park te vinden zijn wordt het minder bezocht. Daarom worden hier vaak dieren gespot die het drukkere deel van het park schuwen, zoals bijvoorbeeld de zwarte neushoorn. (ca. 240 km)
dag 16: Met een open wagen op safari in Etosha National Park
Vandaag beleven we Etosha National Park zoals het hoort: we gaan een volle dag op pad in een open 4-wheel drive en maken een game drive door de ‘grote witte plaats’. Het ultieme safarigevoel! Uiteraard hopen we in en rond de Etosha Pan dieren als zebra’s, leeuwen en vele vogelsoorten te zien. De unieke kans om grote groepen wild te zien, is hier groot, met name bij de verschillende waterplaatsen die we aandoen. Het is bijzonder spectaculair om zoveel verschillende diersoorten bij elkaar te zien komen om te drinken. (ca. 150 km)
dag 17: Het oosten van Etosha National Park
We reizen van onze lodge aan de centrale zuidkant van het park naar ons hotel ten oosten van Etosha in de omgeving van Tsumeb. We volgen de hoofdweg die van oost naar west dwars door het park loopt, langs de Etosha Pan, en verkennen nu dus ook nog het bekendste, oostelijke deel van Etosha. Terwijl we door het desolate landschap reizen hopen we weer op veel geluk bij het spotten van de dieren! (ca. 280 km)
dag 18: Ontspannen verblijf
We reizen naar het zuiden in de richting van Windhoek. We verblijven deze laatste nacht in een lodge, gelegen in een serene omgeving. Een ontspannen einde van de reis! Neem een duik in het zwembad en droom weg bij het landschap. Op deze avond genieten we samen van een laatste diner. (ca. 410 km)
dag 19: Naar huis
We worden naar de luchthaven van Windhoek gebracht voor de terugvlucht naar Nederland. Met een overstap in Johannesburg vliegen we terug naar Amsterdam. (ca. 80 km)
dag 20: Aankomst Nederland
In de loop van de ochtend komen we aan op Schiphol.
NB
Tijdens deze reis zijn de te rijden afstanden groot en is de kwaliteit van de wegen anders dan wij gewend zijn. Namibië is een van de dunst bevolkte landen ter wereld en het wegennet bestaat voor 80% uit (overigens goed begaanbare) gravelwegen. Houd er dus rekening mee dat de wegen niet altijd even goed zijn en dat dit soms tot oponthoud kan leiden. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de reis een behoorlijk intensief karakter heeft en dat een flexibele houding vereist is.
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)
Volg ons