Reisbeschrijving
dag 1: Amsterdam – Madrid en naar Plasencia
Met een rechtstreekse vlucht van de KLM vliegen we naar Madrid, waar we worden ontvangen door de reisleider die ons tijdens deze reis zal begeleiden. We verlaten direct de Spaanse hoofdstad en rijden naar ons hotel in het Plasencia, waar we de komende twee nachten verblijven. We dineren op deze avond in het hotel. (ca. 260 km)
dag 2: Plasencia en Yuste
Na het ontbijt wandelen we door het monumentale Plasencia. Deze middeleeuwse stad, gelegen op een heuveltop, werd door koning Koning Alfons VIII gesticht in 1189 onder de naam "Ut Deo Placet" (Moge het God behagen). We zien de oude stadsmuren met 68 torens en 6 poorten en het aquaduct met vele bogen. Ook bewonderen we de kathedraal van Plasencia die door de tijd heen gedeeltelijk afgebroken en vernieuwd werd, waardoor er nu veel verschillende stijlen van romaans en gotisch tot renaissance te zien zijn. In de middag begeven we ons naar het wereldberoemde klooster van Yuste, waar keizer Karel V (koning Karel I in Spanje) de laatste fase van zijn leven doorbracht en in 1558 stierf. Na het bezoek aan het Monasterio de San Jerónimo de Yuste rijden we naar de vlak bij gelegen Parador de Jarandilla de la Vera, een kasteelpaleis waar keizer Karel V jaarlijks enkele maanden verbleef. Aan het eind van de middag rijden we terug naar ons hotel in Plasencia. U kunt op deze avond op eigen gelegenheid een hapje eten in het gezellige Plasencia. (ca. 105 km)
dag 3: Guadalupe en de veroveraars van Truijllo
We rijden naar Guadalupe waar in het midden van het stadje het beroemde Real Monasterio De Santa Maria de Guadalupe staat, dat een rijk bewerkte voorgevel heeft. De oorsprong van het klooster gaat terug tot in de late 13e eeuw, toen een herder uit Cáceres op de oever van de rivier de Guadalupe een beeld van de Heilige Maagd ontdekte. Het beeld was waarschijnlijk ooit verborgen om het te behoeden voor de Moorse indringers. Op de plaats van de vondst werd een kapel en later een klooster gebouwd, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. Het klooster is rijk aan associaties met de Nieuwe Wereld, want de Maagd van Guadalupe is de patroonheilige van Mexico. Het was hier dat Christoffel Columbus, na de ontdekking van Amerika, God dankte voor zijn succes. Na een bezoek aan Guadalupe reizen we naar Trujillo. Trujillo is een oude stad die jarenlang is bevochten door de Romeinen, Visigothen, Moren en christenen. Allen hebben hun stempel gedrukt op de geschiedenis van Trujillo. De stad heeft zijn rijkdom te danken aan de conquistadores, de veroveraars van de Nieuwe Wereld. Francisco de Pizarro, de 16e-eeuwse veroveraar van Peru en ontdekker van het legendarische Incarijk, werd hier geboren. Op het Plaza Mayor bewonderen we zijn ruiterstandbeeld. Rondom het plein staan ook vele rijkversierde paleizen en in de bovenstad kunt u het geboortehuis van Pizarro bezoeken. Aan het einde van de middag rijden we naar Cáceres, waar ons hotel voor de komende twee nachten staat. (ca. 250 km)
dag 4: Paleizen in Cáceres
In Cáceres spreken de stenen. Overal in het middeleeuwse centrum zien we op paleizen de rijkversierde blazoenen van de adellijke families die er hebben gewoond. De meeste paleizen werden gebouwd tijdens de Spaanse Gouden Eeuw, wat op het bisschoppelijk paleis wordt gesymboliseerd door twee medaillons die de Oude en Nieuwe Wereld representeren. De rijkdom van de stad is vergaard door de handel in de tijd van de Zilverroute en natuurlijk de trofeeën die door de conquistadores zijn meegebracht uit Zuid-Amerika. Wandelend door het middeleeuwse centrum bewonderen we de adellijke paleizen en de gotische kathedraal uit de Spaanse Gouden Eeuw. Naast de vele historische gebouwen wemelt het in de binnenstad van ooievaars die hier nestelen, reden waarom de binnenstad zelfs als beschermd vogelgebied is aangemerkt. De middag is ter vrije besteding. Op het langgerekte Plaza Mayor vindt u volop terrassen en restaurantjes waar het goed toeven is. Zoekt u alvast een leuk restaurantje uit voor vanavond?
dag 5: Romeins verleden in Mérida
We rijden naar Mérida. Deze stad is in de Romeinse tijd gesticht onder de naam Emerita Augusta. Het was één van de belangrijkste steden van het oude Romeinse Rijk en het herbergt niet voor niets één van de grootste verzamelingen Romeinse gebouwen en schatten. Vroeger was het een vakantieoord voor de Romeinse keizers. Overal in de stad komen we dan ook de sporen tegen van het rijke Romeinse verleden, zoals de brug, de triomfboog van Trajanus, de tempel van Diana en het amfitheater. Dat Mérida ook een sfeervolle Spaanse provinciestad is ervaren we op het gezellige Plaza de España. We overnachten in Badajoz op slechts zes kilometer van de Portugese grens. We dineren in het hotel. (ca. 140 km)
dag 6: Moren, Portugezen en Romeinen
Badajoz is gesticht in 875 door Ibn Marwan tijdens de periode van de Moorse overheersing. Het 12e-eeuwse fort La Alcazaba speelde een belangrijke rol bij de verdediging van Badajoz. Het Moorse fort met zijn toegangspoorten en toren is goed bewaard gebleven en herinnert aan het stormachtige verleden van de stad. We maken een wandeling over de oude verdedigingsmuren en zien ook de kathedraal uit 1238, die met zijn enorme muren lijkt op een fort. Vervolgens rijden we naar het Portugese stadje in Spanje, Olivenza. Hier horen we meer over de roerige strijd tussen Moren en christenen, tussen Portugezen en Spanjaarden. In 1297 werd Olivenza Portugees en dat bleef het voor meer dan vijfhonderd jaar. Uiteindelijk werd het stadje veroverd door de Spanjaarden, maar de Portugese invloeden zijn nog altijd terug te vinden: de Santa Maria Magdalena-kerk is fraai versierd met typisch Portugese tegels. We eindigen de dag in Zafra, een oude Romeinse nederzetting waar de zilverroute dwars door heen liep. We overnachten in een 15e-eeuws kasteel met een adellijke geschiedenis. Het diner wordt op deze avond in onze parador geserveerd. (ca. 105 km)
dag 7: Zafra en het karakteristieke Aracena
We starten de ochtend in Zafra. Dat deze stad niet alleen in handen is geweest van de Romeinen, maar ook van de christenen en Moren, kunnen we op verschillende plaats terugzien tijdens de stadswandeling. De inwoners van Zafra noemen hun stadje ook wel ‘klein Sevilla’, vanwege de prachtige patio’s, witte huizen en sinaasappelbomen. Vervolgens verlaten we de Spaanse regio Extremadura en rijden in zuidelijke richting naar Andalusië. Onderweg stoppen we in Aracena, een fraai wit stadje dat prachtig afsteekt tegenover de groene landerijen en bergen die haar omringen. Net als Olivenza was Aracena eerst in handen van de Moren, vervolgens zwaaide Portugal er de scepter en uiteindelijk nam Spanje het over. We verkennen het stadje en zien de restanten van het hooggelegen 13e-eeuwse kasteel dat ooit waakte over deze streek. Daarna rijden we naar de hoofdstad van Andalusië. We starten onze kennismaking met Sevilla in het Parque María Luisa. Hier bewonderen we het Plaza de España, een van de mooiste pleinen van Sevilla. Ook zien we de oude tabaksfabriek die het decor vormde voor de opera Carmen. We verblijven de laatste twee nachten van onze reis in Sevilla. Het diner wordt op deze avond in het hotel geserveerd. (ca. 200 km)
dag 8: Zwerven door zwierig Sevilla
Op deze ochtend vervolgen we onze kennismaking met de meest Spaanse stad van Spanje tijdens een wandeling door het oude middeleeuwse centrum, de Barrio de Santa Cruz. Hier waant u zich in een romantisch doolhof van straatjes en steegjes met witgekalkte huizen. De intieme pleintjes zijn gevuld met gezellige terrasjes die door schaduwrijke bomen worden omringd. Natuurlijk krijgt u de gelegenheid om hier de heerlijke Spaanse sfeer zelf te proeven! Onze wandeling eindigt bij de kathedraal, waar Columbus ligt begraven. We bezoeken het godshuis en zien de bijbehorende klokkentoren: de Giralda. Tot slot nemen we een kijkje in het prachtige koninklijke mudéjar-paleis Real Alcázar, een van de hoogtepunten van deze reis die u niet mag missen! De rest van de middag is ter vrije besteding. Op deze avond kunt u op eigen gelegenheid in het sfeervolle Sevilla een hapje gaan eten. Uw reisleider kan u uiteraard helpen met tips. (ca. 10 km)
dag 9: Sevilla – Amsterdam
We worden naar de luchthaven van Sevilla gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam. (ca. 10 km)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)
Volg ons