Praktische informatie Spanje
Algemene informatie Spanje
Hoofdstad | Madrid |
Staatsvorm | Constitutionele monarchie |
Oppervlakte | 505.992 km² |
Aantal inwoners | ca. 47.344.649 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 85,8 per km² |
Officiële taal | Spaans |
Religies | Rooms-katholiek 70,5%, niet-religieus 24,1%, islam, 3,3%, overig 2% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Spanje verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Gemiddeld genomen heeft Spanje goede toeristische voorzieningen, maar soms zijn er hotels die niet precies overeenkomen met wat internationaal als standaard is gaan gelden. Ieder land heeft tenslotte zijn eigen voorkeuren. Om een voorbeeld te geven: zo kan het in Spanje wel eens voorkomen dat grote gebeurtenissen in groepsverband worden gevierd in een hotel, inclusief diner en dansen. De vrolijkheid van de gasten van dat feest kan dan soms een contrast vormen met de noodzaak van ons reisgezelschap om de volgende dag weer vroeg op pad te gaan. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Spanje-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Bij steeds meer reizen in Spanje doen we niet alleen de bekende toeristische bestemmingen aan, maar verblijven we soms ook in minder ontdekte delen van het Spaanse binnenland. De hotels zijn daar in een enkel geval iets minder ingesteld op buitenlandse reizigers in groepsverband. Ook kunnen de stijl van de inrichting, het voorzieningenniveau of bijvoorbeeld de tijd van het diner of de keuze voor gerechten afwijken van wat wij in Nederland of in de internationale hotels gewend zijn. Verder is het mogelijk dat we soms in kleinere, sfeervolle hotels verblijven van een lokale eigenaar. Niet alle kamers zijn dan precies gelijk aan elkaar omdat het hotel bijvoorbeeld uit meerdere bij elkaar getrokken huizen bestaat.
Audiosysteem
Op onze groepsreizen in Spanje wordt bijna altijd het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.
In veruit de meeste gevallen kan de touringcar in Spanje tot dicht bij de voordeur komen, maar het kan in een enkel geval soms voorkomen (door de ligging van het hotel, afgesloten straten door festiviteiten of werkzaamheden) dat er een korte afstand lopend met de bagage moet worden afgelegd. In uitzonderlijke gevallen wordt dan met het hotel een oplossing gezocht, maar in de meeste situaties moet u dan zelf een stukje met de koffer kunnen afleggen. Het is dan ook aan te raden om een goede rolkoffer mee te nemen.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Spanje is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Spanje-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Spanje
De netspanning in Spanje is 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Spanje ontvangt u soms korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent. In veel gevallen staat men er op om de originele documenten te mogen zien voordat de korting wordt gegeven, maar soms volstaat een kopie. We raden u hoe dan ook aan een kopie van uw paspoort mee te nemen, het kan altijd van pas komen.
Eten en drinken in Spanje
Vanwege het internationale toerisme kunt u op steeds meer plaatsen en bij steeds meer hotels min of meer eten wat u thuis ook gewend bent. Maar met name in de etenstijden zit nog wel een verschil. De lunch is pas vanaf een uur of 13.30 en is voor de Spanjaarden bovendien de belangrijkste (warme) maaltijd van de dag. Daarom eten zij ’s avonds ook pas weer heel laat en meestal ook niet zo veel. Omdat Nederlandse reizigers wat minder gewend zijn om tussen de middag warm te eten, hebben zij ’s avonds al weer wat vroeger trek. In veel gevallen wordt de avondmaaltijd (als die inclusief is) dan ook al om ongeveer 19.30 uur of 20.00 uur genuttigd: voor de Spanjaarden een erg vroeg tijdstip.
Dé Spaanse keuken bestaat niet, elke regio heeft zijn eigen producten en specialiteiten. Als er al een gemene deler is, dan is het dat de Spaanse keuken eenvoudig, eerlijk én divers is. Veel gerechten worden met olijfolie en zo vers mogelijke ingrediënten bereid. Typisch in Spanje is het eten van tapas, kleine gerechtjes die bij voorkeur gedeeld worden met iemand anders. Bekende tapas zijn de aardappeltortilla, patatas bravas (gebakken aardappel in tomatensaus), chorizo al vino (in witte wijn gebakken worst), albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus) en calamaris (gefrituurde inktvisringen). Ook een paar plakjes schapenkaas (manchego) of Spaanse ham zijn erg populair als tapa.
De horeca is in Spanje aangenaam voordelig. Een kop koffie kost tussen de 1 euro (in een klein stadje weg van het toerisme) en de 2,50 (op een terras in een grote stad). Alcohol is voor onze begrippen helemaal goedkoop. Bij een dagmenu krijgt u de wijn er vaak zelfs gratis bij, maar ook een glas goede wijn van een goede wijnstreek kost in bijvoorbeeld Madrid vaak niet meer dan 2,50 euro. En op sommige plekken krijgt u er dan zelfs nog een gratis hapje (tapa) bij!
Feestdagen in Spanje
• 1 januari: nieuwjaar
• 6 januari: Driekoningen
• 19 maart: San José
• maart / april: Heilige Week (Semana Santa) voor Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• juni: Sacramentsdag
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 12 oktober: dag van de Spaanse Eenheid
• 1 november: Allerheiligen
• 6 december: dag van de Grondwet
• 25 december: Kerstmis
Spanje heeft een katholieke traditie en dat is ook van invloed op de feestdagen. Vooral de week voorafgaand aan Pasen (de Semana Santa) is belangrijk in grote delen van het land en op Goede Vrijdag ligt alles stil. Opmerkelijk genoeg kent Spanje geen Tweede pinkster-, paas-, of kerstdag. Met uitzondering van eerste kerstdag zijn de meeste musea en bezienswaardigheden gewoon open, maar winkels kunnen gesloten zijn. Ook kunnen grote festiviteiten (zoals parades op 12 oktober of processies bij de Semana Santa) van invloed zijn op het programma, maar daar staan dan weer bijzondere belevenissen met veel fotogenieke momenten tegenover!
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Spanje geldt hetzelfde. Het wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht. In bijvoorbeeld de horeca kunt u gewoon iets naar boven afronden.
Fotograferen
In het algemeen is het in Spanje geen enkel probleem om te fotograferen, behalve binnen in de meeste musea en monumenten. Ook is het vanuit beleefdheid altijd belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het ‘zo maar’ fotograferen van mensen op straat. In de meeste toeristische gebieden in Spanje zijn (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s overal verkrijgbaar.
Geldzaken / valuta in Spanje
Spanje heeft de euro. Pinpassen van Nederlandse banken zijn te gebruiken om te pinnen (zonder kosten) en om te betalen in de meeste winkels. Ook creditcards worden breed geaccepteerd. Pinnen met een creditcard is relatief duur. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden geld te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen. Het is voor de kleine uitgaven (koffie, een broodje) handig om altijd over wat contant geld te beschikken.
Kledingadvies voor Spanje
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars of in sommige restaurants vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Spanje regent het wel eens. Bij bezoek aan kerken en kloosters wordt het zeer op prijs gesteld als u netjes gekleed gaat, dus geen al te korte broeken en laag uitgesneden t-shirts.
Omgangsvormen in Spanje
Spanjaarden en Nederlanders hebben natuurlijk meer overeenkomsten dan, pak ’m beet, Nederlanders en Aboriginals. Maar er zijn toch wel wat verschillen. Een paar belangrijke verschillen zijn dat Spanjaarden veel meer tijd buiten, op straat en in de bar doorbrengen dan thuis. En dat ze in de ogen van sommige Nederlanders nog wel eens wat luidruchtig kunnen zijn. Sowieso ergeren Spanjaarden zich wat minder snel aan de overlast die door een ander wordt veroorzaakt. Ook delen Spanjaarden graag maaltijden en drank met elkaar. Daardoor kan een ober wat raar kijken als in een groep Nederlanders iedereen per se voor z´n eigen drankje wil betalen.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Spanje en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Spanje. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Openingstijden
Winkels
Winkels gaan pas rond 10.00 uur open. In het algemeen sluiten kantoren, monumenten, scholen en kleinere winkels tussen 14.00 uur en circa 17.00 uur de deuren voor de middagpauze, maar er zijn steeds meer plekken waar men gewoon de hele dag door open is. Het voordeel van de middagpauze is wel dat vele winkels en bezienswaardigheden ’s avonds later open zijn, meestal tot een uur of negen.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Spanje heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele reizen worden soms begeleid door een door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Sanitair
In Spanje zijn overal sanitaire voorzieningen aanwezig: houd er wel rekening mee dat er niet overal toiletpapier aanwezig is. In Spanje heeft men een rioleringssysteem dat toiletpapier niet goed kan verwerken en waarbij verstoppingen ontstaan. Daarom staat er op het toilet altijd een afvalemmertje voor toiletpapier. De betere hotels hebben over het algemeen dit probleem niet omdat men een extra vermaler heeft aangebracht in hun riolering.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
In Spanje worden naast het Castiliaans (dat wij Spaans noemen) nog vier officiële talen gesproken in een aantal regio’s: Baskisch, Catalaans, Galicisch en Valenciaans. Deze talen kom je tegenwoordig in die regio’s bijna uitsluitend tegen in het openbaar, maar het Spaans wordt wel overal begrepen en gesproken. Engels is lang niet zo wijd verbreid als bij ons. U moet niet raar opkijken als er zelfs in de toeristische sector, in een hotel of op een luchthaven, iemand achter de balie staat die geen woord Engels spreekt. Ook zijn er heel wat hotels waar alleen Spaanstalige (of één van de vier andere officiële talen) tv-zenders zijn.
Telefoon, internet en post
U kunt uw mobiele telefoon gewoon gebruiken in Spanje, mits u roaming aan heeft staan. Er is een redelijk dekkend landelijk netwerk, al zijn er soms dun bevolkte en bergachtige gebieden waar geen bereik is. Postzegels koopt u bij de tabakszaak (Tabacos of Estanco) en de brievenbussen zijn hoog (ca. 1,5 meter), rond en felgeel gekleurd met het woord ‘Correos’.
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in alle andere EU-landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.
Vaccinaties / inentingen
Voor een reis naar Spanje zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.
Vervoer / wegen
We stellen ook in Spanje hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. In Spanje ligt het niveau van de touringcar hoog: vaak wordt er nieuw materieel ingezet dat goed wordt verzorgd. Wel kunnen in de touringcars de stoelen soms wat dicht bij elkaar staan omdat ze ingesteld zijn op de minder lange Spaanse gebruikers. De infrastructuur in Spanje is uitstekend. De verkeersregels worden in Spanje losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Onderweg zijn er voldoende wegrestaurants voor een regelmatige koffiepauze en/of sanitaire stop.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Spanje is van goede kwaliteit, al kan het in sommige plaatsen wat naar chloor smaken en ruiken. In alle gevallen kunt u het veilig drinken. Om te voorkomen dat u op warme dagen te weinig drinkt, wordt aangeraden om daarnaast ook flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. In Spanje zijn in de meeste touringcars flesjes mineraalwater verkrijgbaar.
Volg ons