Reisbeschrijving
dag 1: Op naar Noordoost-Europa
Via onze opstapplaatsen Zwolle en Groningen vangen we de reis aan naar het oosten. Onze eerste halteplaats zal Berlijn zijn, waar we twee nachten verblijven. Na aankomst in ons centraal gelegen hotel wacht ons een welkomstdiner in een restaurant in de stad. (ca. 670 km)
dag 2: Bewogen Berlijn
Er zijn weinig steden met zo’n grote historische lading als Berlijn. Het verhaal van onze Europese geschiedenis kan niet verteld worden zonder dat de stad daar in vele gedaantes in opduikt. En op een reis zoals die van ons, waar de historie in brede penseelstreken geschilderd wordt, is er natuurlijk eigenlijk voor elke stad te weinig tijd en moeten er keuzes gemaakt worden. Te voet en met de touringcar passeren we een groot aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. In de middag kiezen we voor een bezoek aan het DDR-museum, maar als u zelf liever een andere keuze maakt, helpt uw reisleider u natuurlijk graag met plannen. Ook voor het diner, wat op deze avond op eigen gelegenheid is, heeft uw reisleider vast tips. Vanuit ons centraal gelegen hotel zal het niet moeilijk zijn een gezellig restaurant te vinden. (ca. 30 km)
dag 3: Naar Polen
De Duits-Poolse geschiedenis turbulent noemen, zou een understatement van jewelste zijn. En hoewel in het politieke spel van de Europese Unie de landen nog geregeld botsen, is het bemoedigend dat beide landen uitgegroeid zijn tot peilers onder de EU. Wij steken de grensrivier de Oder over en rijden door historisch beladen streken richting Warschau. We maken op deze dag veel kilometers en er is dus volop gelegenheid de grote verhalen van Europa de revue te laten passeren. (ca. 575 km)
dag 4: Feniks Warschau
De Poolse hoofdstad wordt ook wel de ‘feniks-stad’ genoemd: de stad werd tijdens verschillende oorlogen verwoest, maar verrees toch elke keer uit de as. Het kent een rijke geschiedenis, die begint bij de legende van Wars en Sawa, twee kinderen die zijn ontsproten uit het water van de Wisla. Uit hun samenzijn ontstond Warsawa. Die bewogen geschiedenis trekt aan ons voorbij tijdens een stadsrondrit. We zien fraaie parken, paleizen en indrukwekkende gedenktekens. De reconstructie van de in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel vernietigde binnenstad vond onder andere plaats op basis van schilderijen van de 18e-eeuwse Italiaanse schilder Bernardo Belotto. We bezoeken het Erfgoed Interpretatie Centrum, waar we een goed beeld krijgen van de vernietiging en wederopbouw van de oude stad die inmiddels een plekje verkreeg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. (ca. 20 km)
dag 5: Naar Vilnius
We hebben een lange reisdag voor de boeg, maar voor we Warschau achter ons laten en de tocht naar Vilnius aanvaarden, bezoeken we nog het Erfgoed Interpretatie Centrum. Hier krijgen we een goed beeld krijgen van de vernietiging en wederopbouw van de oude stad die inmiddels een plekje verkreeg op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Twee eeuwen lang, van de 16e tot de 18e eeuw vormden Polen en Litouwen het hart van het Pools-Litouwse Gemenebest dat zich uitstrekte van Oostzee tot aan de Zwarte Zee. Ondanks een verscheidenheid aan etniciteit en religies kende het lange periodes van tolerantie en voorspoed en was het een van Europa’s belangrijkste machtsblokken. (ca. 475 km)
dag 6: Historisch Vilnius
Tijdens een stadstour maken we kennis met de hoofdstad van Litouwen. Vilnius wordt gedomineerd door de achthoekige Gediminotoren. We bezoeken de benedenstad met de imposante kathedraal en de Poorten der Dageraad in de stadswallen. Ook zien we de gebouwen van de 16e-eeuwse universiteit, de prachtige gotische Sint Annakerk en het in deze eeuw gereconstrueerde paleis der groothertogen. Het oorspronkelijke paleis werd onder tsaristisch Russische bezetting 200 jaar geleden vernietigd en de in 2007 geopende reconstructie is een een belangrijk baken voor de onafhankelijke Litouwse identiteit. Geheel in het verlengde van dit thema brengen we in de middag een bezoek aan het Museum voor Bezetting en Vrijheidsstrijd, volledig gewijd aan de jaren dat de Sovjet-unie de dienst uitmaakte in het Baltische land. (ca. 15 km)
dag 7: Via Šiauliai naar Riga
Deze zevende reisdag voert ons van Litouwen naar de Letse hoofdstad Riga. Onderweg stoppen we in Šiauliai bij de intrigerende Kruisberg die een eeuwenoude religieuze én politieke betekenis heeft. Hier staan op een heuvel vele duizenden kruizen dicht tegen elkaar. Al zeven eeuwen lang worden er nieuwe bijgeplaatst. In de Sovjettijd werd dit symbool van verzet tegen de onderdrukking meermaals platgewalst, maar ondanks bewaking groeide de Kruisberg door. We verblijven twee nachten in Riga. Op deze avond is het diner in ons hotel, morgen kunt u op eigen gelegenheid dineren in het sfeervolle historische centrum. (ca. 345 km)
dag 8: Jugendstil in Riga
Het silhouet van Riga verraadt met haar vele torens al de rijkdom die we in het oude centrum aantreffen. We maken een uitgebreide stadswandeling en zien de dom van Riga, het vrijheidsmonument en de 14e-eeuwse Kruittoren. We bezichtigen ook de Sint Pieterskerk met het beeld van de Bremer stadsmuzikanten ernaast. Als er tijd is, neem dan zeker ook de lift omhoog in de toren. Van daaruit heeft u een magnifiek 360 graden uitzicht over deze voormalige Hanzestad aan de rivier Daugaval. Uiteraard genieten we ook van de beroemde jugendstil-architectuur: bijna een derde van de binnenstad is in deze stijl gebouwd. Voor de liefhebber van jugendstil is Riga een stad om van te watertanden! Een van de huizen aan de Albertastraat is een klein museum, waar ook het interieur geheel in jugendstil is teruggebracht. Natuurlijk nemen we hier een kijkje.
dag 9: Middeleeuwse hanzestad Tallinn
Na het ontbijt laten we Riga achter ons en reizen we naar Tallinn waar we vroeg in de middag arriveren. Het ommuurde stadshart van de oude Hanzestad, is verdeeld in een beneden- en bovenstad. We starten onze kennismaking in het hoger gelegen deel, Toompea. Dit was van oudsher de plaats vanwaar de adel over het landelijk buitengebied heerste. We beklimmen de heuvel en zien het parlementsgebouw met de robuuste Pikk Hermann, de Lange Hermantoren. Ook zien we de Alexander Nevsky-kathedraal en de oude domkerk. Een van de andere vestingtorens op Toompea heet Kiek-in-de-Kök, Kijkje in de Keuken, dat verwijst naar het uitzicht op de oude benedenstad. In die benedenstad proeven we de middeleeuwse sfeer met talloze kleine straatjes met kinderkopjes en prachtig gekleurde huizen. We wandelen langs oude kerken en kloosters en zien de Catherina-passage en het raadhuisplein. (ca. 309 km)
dag 10: Naar Helsinki
Deze ochtend genieten we nog van wat vrije tijd in het schilderachtige Tallinn voor we de veerboot pakken die ons in zo’n 3½ uur naar Helsinki zal brengen. Na aankomst in de Finse hoofdstad maken we een oriënterende stadsrondrit. U kunt op deze avond op eigen gelegenheid in Helsinki dineren. (ca. 90 km)
dag 11: Helsinki en naar Zweden
De Finse hoofdstad is een bijzondere combinatie van westerse en Oost-Europese invloeden. Te voet en met de touringcar maken we op deze ochtend uitgebreid kennis met de hoogtepunten van Helsinki. We zien onder andere de markante witte kathedraal, de orthodoxe kerk en de unieke Rotskerk. Na de lunch rijden we naar Turku, de tweede grote stad van Finland. Na een korte rondrit waarbij we de kathedraal en het kasteel van Turku zien, gaan we aan boord van de nachtboot die ons naar Zweden brengt. We dineren aan boord. (ca. 390 km)
dag 12: Trendy Stockholm
Na een vroeg ontbijt gaan we van boord en rijden naar de Zweedse hoofdstad. Voor we inchecken in ons centraal gelegen hotel waar we twee nachten zullen verblijven, hebben we de hele dag om deze heerlijke trendy stad te verkennen. Te voet en met de touringcar maken we een tour door de stad. In de middag bezoeken we het bekende Vasamuseum. In het museum, dat er van buiten uitziet als een schip zien we de Vasa, een 17e-eeuws oorlogsschip, 69 meter lang en 50 meter hoog en ooit uitgerust met 64 kanonnen. Het schip zonk op haar maiden voyage, nog in het zicht van de werf en werd in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw onder grote publieke belangstelling naar de oppervlakte gebracht en geborgen. Het fascinerende museum vertelt op boeiende wijze het verhaal van bouw tot expositie van de Vasa. (ca. 135 km)
dag 13: Waterrijk Stockholm
Vandaag genieten we van een vrije dag in Stockholm, de stad die gebouwd is op veertien eilanden, onderling verbonden door meer dan vijftig bruggen. Alle tijd dus voor een heerlijke wandeling door het 13e-eeuws middeleeuws centrum, Gamla Stan. De sfeer van vroeger tijden hangt nog altijd in de smalle intieme straatjes met kleurrijke gevels en pleintjes. Of brengt u toch liever een bezoek aan het koninklijk paleis? In de schatkamer kunt u zich vergapen aan de Zweedse kroonjuwelen, maar ook de wisseling van de wacht voor het paleis is erg indrukwekkend. De Zweedse hoofdstad herbergt vele musea die de moeite waard zijn. Denk daarbij ook eens aan de wat lichtere vormen van cultuur, vertegenwoordigd door het ABBA-museum of het museum van jeugdliteratuur waar natuurlijk de immer brutale Pippi Langkous een prominente plek voor zich opeist.
dag 14: Dwars door Zweden
Een lange maar mooie reisdag brengt ons dwars door Zweden naar de omgeving van Göteborg, waar we overnachten. Onderweg genieten we van het veelgeprezen Zweedse landschap: schitterende meren, diepe bossen en een overvloed aan ‘leegte’. Zo kruisen onze wegen het blauwe lint van Zweden: het beroemde Götakanaal. Ooit belangrijk voor het transport van hout en ijzer, is het kanaal nu een geliefd doel voor waterrecreanten. De 190 kilometer lange waterweg telt maar liefst 58 sluizen en het duurde 22 jaar om het, deels met de hand, te graven. Het Götakanaal was ook decor van de eerste misdaadroman van het duo Sjöwall & Wahlöö. We stoppen bij de sluizen van Berg waar we met enig geluk het schutten van de schepen kunnen zien. Aan het einde van de middag bereiken we ons hotel in of nabij Göteborg waar we ook dineren. Göteborg heeft een gezellig centrum en de lange zomeravonden zijn uitermate geschikt om heerlijk te genieten van een terrasje. (ca. 490 km)
dag 15: Naar Kopenhagen
We laten Göteborg achter ons en reizen zuidwaarts naar Malmö. Al van ver af zien we de icoon van deze trendy, maar ook knusse Zuid-Zweedse stad liggen: de Turning Torso. Architect Santiago Calatrava tekende voor het ontwerp van de spectaculaire 190 meter hoge toren die zo'n 90 graden draait van onder naar boven. De imposante wolkenkrabber staat in het Västra Hamnen-havengebied, dat volgens duurzame principes is aangelegd en waar wij natuurlijk een wandeling maken. In de middag voert onze weg naar Kopenhagen over de Øresundbrug. Dit toch al beroemde en indrukwekkende bouwwerk kreeg extra bekendheid door de avonturen van detective Saga Norén in de serie The Bridge. We steken over voor een verblijf van twee nachten in de Deense hoofdstad. (ca. 315 km)
dag 16: Kunst en architectuurstad Kopenhagen
We beginnen de dag met een bezoek aan het museum voor beeldende kunst Ordrupgaard. Het museum herbergt een belangrijke collectie Franse en Deense schilderkunst, maar geeft ook volop aandacht aan eigentijdse architectuur en design. Hierna verkennen we met een stadswandeling en -rondrit Kopenhagen. We zien de oude stad, maar natuurlijk ook de moderne architectuur waar de Deense hoofdstad zo beroemd om is. Gebouwen als de Opera en de zwarte diamant maar ook de bijzondere moderne bruggen spreken erg tot de verbeelding. In de omgeving van de knusse Nyhavn is het ’s avonds heerlijk toeven voor een maaltijd of met een drankje. (ca. 25 km)
dag 17: Naar huis
Onze prachtige roadtrip langs de Oostzee zit er helaas al weer bijna op. We reizen via Kopenhagen, Rødby en het Duitse Puttgarden terug naar onze opstapplaatsen in Nederland. (ca. 740 km)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. Voor deelname aan deze reis is een goede lichamelijke en geestelijke conditie vereist. Lees hier meer.)
(Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden.)
Volg ons