050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Tips voor tentoonstellingen in Nederlandse musea

Door SRC Reizen | 13-09-2023

De Nederlandse musea nodigen u dit voorjaar van harte uit om al het moois in hun collecties te bewonderen! U kunt weer volop genieten van prachtige tentoonstellingen die u mee op reis nemen naar vroegere werelden en moderne kunst. Waar gaat u genieten? Bewondert u Vlaamse en Hollandse topstukken in Utrecht, bekijkt u prachtige portretten in de Hermitage of aanschouwt u de tentoonstelling over de wereldberoemde rockband in Groningen?

Er valt weer heel veel te ontdekken in onze musea. Onderstaande selectie is slechts een greep uit een overweldigende keuze. Wilt u op de hoogte blijven wat alle exposities? Hou dan de tentoonstellingsagenda van Museumtijdschrift goed in de gaten!

1. Dacia - Rijk van goud en zilver | Drents Museum

Vanaf 7 juli 2024 presenteert het Drents Museum de grote archeologietentoonstelling Dacia – Rijk van goud en zilver. Meer dan vijftig goud- en zilverschatten uit het Roemenië van de 20ste eeuw voor Christus tot de 3de eeuw na Christus komen naar Assen. Het grootste gedeelte dateert uit de periode vóór de Romeinse verovering (106 n. Chr.). Dacia vertelt het verhaal van de Daciërs, een van de ‘vergeten volkeren’ uit de wereldgeschiedenis. De tentoonstelling is van 7 juli tot en met 26 januari 2025 te zien in Assen.

2. World Press Photo | Nieuwe Kerk

Ook dit jaar kunt u in De Nieuwe Kerk in Amsterdam weer de wereldpremière van de internationale persfotowedstrijd bekijken. De World Press Photo-expositie toont de beste en belangrijkste journalistieke foto's en documentairefotografie van het afgelopen jaar, geselecteerd door een onafhankelijke jury. De beste nieuwsfoto van het jaar is volgens de jury gemaakt door de Palestijnse fotograaf Mohammed Salem (1985). Het gaat om een aangrijpend beeld met als titel ‘A Palestinian Woman Embraces the Body of Her Niece’; het toont een ‘krachtig en verdrietig moment dat het bredere gevoel samenvat van wat er op dat moment gebeurde in de Gazastrook’, aldus de fotograaf. De tentoonstelling is te zien tot en met zondag 14 juli 2024.

3. Kandinsky | H’ART Museum Amsterdam

H’ART Museum opent de deuren voor de allereerste tentoonstelling in samenwerking met het beroemde Parijse museum Centre Pompidou. Over de kunstenaar Wassily Kandinsky (1866 – 1944). Speciaal voor deze tentoonstelling reizen meer dan 60 kunstwerken uit de Parijse collectie naar Amsterdam. De expositie toont Kandinsky’s vroege figuratieve werk tot aan zijn abstracte schilderijen die hem zo beroemd hebben gemaakt; een persoonlijke reis die hem tot een van de pioniers van abstracte kunst maakte. De tentoonstelling Kandinsky is te zien tot en met 10 november 2024

World Press Photo, Nieuwe Kerk Amsterdam
Nieuwe Kerk Amsterdam
Kandinsky - H'ART Museum Amsterdam
H’ART Museum Amsterdam

4. Paestum - Stad van godinnen | Rijksmuseum van Oudheden

Poseidonia, zoals Paestum van oorsprong heette, werd rond 600 voor Christus gesticht aan de Baai van Salerno in Zuid-Italië. De dynamische geschiedenis en culturele diversiteit van de stad staan centraal in de tentoonstelling Paestum - Stad van godinnen. Ruim tweehonderd van de mooiste stukken van Paestum zijn bijeengebracht, waaronder unieke, beschilderde grafwanden uit het archeologisch museum van Paestum, tempelornamenten, godinnenbeeldjes, beschilderd luxe aardewerk, fijn glaswerk, votiefgaven en munten.
U kunt deze expositie tot en met 25 augustus 2024 bewonderen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

5. Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Las Resort | Van Gogh Museum

Matthew Wong begon in 2011 op zijn 27ste met tekenen en schilderen. In een paar jaar tijd ontwikkelde hij een compleet eigen stijl, waarin hij met intense kleuren fantasierijke landschappen schilderde. Van Gogh was een groot voorbeeld voor hem. Zijn zeer persoonlijke oeuvre, dat internationaal grote belangstelling en waardering geniet, zal voor het eerst in deze omvang in Europa te zien zijn in Matthew Wong | Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de artistieke én persoonlijke connectie tussen de twee kunstenaars. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2024.

6. 150 jaar Groninger Museum | Groninger Museum

In 2024 bestaat het Groninger Museum 150 jaar! Dit viert het museum met de tentoonstelling Groninger Museum 150 jaar - Behind the Scenes, waarin u een kijkje achter de schermen van het museum krijgt. De tentoonstelling brengt alles aan het licht dat normaal niet te zien is voor bezoekers, van het tot stand brengen van een collectie tot het vervoer van kunststukken en de presentatie in het museum. Daarnaast kunt u Van Goghs 'Lentetuin' voor het eerst na drie jaar afwezigheid vanwege de roof, teruggave en restauratie weer bewonderen in Groningen! De tentoonstelling is te zien tot en met 1 juni 2025.

7. Henk Helmantel - 'Stil Leven' | Slot Zeist

Tot en met 25 augustus 2024 kunt u in Slot Zeist Henk Helmantel - 'Stil Leven', een expositie van het werk van deze Groningse kunstschilder bewonderen. Henk Helmantel weet als geen ander puurheid en eenvoud op een schilderij vast te leggen. Zijn technisch volmaakte oeuvre, geïnspireerd op de tradities van 500 jaar West-Europese schilderkunst, leidde en leidt nog steeds tot vele nationale en internationale tentoonstellingen en maakten Helmantel tot één van Nederlands meest succesvolle hedendaagse kunstenaars. Bij de expositie zal tevens een documentaire getoond worden over leven en werken van Henk Helmantel.

8. Koninkrijk van kleuren | Lalique Museum

In de gerestaureerde ridderzaal op de begane grond van De Commanderij kunt u nu de tentoonstelling Koninkrijk van kleuren bewonderen. In deze expositie staat de kunst en het kleurgebruik in het werk van René Lalique en zijn tijdgenoten centraal. Door zijn achtergrond als juwelier kon Lalique als geen ander spelen met kleuren. Hij had een fijnzinnig gevoel voor licht en de inval daarvan op zijn glaskunst. In de tentoonstelling ontdekt u dat kleuren allesbepalend zijn voor de beleving van een object. De tentoonstelling is te zien t/m 15 april 2025 in Doesburg.

9. De Grote Vakantietentoonstelling | Design Museum Den Bosch

Hoe wij vakantie vieren, laat zien wie we zijn. Het onthult onze verlangens, vergroot het contrast met, maar weerspiegelt ook ons dagelijkse leven. Vakantie wordt echter niet alleen beleefd, maar vooral ook gemaakt. Of we het nu doorhebben of niet, de beleving van onze vakantie wordt in grote mate beïnvloed door ontworpen objecten en het ontworpen landschap waarin we ons begeven. In De Grote Vakantietentoonstelling wordt u meegenomen op een typisch Nederlandse vakantie en ontdekt u de rol die ontwerp hierin speelt. Vanaf het moment dat de bestemming gekozen wordt, de reis naar de bestemming toe, de plek waar de vakantie gevierd wordt, tot aan het moment dat de reiziger terug thuis komt: De Grote Vakantietentoonstelling is een designreis door de Nederlandse vakantiegeschiedenis. De tentoonstelling is van 6 juli tot en met 10 november 2024 te zien in Den Bosch.

10. Het leven van Van Gogh in Nuenen | Van Gogh Village Museum Nuenen

De Nuenense periode is voor Vincent van Goghvan doorslaggevend belang. Deze periode heeft zelfs grote invloed op wat hij in Frankrijk schilderde. Deze vaste tentoonstelling gaat over het leven van Vincent in Nuenen. De spanningen thuis, de tragische relatie met zijn buurvrouw: het sterkt hem in zijn vastberadenheid kunstenaar te zijn. Hij geeft ook les, en nodigt vrienden uit in Nuenen. Hij wandelt veel en waar hij iets ziet, trekt hij met zijn voet een streep in het zand. Om later, bij beter licht, met een schetsboek terug te komen. Vincent besluit in Nuenen een groot groepsportret te maken. Nuenen was daarvoor de ideale omgeving: De omgeving kende grote armoede en hij schildert en schetst hardwerkende wevers, landarbeiders en boeren. Mensen in het veld, details buiten, en binnen. Ondanks tegenslag zet hij door en maakt hij honderden tekeningen en schilderijen als voorstudies. Het zal leiden tot zijn eerste meesterwerk De aardappeleters.

De Grote Vakantietentoonstelling | Design Museum Den Bosch
Design Museum Den Bosch
Het leven van Van Gogh in Nuenen | Van Gogh Village Museum Nuenen
Van Gogh Village Museum Nuenen

Op vakantie genieten van prachtige kunst in de mooiste musea?

Bekijk alle kunstreizen

Meer reisverhalen

Er valt de komende tijd heel veel te ontdekken in de Nederlandse musea. Deze selectie is slechts een greep uit een overweldigende keuze.