050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Italië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
italië.jpg

Praktische informatie Italië

Algemene informatie Italië

HoofdstadRome
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte301.339 km²
Aantal inwonersca. 62.402.659
Bevolkingsdichtheidca. 207,1 per km²
Officiële taalItaliaans
ReligiesKatholiek 88%, overig 12%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Italië verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Italië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Italië wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Italië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Italië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Italië

De netspanning in Italië is 220 volt. Er zijn in Italië verschillende maten stekkers en stopcontacten, daarom is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Gratis toegang voor 65+ tot musea en archeologische opgravingen is in Italië in 2014 afgeschaft. Er zijn echter uitzonderingen, dus het is aan te raden altijd een kopie van uw paspoort / identiteitskaart op zak te hebben.

Eten en drinken in Italië

Het ontbijt stelt in Italië, vergeleken met Nederland, weinig voor. Italianen nuttigen een caffè of een cappuccino met een brioche, een zoet broodje, vaak onderweg naar het werk in een bar. Ook in de hotels is het ontbijt daarom vaak summier.

Lunch is traditioneel de belangrijkste maaltijd van de dag en wordt ergens tussen 12.30 en 15.00 uur in een restaurant genuttigd. Een warme maaltijd bestaat meestal uit een pasta als voorgerecht en een stuk vlees of vis als hoofdgerecht, met soms een ‘dolce’ als dessert, maar altijd een espresso toe. Sommige Italianen geven tegenwoordig de voorkeur aan een lichtere of snellere maaltijd, zoals een salade of broodje in een bar.

Het diner wordt vanaf 19.30 – 20.00 uur geserveerd en is opnieuw een warme maaltijd die vaak uit meerdere gangen bestaat.

Er zijn grote regionale verschillen in zowel gerechten als wijn die bij lunch of diner gedronken wordt.

Koffie is de nationale trots van Italië: die drink je bij voorkeur meerdere keren per dag in een bar. Er zijn een paar regels: een cappuccino bestel je nooit na 11.00 uur ’s ochtends en een espresso drink je heet, sterk en zoet!

In een bar is het de gewoonte eerst een bonnetje bij de kassa te halen voordat u kunt bestellen: eerst betalen, dan halen. De koffie drinkt u vervolgens staand aan de bar. Wilt u zitten, dan wordt u bediend en is de prijs meestal iets hoger dan voor het kopje koffie aan de bar.

Het prijsniveau van eten en drinken in Italië is te vergelijken met dat van Nederland. In toeristische gebieden liggen de prijzen gemiddeld iets hoger. Op bekende hotspots als het San Marcoplein in Venetië of het Piazza Navona in Rome zijn de bedragen op de terrassen beduidend hoger dan in Nederland.

Feestdagen in Italië

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 6 januari: Driekoningen
• 25 april: Bevrijdingsdag
• 1 mei: dag van de arbeid
• 2 juni: dag van de republiek
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 1 november: Allerheiligen
• 8 december: Onbevlekte Ontvangenis
• 25 en 26 december: Kerstmis
• 31 december: Oudjaar

Alle bovengenoemde feestdagen zijn nationaal en worden in heel Italië gevierd. Naast deze dagen kent Italië bijzondere feestdagen die per regio verschillen. Op de nationale en de regionale feestdagen is over het algemeen alles gesloten, dus zowel instanties (banken en postkantoren) als winkels. Ook sommige musea en archeologische opgravingen kunnen op deze dagen gesloten zijn.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Italië is het geven van fooien ook geen verplichting, maar wel een vaste gewoonte. Van een muntje voor de barman na het drinken van een caffè tot een gezamenlijke fooi aan het personeel van het hotel, uw reisleider kan u hierover meer inzicht geven. In restaurants is het vaak gebruikelijk dat naast de kosten voor de verschillende gerechten er ook een vast bedrag voor ‘pane e coperto’ wordt berekend: een bedrag voor brood en couvert. Dit bedrag vervangt niet uw eventuele fooi.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In principe zijn in Italië overal (vervangings-)materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Italië

In Italië kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten (in Italië ‘bancomat’ geheten) geld pinnen en zelfs in winkels betalen. Daarnaast worden vaak diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Italië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in een over het algemeen warm(er) land als Italië, moet u er rekening mee houden dat het in voor- en naseizoen ’s avonds kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook kan er wel eens een buitje vallen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

In Italië gelden kledingregels voor een bezoek aan religieuze bezienswaardigheden. Het is in Italië ongepast om met blote schouders en blote knieën een kerk te betreden. Een sjaal biedt in de meeste gevallen uitkomst. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Italië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Italië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels:
Open van 8.30 uur / 9.00 uur tot 12.30 uur tot 13.00 uur in de ochtend en vanaf 15.30 uur / 16.00 uur tot 19.30 uur / 20.00 uur in de middag en avond. Zondag zijn de meeste winkels gesloten. In toeristische gebieden zijn sommige winkels de hele dag open. In de grote steden zijn winkels vaak ook op zondag geopend

Banken:
Open van 8.30 uur tot 13.30 uur en van 15.00 uur tot 16.00 uur van maandag tot en met vrijdag. In toeristische gebieden zijn banken continue geopend van 8.30-16.00 uur. In het weekend zijn de banken gesloten.

Postkantoren:
Open van 8.30 uur tot 13.30 uur op maandag tot en met vrijdag en van 8.30 uur tot 11.30 uur op zaterdag. Op zondag zijn de postkantoren gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Italië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Italië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Vanaf 1 januari 2021 heeft Milaan, als eerste Europese stad, ook een rookverbod in de buitenruimte! Het verbod geldt nu eerst voor openbare publieke buitenruimtes, zoals parken, stadions, bushaltes, speeltuinen en begraafplaatsen. Overtreders riskeren een boete van € 40,- tot € 240,-. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Italië worden steeds meer plaatsen van openbare toiletten voorzien.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is Italiaans. Regionaal worden er nog andere talen gesproken. In het noordwesten wordt Frans gesproken, in het noorden Duits en in het oosten soms Sloveens. In Noord- en Midden-Italië kunt u over het algemeen ook terecht met Engels. In steeds meer hotels in het hele land wordt Engels gesproken.

Telefoon, internet en post

In Italië bestaan nog telefooncellen, waar u kunt bellen met een telefoonkaart die verkrijgbaar is in sigarenzaken, de ‘Tabacchi’. Bellen via de telefoon in het hotel kan, maar is vanwege servicekosten altijd duurder. Mobiel bellen is tegenwoordig het meest praktische en vaak het goedkoopst. Veel hotels, restaurants, bars, campings en luchthavens bieden gratis wifi. En ook in veel steden vindt u gratis wifi-hotspots. Het netwerk is net als in Nederland 4G.
Postzegels (francobolli) koopt u in postkantoren of bij winkels waar ansichtkaarten te koop zijn. Het versturen van post vanuit Italië naar Nederland duurt ongeveer 5 dagen.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. De zomertijd begint net als in alle andere EU-landen op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Italië zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Italië hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Het kan in Italië voorkomen dat de touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. De infrastructuur in Italië laat soms iets te wensen over: lokale wegen kunnen van slechtere kwaliteit zijn, en de bewegwijzering ontbreekt soms. Ook de verkeersregels worden in Italië losser geïnterpreteerd dan in Nederland.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Italië is van goede kwaliteit, maar smaakt soms iets anders dan het Nederlandse kraanwater. Het wordt daarom aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. In Italië zijn in de meeste touringcars flesjes mineraalwater met en zonder prik verkrijgbaar.