050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Saffraan: het goud van de Abruzzen

Door reisleider John | 24-01-2025

In de Italiaanse regio de Abruzzen kleuren aan het einde van de winter de hoogvlaktes paars. Hier groeien de krokussen, waarvan de bloemen de leveranciers zijn van de begeerde specerij saffraan.

Slechts de stijlen en stempels van de stampers zijn geschikt om te gebruiken. Vanwege de rode kleur hiervan spreekt men van l’oro rosso, het rode goud. Overigens kleurt bij voedselbereiding saffraan geel. Er moeten zo’n 150.000 bloemen van de krokus met de hand geplukt worden voor één kilo saffraan!

Ontstaan uit het bloed van Krokus

Volgens de Griekse mythologie hebben we de krokus te danken aan een ongelukkig voorval. De jonge sterveling Krokus was de geliefde van de god Hermes. Tijdens een partijtje discuswerpen wierp Hermes per ongeluk de discus tegen het hoofd van Krokus, waardoor hij overleed. Op de plek waar zijn bloed de grond raakte, bloeide spontaan een bloem op. Ter nagedachtenis aan hem kreeg deze bloem zijn naam: Krokus. In de 13e eeuw werd de krokus in de Abruzzen geïntroduceerd door cisterciënzermonniken. De bodem van kalksteen en klei is uitermate geschikt voor deze bloem. Ook het klimaat met warme, droge zomers en koude winters is gunstig voor de groei en bloei.

Veelzijdig saffraan

Saffraan is behalve een specerij ook een antioxidant, een antidepressivum en een afrodisiacum. De toepassingen in de keuken zijn legio. De bekendste is natuurlijk risotto met saffraan, maar het rode goud wordt ook gebruikt voor bouillons en soepen, marinades voor vlees en vis en zelfs voor toetjes!

Reis mee naar de Abruzzen

Wilt u zelf een heerlijk gerecht met saffraan proeven en de Abruzzen ontdekken? Ga dan mee met de nieuwe reis Abruzzen en de Marken!

Meer reisverhalen

Reisleider John in Milaan
Vanwege de rode kleur van de saffraan spreekt men in Italië van l’oro rosso: het rode goud.