050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Paleis en Boeuf Stroganoff (met recept)

Door reisleider Jaap | 05-01-2021

Ik was natuurlijk al vele malen over de Nevski Prospekt in Sint Petersburg gelopen, maar na heel wat jaren gesloten te zijn geweest wegens renovatie, besloot ik het vorig jaar een bezoek te brengen: het Stroganoff-paleis, op de hoek van de rivier Moika.

Stroganoff is een tot de verbeelding sprekende naam in de Russische geschiedenis. Meer dan alleen een familienaam. De Stroganoffs waren innovatieve ondernemers, die misschien wel de rijkste mensen ter wereld werden. Ze waren bekwame, maar strenge ondernemers die met succes uitgestrekte gebieden bestuurden. Ze speelden met hun vermogen en reputatie een grote rol in het politiek en sociale leven van Rusland. Dit werd ook weerspiegeld door de nabijheid van hun paleis bij het Winterpaleis van de tsaren.

Boeuf Stroganoff

Dit paleis is dus weer te bezoeken en geeft een mooi inzicht in het rijke leven dat de Stroganoffs hadden. Ik geef het mijn gasten ook altijd als tip mee als ze in de vrije tijd iets interessants en makkelijk bereikbaars willen bekijken. In de rijk ingerichte stijlkamers zie je nog de meubelen en de bijzondere collecties die de Stroganoffs verzamelden. En niet alleen voorwerpen, ook de kookkunst werd bekend, door hun kok en de creatie van de Boeuf Stroganoff. Een heerlijk gerecht dat ik iedere keer dat ik in Rusland ben wel een keer eet. Met blini's (pannenkoekjes) en borscht (bietensoep) vooraf. Heerlijk!

Ik heb het recept bijgevoegd voor wie tijdens de wintermaanden van iets Russisch wil genieten.

приятного аппетита (eet smakelijk)

Recept Boeuf Stroganoff

Het orginele recept van de kok van graaf Paul Stroganoff voor malse biefstukreepjes in cognac-roomsaus. De bereidingstijd is ongeveer 10 tot 20 minuten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram biefstuk van de haas
  • 1 el bloem
  • mespuntje cayennepeper en paprikapoeder
  • 2,5 el zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes
  • 2,5 el cognac
  • 150 ml rundvleesbouillon
  • 150 ml zure room
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • zout en (versgemalen) zwarte peper

Hulpmiddelen
  • grote koekenpan
  • schaal

Bereidingswijze

  1. Snijd het vlees in dunne reepjes.
  2. Meng de bloem met de cayennepeper en paprikapoeder.
  3. Verhit de helft van de olie in de koekenpan en voeg de ui en de knoflook toe.
  4. Fruit beide al roerend op een laag vuur tot de ui zacht wordt.
  5. Voeg de champignons toe en roerbak alles 1 a 2 minuten op een hoog vuur.
  6. Doe de inhoud, inclusief vocht, in een schaal.
  7. Veeg de pan schoon en verhit de overige olie.
  8. Bedek het vlees met de bloem en bak het goed bruin. Mogelijk in verschillende delen.
  9. Doe het champignon-mengsel weer bij het vlees.
  10. Voeg de cognac toe en laat alles even doorkoken tot de cognac grotendeels is verdampt.
  11. Schenk de bouillon erbij en breng op smaak met zout en peper.
  12. Kook alles 10-15 minuten tot het vlees zacht is en de saus is ingedikt.
  13. Roer de zure room erdoor en strooi de peterselie erover, serveer direct.

Serveertip
Heerlijk met zacht gekookte rijst en een eenvoudige salade. Eet smakelijk!

Geen keukenprins(es)? Proef dan dit heerlijke gerecht in Rusland!

Bekijk reizen naar Rusland

Zin in meer culinaire inspiratie? Bekijk alle recepten van de SRC-reisleiders.
Meer reisverhalen

SRC-reisleider Jaap
Ik was natuurlijk al vele malen over de Nevski Prospekt in Sint Petersburg gelopen, maar na heel wat jaren gesloten te zijn geweest wegens renovatie, bezocht ik vorig jaar eindelijk het Stroganoff-paleis.