Een Cambodjaanse bruiloft I
Misschien heeft u ooit in een eerdere blog van mij gelezen dat ik al jaren een weeshuis in Siem Reap ondersteun. Toen ik daar voor de eerste keer kwam, waren daar zo ongeveer 40 jongens en meisjes en zoals dat soms gaat, spreekt de ene je meer aan dan de andere.
Een Cambodjaanse dochter
Al snel kreeg ik een speciale band met Khamarak, een tengere, iets ziekelijke jonge meid van toen circa 16 jaar. Als ik boodschappen ging doen op de markt dan gingen zij en één van haar zusjes altijd mee om er voor te zorgen dat ik niet afgezet zou worden. Toen ze 18 werd wilde ze heel graag gaan studeren in Phnom Penh en hoewel iedereen dat afraadde in verband met haar gezondheid, heeft ze toch doorgezet: ze wilde absoluut hogerop komen. Al die jaren heb ik contact met haar onderhouden en zo nu en dan zag ik haar in Phnom Penh als ik daar voor mijn werk was. Op een dag vroeg ze of ze mij ‘daddy’ mocht noemen. Natuurlijk vond ik dat een hele eer en hoefde dus ook niet na te denken over het antwoord, een Cambodjaanse dochter had ik nog niet!
Toen ik haar zo’n twee jaar geleden zag, draaide ze een beetje zenuwachtig om me heen en na een beetje aandringen vertelde ze me dat ze een vriendje had en of ik dat wel goed vond. In Nederland zouden de ouders hard moeten lachen om zo’n vraag maar in Cambodja werkt zoiets toch een beetje anders. Hoewel ook ik bijna in de lach schoot, heb ik natuurlijk ja gezegd, als hij maar goed voor haar zou zijn. Haar vriendje heb ik inmiddels ook gezien en blijkbaar zit het helemaal goed met die liefde want in januari gaan ze trouwen. Natuurlijk wel nadat pa daarvoor zijn zegen had gegeven!
Een dag vol Cambodjaanse ceremonies
Twee maanden geleden sprak ik haar nog even in Siem Reap (inmiddels is de studie afgerond en heeft ze een goede baan in Siem Reap) en toen ik haar vroeg of haar vriend haar inmiddels al gekust had, kreeg ik zo’n beetje een draai om mijn oren want een keurig meisje in Cambodja laat zich pas kussen nadat ze getrouwd is. De arme jongen, tot nu heeft hij niet meer dan haar handje mogen vasthouden.
Omdat ze mij als vader ziet, ben ik niet alleen voor het feest ’s avonds uitgenodigd, maar ook overdag als er allerlei ceremonies worden gehouden. Hierbij zullen bruid en bruidegom zich ondermeer verschillende keren moeten verkleden, en er zijn ook monniken aanwezig. Een bijzondere ceremonie overdag is de zogenaamde ‘hair-cut-ceremony’: de ouders knippen een lok van het haar van de bruid af. Hiermee wordt symbolisch de band met het ouderlijk huis doorgesneden. En tja, als daddy mag ik samen met de ‘moeder’ van het weeshuis deze taak op me nemen, ik kan u zeggen dat ik nu al visioenen voor me heb dat ik in plaats van een lok haar hele bos haar er af knip. Hoe het afloopt, leest u hier.
Volg ons