Praktische informatie Jordanië
Algemene informatie Jordanië
Hoofdstad | Amman |
Staatsvorm | Parlementaire monarchie |
Oppervlakte | 89.328 km² |
Aantal inwoners | ca. 10.820.644 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 121,1 per km² |
Officiële taal | Arabisch |
Religies | Soennitische moslims 92%, christenen 8% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Jordanië verblijft u meestal in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Het hotel in Petra ligt zeer gunstig op loopafstand van de ingang van de rozerode stad. De hotels beschikken over airconditioning. Vooral in het bergachtige en hoger gelegen Petra kan het 's nachts erg afkoelen. In de hotelkamer liggen meestal extra dekens in de kast. Het lokale en deels Aziatische personeel is erg vriendelijk, behulpzaam en spreekt uitstekend Engels. Het ontbijt en de diners zijn meestal uitgebreid en in buffetvorm. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen, die tijdens de groepsrondreis in de bagageruimte van de touringcar wordt vervoerd. Het maximumgewicht kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Jordanië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Jordanië-reizen veel gewandeld worden over veelal ongelijke ondergronden. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Jordanië
De netspanning in Jordanië bedraagt 220 volt. Apparaten met een platte stekker kunt u meestal normaal gebruiken. Voor apparaten met een andere (geaarde) stekker heeft u een 3 potige stekker of een wereldstekker nodig.
Entreegelden
De entreegelden voor de groepsrondreis door Jordanië zijn niet bij de reissom inbegrepen. Het benodigde bedrag wordt door de reisleider geïnd aan het begin van de reis. De lokale gids of reisleider betaalt onderweg de entreegelden bij de diverse bezienswaardigheden. Bij de individuele privéreis zijn de entreegelden van de beschreven excursies wel inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Eten en drinken in Jordanië
Tijdens de groepsrondreis door Jordanië ontbijten en dineren we meestal in buffetvorm in de hotels. Voor de lunch wordt vaak een geschikt restaurant uitgezocht.
De Jordaanse keuken is zeer gevarieerd. Er wordt veel rijst, dadels, kip, vis, lamsvlees, nootjes, falafel (onder andere gemaakt met kikkererwten) en salade gegeten. Erg lekker is mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst), magloubah (rijst, diverse groenten en kip of vlees), shawerma en de diverse mezze (voorgerechten). Er wordt vaak gebruikt gemaakt van specerijen, zoals kardemom, za'atar en komijn. Het eten is smaakvol en niet heel erg pittig. De controle op voedsel en hygiëne in restaurants is streng. De desserts zijn vaak zoet, zoals Umm Ali (een soort broodpudding), baklava en kunafa.
Indien u een glutenvrij dieet heeft, is het aan te raden om zelf producten vanuit Nederland mee te nemen. De Jordaanse restaurants zijn hier helaas nog niet goed op ingesteld.
Alcohol is in een aantal winkels met een drankvergunning te koop. In de grote hotels, bars, nachtclubs en in sommige restaurants met een drankvergunning wordt alcohol geschonken. Dit vaak is erg prijzig, vooral in toeristische plaatsen. Het is verboden om in het openbaar alcohol te drinken. Tijdens onze reis wordt niet in alle hotels alcohol geschonken.
Een glas bier of lokale wijn kost in hotels vanaf 6,50 euro, frisdrank vanaf 2,50 euro, verse vruchtensap vanaf 4 euro en een eenvoudig lunchgerecht vanaf 9,50 euro. Vers limoensap met munt is een aanrader. Een kop koffie in een van de vele moderne koffiezaken is prijzig, maar in een eenvoudig koffietentje vaak stukken goedkoper. Vaak wordt onderweg Jordaanse koffie aangeboden. De koffie wordt geserveerd in kleine kopjes, gekruid met kardemom. De thee wordt vaak gedronken met salie of munt.
Tijdens de ramadan wordt van de gasten verwacht het roken, drinken en eten in het openbaar op straat te vermijden. Tijdens de ramadan schenkt men geen alcohol.
Feestdagen in Jordanië
• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 30 januari: verjaardag koning Abdullah II
• 1 mei: dag van de arbeid
• 25 mei: onafhankelijkheidsdag
• 10 juni: viering Grote Arabische Opstand
• 11 augustus: dag dat koning Hussein de troon besteeg
• 14 november: geboortedag overleden koning Hussein
Er zijn ook een aantal islamitische feestdagen die meestal een paar dagen duren. De islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, vandaar dat de feestdagen volgens onze jaartelling elk jaar 10 of 11 dagen naar voren schuiven.
• Lailat al-Isra'a wal Miraj: Hemelvaart van de profeet Mohamed
• Ramadan: de heilige maand duurt 29 of 30 dagen. Vaak gelden er dan aangepaste openingstijden.
• Eid Saghir of Eid al-Fitr: het Suikerfeest na afloop van de vastenmaand ramadan
• Eid al-Kabir of Eid al-Adha: het Offerfeest, het grote feest ter afsluiting van de bedevaart naar Mekka
• Al-Hijjri: islamitisch Nieuwjaar
• Moulid al-Nabi: de geboortedag van de profeet Mohamed
Tijdens feestdagen en tijdens de maand ramadan zijn musea en bezienswaardigheden meestal gewoon open, maar er kunnen andere openingstijden gelden. Ambassades zijn vaak ook op christelijke feestdagen gesloten.
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Jordanië geldt een fooiencultuur, de fooi staat bekend als 'bakshish'. Om alles vlot en soepel te laten verlopen werkt de reisleider meestal met een centrale fooienpot voor onder andere de geleverde diensten van de gids, de chauffeurs, de kofferdragers et cetra. Waar geen servicekosten berekend zijn, kan een fooi van 10 tot 15% van de rekening gegeven worden. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.
Fotograferen
Jordanië is een zeer fotogeniek land met mooie contrasten: gele en rode zandduinen, kleurrijke rotswanden, sfeervolle soeks, oude tempels en graven. In sommige musea mag gefotografeerd worden, maar zonder gebruik van de flits. De meeste mensen vinden het geen enkel bezwaar om gefotografeerd te worden, maar vraag voor de zekerheid toch om toestemming in woord of gebaar, vooral aan vrouwen. Het is niet gebruikelijk dat mensen geld vragen om gefotografeerd te worden. Het fotograferen van militaire objecten en terreinen, havens en politie is verboden. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In grote winkelcentra en bij fotozaken in de grote steden kunnen accu's, opladers en geheugenkaartjes voor uw digitale camera gekocht worden.
Geldzaken / valuta in Jordanië
De lokale munteenheid is de Jordaanse dinar (JD), deze bestaat uit 100 piastres of 1.000 fils. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20 en 50 JD in omloop. De meest gangbare munten hebben een waarde van 5 en 10 piastres en een kwart en een halve dinar.
Op de luchthaven zijn wisselkantoren en pinautomaten. In Jordanië kunt u geld wisselen bij banken, wisselkantoren en bij de meeste grote hotels. Bij wisselkantoren gaat dit het snelst en krijgt u de beste koers (paspoort kan nodig zijn).
Geld kan gepind worden bij de diverse ATM's, vooral in de grote plaatsen zijn deze talrijk. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik buiten Europa moet activeren.
De creditcard kan ook op veel plaatsen gebruikt worden in de grotere hotels, restaurants en winkels. In de traditionele soeks, bij souvenirstalletjes en bij bezienswaardigheden wordt meestal alleen contant geld geaccepteerd, soms ook euro's. Eventuele overgebleven Jordaanse Dinars kunt u op de luchthaven terug wisselen.
Kledingadvies voor Jordanië
Omdat de dag- en nachttemperaturen in Jordanië nogal kunnen verschillen, is het handig om steeds een vest, trui of jas bij de hand te hebben. In de touringcar en in sommige gelegenheden kan ook de airconditioning voor kou zorgen. Vooral in de winter kan er in het noorden een regenbui vallen, een regenjas is dus handig om mee te nemen.
Tijdens de bezoeken aan de diverse bezienswaardigheden is het verstandig om goed schoeisel te dragen vanwege de trappen, op- en afstapjes en ongelijke vloeren. In Petra bestaat de mogelijkheid om een tocht naar het 'Klooster' of de 'Offerplaats' te maken, hiervoor zijn stevige wandelschoenen wenselijk. Een zonnehoed, pet, sjaal en een zonnebril zijn verstandig om mee te nemen als bescherming tegen de zon en opwaaiend zand. Voor het bezoek aan het Dode Zee resort is het handig om plastic slippers of eventueel waterschoentjes mee te nemen.
Het is gepast om in Jordanië rekening te houden met en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding is ongepast. Badkleding, korte broeken en hemdjes kunnen alleen gedragen worden op hotelstranden, in het resort aan de Dode Zee of bij het hotelzwembad. Op het openbare strand in Akaba is het niet gepast voor vrouwen om in badkleding te zitten of te zwemmen. Zij kunnen eventueel een kniebroek en blouse/shirt over de badkleding dragen.
Vrouwen kunnen het beste geen strak zittende of doorzichtige kleding dragen en ook geen korte broek, maar liever een (knie)broek of rok tot over de knie. Mannen kunnen het beste shirts of een overhemd met korte of lange mouwen dragen en een (knie)broek.
Tijdens het bezoek aan een moskee (optioneel) moeten de schoenen uitgedaan worden. Vrouwen moeten hun haar bedekken en lange mouwen en een rok of broek tot over de knie dragen. Mannen moeten in ieder geval een overhemd of shirt met korte mouwen en een lange broek dragen.
Bij het bezoek aan de kerk in Madaba gelden dezelfde kledingadviezen, alleen hoeven de vrouwen hun haar niet te bedekken en mogen de schoenen aan blijven. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Jordanië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Jordanië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen in Jordanië
Jordaniërs zijn vriendelijk, open en tolerant. Wie respect en begrip heeft voor de lokale bevolking, hun religie en de cultuur wacht een gastvrij onthaal. De hectiek van Europa is hen onbekend: overal wordt rustig de tijd voor genomen en alles gebeurt ‘In Sha Allah’ (als Allah het wil) of Bokra (morgen). Vaak begint men een praatje uit nieuwsgierigheid en soms wordt men zelfs uitgenodigd om mee naar huis te komen. Bij het binnen gaan moeten de schoenen uitgetrokken worden, en men eet met de rechterhand. Het is beleefd om een aangeboden kopje koffie te accepteren. Om de stroom koffie te stoppen kan het kopje in de rechterhand een paar maal heen en weer geschud worden. Dit is het teken voor de schenker dat u genoeg heeft gehad. Bij een ontmoeting met de lokale bevolking wordt niet altijd de hand geschud. Vaak wordt vriendelijk geknikt en met de rechterhand op de plaats van het hart geklopt.
Openingstijden
Winkels
Het weekeinde valt op vrijdag en zaterdag, maar veel bedrijven gaan op donderdag al eerder dicht. De meeste winkels zijn de hele week geopend en in het weekeinde zelfs tot 's avonds laat. Een aantal zaken houden een middagpauze en zijn open van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 21.00 uur en openen op vrijdag pas na het middaggebed.
Banken en openbare gebouwen
De meeste banken zijn van zondag tot en met donderdag open van 08.30 uur tot 12.30 uur en van 16.00 uur tot 18.00 uur. Wisselkantoren hebben ruimere openingstijden. Openbare gebouwen zijn geopend van zondag tot en met donderdag van 08.00 uur tot 15.00 uur.
Tijdens de ramadan gaan kantoren, winkels en banken later open en sluiten eerder.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Jordanië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Jordanië is het sinds 2005 verboden te roken in openbare ruimtes zoals regeringsgebouwen, musea, restaurants, luchthavens en in het openbaar vervoer. Er zijn meestal speciale rookgedeeltes in restaurants. Op terrassen en in restaurants wordt vaak de waterpijp gerookt, de Nargila. Tijdens de maand ramadan is het verboden in het openbaar te roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Sanitair
Het sanitair onderweg is eenvoudig, met soms naast gewone toiletten ook hurktoiletten. Er wordt onderweg gebruik gemaakt van de toiletten bij de bezienswaardigheden en wegrestaurants. Het meest bijzondere toiletgebouw is in Petra: deze is in de rotsen uitgehakt.
Souvenirs
In Jordanië kan men met een beetje speurwerk nog mooie sieraden kopen. Verder zijn dadels, specerijen, nootjes, olijfolie, Dode Zee-producten, lokale wijn, keramiek, met zand gevulde flesjes en mond geblazen flesjes leuke souvenirs. Het blijft wel zaak goed te onderhandelen over de prijs. Neem bij het afdingen vooral de tijd, het gaat ook een beetje om het 'spel' tussen verkoper en koper. Akaba is een belastingvrije zone, vandaar dat de lokale bevolking daar veel winkelt. Drank, noten en elektronica zijn daar goedkoper. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De officiële taal in Jordanië is het Arabisch, maar men spreekt over het algemeen ook prima Engels. Als toeristen een paar woorden Arabisch spreken wordt dit zeer op prijs gesteld.
Telefoon, internet en post
In Jordanië kan men voor buitenlandse telefoongesprekken bellen vanuit telefoonkantoren of vanuit de hotels. Hiervoor geldt vaak een minimumtijd van drie minuten en het is relatief duur. In de avond is naar het buitenland bellen vaak goedkoper.
Jordanië beschikt over een goed mobiel netwerk, maar in de woestijn en in bergachtige gebieden is er niet altijd bereik. De kosten van mobiel bellen met een Nederlandse simkaart verschilt per provider. Voor een simlock vrije telefoon kan het voordeliger zijn om een lokale simkaart en opwaardeerkaarten te kopen op het vliegveld. Opwaardeerkaarten zijn te koop in telefoonwinkels, winkelcentra, hotelwinkels en bij tankstations.
In de grote hotels is wifi beschikbaar, soms alleen gratis in de lobby of in het restaurant. In alle grote plaatsen zijn internetcafés te vinden.
Postzegels zijn verkrijgbaar bij het postkantoor, grote hotels en bij souvenirwinkels die ook ansichtkaarten verkopen. Het duurt minimaal een week voor de post in Nederland aan komt. De meeste kaarten worden vanuit Petra verstuurd vanwege het mooie poststempel.
Tijdverschil
Jordanië kent ook een zomer- en een wintertijd, alleen verschillen de ingangsdata met Nederland. De klok wordt namelijk in de nacht van donderdag op vrijdag verzet. In Jordanië gaat de zomertijd in op de laatste vrijdag van maart tot de laatste vrijdag van oktober. Het blijft dus het grootste gedeelte van het jaar een uur later in Jordanië.
Vaccinaties / inentingen
Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.
Verrekijker
Hou er rekening mee dat sommige verrekijkers, met name de zogenaamde ‘high tech’ verrekijkers, niet zijn toegestaan in Jordanië. De ‘standaard’ verrekijkers zijn doorgaans wel toegestaan, maar kunnen desondanks aan een gedegen controle onderworpen worden bij aankomst op de luchthaven en bij de verschillende bezienswaardigheden. Dit zorgt voor oponthoud voor het reisgezelschap. Wij adviseren u daarom om uw de verrekijker thuis te laten omdat het risico bestaat dat deze wordt ingenomen!
Vervoer / wegen
We stellen ook in Jordanië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Jordanië kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Tijdens de rondreis door Jordanië maken we, afhankelijk van de grootte van de groep, gebruik van minibusjes of van touringcars.
In Jordanië zijn de meeste wegen in goede staat. Men is het hele jaar door bezig om de grote verkeerswegen te onderhouden. Vooral in de oude binnenstad van Amman kunnen files ontstaan door het grote aanbod van auto's en de te smalle wegen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in Jordanië losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Jordanië is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen mineraalwater te kopen. Water is te koop in de hotel-restaurants, bij de diverse bezienswaardigheden, bij wegrestaurants, supermarkten en buurtwinkeltjes.
Volg ons