050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Australië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
australië.jpg

Praktische informatie Australië

Algemene informatie Australië

HoofdstadCanberra
StaatsvormParlementaire monarchie (binnen het Gemenebest)
Oppervlakte7.692.024 km²
Aantal inwonersca. 23.232.413
Bevolkingsdichtheidca. 3,26 per km²
Officiële taalEngels
ReligiesChristelijk 52,1%, islamitisch 2,9%, boeddhistisch 2,4%, hindoestisch 1,9% overig 41%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Australië verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Australië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Australië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Douane

Australië heeft strenge quarantaine-regels betreffende de import van voedsel. Op de Incoming Passenger Card, die u krijgt uitgereikt in het vliegtuig, moet u alle voedsel, planten en alle dierlijke producten zoals vlees, zuivel, fruit, groenten, houten artikelen, zaden en noten opgeven. Wanneer u dit niet doet, hangt er een boete of zelfs gevangenisstraf boven uw hoofd!

Alle bagage wordt gecontroleerd. Snuffelhonden kunnen ingezet worden voor het achterhalen van quarantaine-artikelen. Ook de invoer van drugs, steroïden, vuurwapens, beschermde dieren en producten als kaviaar, schelpen en ivoor is ten strengste verboden. Wanneer u niet zeker bent van iets in je bagage, geef de goederen dan aan en vraag het aan een beambte van de Australische douane.

Elektriciteit in Australië

De netspanning in Australië is 230 volt. U heeft in Australië een wereldstekker nodig om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Bij sommige bezienswaardigheden krijgt u korting als u 65 jaar of ouder bent, maar dit bedrag is vaak gelijk aan het groepstarief.

Eten en drinken in Australië

Het heeft lang geduurd voordat Australië een echte eigen keuken ontwikkelde. De huidige keuken heeft zijn oorsprong vooral te danken aan de naoorlogse immigranten, met een mix van smaken uit de hele wereld als gevolg. Maar ook de Britten en de Aboriginals hebben bijgedragen aan de Australische culinaire tradities.

De basis voor de Australische keuken ligt in die van de Engelsen, maar dan een slechte uitvoering daarvan. Niet echt om van te watertanden... De Britten brachten in de 18e en 19e eeuw simpele boerengerechten als stewed chops, potato dumplings en jam pudding mee. Vaak at men grote hompen vlees gebraden op de 'barbie' met aardappelen. Sommige recepten, zoals lamb roast en kidney pie, worden nog steeds veel gegeten in Australië.

Ook het traditionele voedsel van Aboriginals heeft een grote invloed gehad op de Australische keuken: lemon myrtle (bladeren van de myrtle-boom), warrugul greens (inheemse spinazie) en bush tomatoes (tomaatachtig fruit) worden steeds vaker gebruikt in de Australische keuken, net als krokodillenvlees of emoe. Sinds kort is zelfs kangoeroevlees toegestaan en in korte tijd is dit erg populair geworden. Een bush food item heeft de wereld veroverd en kun je ook hier in Nederland krijgen: macadamianoten.

Later lieten de Australiërs zich inspireren door Azië. Tegenwoordig zijn typisch Aziatische kruiden als koriander, chili, kardemom en citroengras helemaal ingeburgerd. Deze worden gecombineerd met typisch Europese gerechten en zorgen voor verrassend gerechten. Deze nieuwe keuken wordt Mod Oz genoemd, Modern Oztralia. De Australiërs zijn internationaal dan ook toonaangevend als het aankomt op het mixen van verschillende keukens.

Er staan vandaag de dag bijzondere gerechten op het menu als Thaise kangoeroestaart, geroosterde forel met salsa verde en avocado-mihoensalade met macadamianoten. Veel restaurants in Australië hebben dan ook geen specifieke etniciteit maar hebben wel een divers menu met bijvoorbeeld curry, garnalen, focaccia en kangoeroefilet op één kaart! Over het algemeen is de Australische keuken gezond, eclectisch en vers. Een prima keuken dus om veel van te genieten!

De prijzen voor eten en drinken liggen gemiddeld 15% hoger dan in Nederland.

Feestdagen in Australië

• 1 januari: nieuwjaar
• 26 januari: Australia day
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• 25 april: Anzac day
• mei/juni: Hemelvaart en Pinksteren
• 2e maandag in juni: verjaardag van de koningin
• 25 en 26 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Australië geldt hetzelfde. Bij restaurants wordt vaak al service charge opgeteld bij de rekening, in duurdere restaurants kun u dezelfde richtlijn aanhouden voor het geven fooi als in Nederland. Hotelpersoneel en taxichauffeurs verwachten geen fooi, maar u kunt het bedrag wel naar boven afronden.

Fotograferen

In Australië is fotograferen geen enkel probleem. U dient wel rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Vervangingsmaterialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s zijn in de steden verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Australië

De munteenheid van Australië is de Australische dollar. Met uw bankpas met maestro of cirrus logo kunt u vrijwel overal pinnen. Betalen met een creditcard is ook mogelijk, maar brengt vaak extra kosten met zich mee. Voor bestemmingen buiten Europa geldt tevens dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik in Australië moet activeren.

Geld wisselen kunt u het beste doen op de luchthaven of bij een bank, u wordt dan een gunstige koers gerekend. Wisselen in hotels is ook mogelijk, maar de wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of dollars in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Australië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en, afhankelijk van het seizoen waarin in reist, praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in het warme Australië regent het wel eens.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Australië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Australië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Australië

Doordat een traditionele heersende klasse ontbrak, is in Australië iedereen gelijkwaardig, niemand voelt zich hier beter of slechter dan een ander. In sociale contacten bestaat er dan ook een openheid die menig bezoeker verbaast. De huidige levenshouding van de gemiddelde Australiër wordt het best omschreven met de kreet ‘no worries!’. Australiërs proberen er altijd het beste van te maken, bij voorkeur in de openlucht waar ze onder het genot van goed eten en drinken met enthousiasme sportevenementen bijwonen, zelf sporten of eenvoudig rondlummelen in het ‘beste land ter wereld’.

Openingstijden

Winkels:
De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur. Sommige winkels sluiten op zaterdag al om 13.00 uur.

Banken:
Banken zijn doorgaans van maandag tot en met donderdag geopend van 09.30uur tot 16.00 uur en op vrijdag van 09.30 uur tot 17.00 uur.

Postkantoren:
Postkantoren zijn op werkdagen geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Australië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Visum
Voor Australië heeft u een elektronisch visum nodig. Voor uw vertrek moet u zich online registeren via ETA (Electronic Travel Authorization). Meer informatie vindt u hier.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid soms door één of meerdere lokale gidsen en/of een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Australië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen in Australië zijn goed, maar het kan voorkomen dat we onderweg gebruik moeten maken van een minder goede voorziening.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De voertaal in Australië is Engels.

Telefoon, internet en post

In Australië kunt u bij telefooncellen met een muntgeld of met telefoonkaarten (te koop bij winkels en kiosken) lokaal en interlokaal bellen. Ook het mobiele netwerk (4G) is in Australië goed. Telefoneren met uw mobiel vanuit Australië naar Nederland is duur. De prijzen hangen af van uw Nederlandse provider. Meestal krijgt u bij binnenkomst in het land een berichtje wat de kosten zijn vanuit het land waar u zich bevindt. U kunt natuurlijk ook voor uw simlock vrije (dual band) mobiel een Australische simkaart kopen om zo tegen lokaal tarief te bellen. Hou er tevens rekening mee dat in afgelegen gebieden bereik beperkt kan zijn. Toch is het slim een mobieltje bij u te hebben wanneer u met een huurauto op pad gaat.

In alle hotels en op plekken waar veel reizigers komen is (gratis) wifi aanwezig.

Postzegels kunt u kopen op het postkantoor. Een kaart doet er tussen tien dagen en een maand over om in Nederland aan te komen. Brievenbussen zijn overal te vinden en herken je aan de rode of gele kleur.

Tijdverschil

In Australië is het acht tot elf uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen.

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Australië alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Australië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.
Voor de diverse inentingen en/of voorzorgsmaatregelen kunt u onder andere terecht bij:

Vervoer / wegen

We stellen ook in Australië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Het wegennet van Australië is goed te noemen. Wegen in het binnenland zijn niet altijd verhard, waardoor reizen met een normale auto niet altijd mogelijk is. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Australië is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.