Japanse sushi en meer
Op woensdagavond 27 september kwam ik na een lange maar goed verzorgde vlucht aan op het vliegveld van Tokyo, het begin van een droom die nu werkelijkheid mocht worden. Voor mij geen gids en bus die mij naar het hotel zouden brengen, nee ik was aangewezen op het openbaar vervoer, eerst een trein en vervolgens de metro richting de wijk waar mijn hotel voor de eerste twee nachten stond.
Speurtocht in Tokyo
Het openbaar vervoer in Japan is perfect geregeld: geen minuut te laat, uitstekend aangegeven en dus een eenvoudige opgave als je weet waar je naar toe wilt. Dat laatste wist ik, en ook waar mijn hotel ongeveer lag, toen ik het metrostation uitliep. Maar met ongeveer kom je er niet altijd. Het was inmiddels laat in de avond, toch wel een beetje moe na de reis, en dan sta je opeens in een drukke straat met allerlei reclame-uitingen van restaurants die maar één doel hebben, jou naar binnen zien te krijgen.
Nu had ik best wel trek maar toch wilde ik eerst mijn koffer kwijt, maar waar was dat hotel nou precies? Dan maar een agent op straat vragen. Hij wist waar het was, maar realiseerde zich ook dat mij dat duidelijk maken een aardige klus kon worden. Dus besloot hij mij maar naar het hotel toe te brengen, zich onderweg verontschuldigend voor zijn beperkte kennis van de Engelse taal. Hierop bleef ik beleefd, en antwoordde naar waarheid dat zijn Engels velen malen beter was dan mijn Japans.
Japan, paradijs voor de sushi-liefhebber
Onderweg naar mijn hotel speurde ik al naar restaurants waar sushi geserveerd werd. Niet voor niets word ik door vrienden het sushi-monster genoemd, daar mag je mij ’s nachts voor wakker maken. Natuurlijk is een sushirestaurant vinden een koud kunstje in Japan en van dit gemak heb ik gedurende de reis dan ook regelmatig gebruik gemaakt. Wilt u ook heerlijke sushi eten gedurende deze reis? Op dag 12 in Nara zit in het centrum een uitstekend ‘lopende band’ restaurant (uw lokale gids weet wel waar). U betaalt hier per schaaltje: hoeveel u moet betalen is afhankelijk van de kleur van het schaaltje, het staat allemaal keurig aangegeven.
Maar behalve de maaltijden met sushi waren ook de Bento-boxen (lunch-box) iedere keer weer een feestje. Verschillende keren reisden we comfortabel met de trein en dan was het handig om op het station van vertrek een lunch in te slaan. Voor de meer Westers georiënteerde gasten was er altijd wel iets van een broodje te krijgen, maar waarom zou je dat eten als er overheerlijke Bento-boxen beschikbaar zijn? In zo’n box zitten verschillende kleine hapjes van vlees, vis, tofu, ei, groente en ook altijd een klein zoet dessert. Natuurlijk wist ik niet altijd wat het was, maar dat is dan ook weer de smakelijke verrassing. Het zijn kleine culinaire wondertjes, van tien tot twaalf euro, die mijn treinreis nog aangenamer maakten.
En laat ik vooral ook niet de in mijn ogen zeer goede diners vergeten, de ene keer Westers georiënteerd en de andere keer volledig op z’n Japans. Vooral het diner in de ryokan zal ik niet snel vergeten. Iedereen (vrijwillig) gekleed in een yukata (kledingstuk gebaseerd op de kimono), de gezichten nog een beetje roze van de onsen (een bad in de openlucht) en dan aan een tafel mogen zitten waar niet alleen de gerechten heerlijk smaken, maar ook de wijze waarop alles opgediend wordt prachtig is. Voor iedereen aparte schaaltjes, houten doosjes, pannetjes en kommetjes, eigenlijk een soort schilderij van geuren en kleuren waar u zeker van zult genieten.
Ik wens u een zeer mooie en smakelijke reis door Japan.
Volg ons