050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Stiermarken: appels, peren, druiven en pompoenen

Door reisleidster Léonie | 23-11-2019

Stiermarken is een Oostenrijkse deelstaat (met de hoofdstad Graz), maar ook een gebied waarvan het noordelijke deel gevormd wordt door die zelfstandige deelstaat en het zuidelijke deel tot het nieuwe Slovenië behoort. Stiermarken werd meer dan duizend jaar geleden voor het eerst vermeld in geschreven bronnen als een mark: een grensgebied van Karinthië. De naam Stiermarken komt van de markgraven die dat gebied bestuurden vanuit de stad Steyr in het huidige Opper-Oostenrijk. Maar Stiermarken wordt ook het groene hart van Oostenrijk genoemd…….

Het paradijs

De 19e-eeuwse dichter schrijver Peter Rosegger uit Stiermarken beschreef uitbundig zijn wandelingen door het landschap: Als ich ins Paradies ging…. Hij verwijst daarmee naar de prachtige natuur, met name de boomgaarden in Zuid-Stiermarken, waar appel- en perenbloesem in zachtroze tinten de lente kleuren.

Appels en peren

Ook de Kelten, die hier meer dan 2.000 jaar geleden woonden, dachten zeker aan het paradijs. In het Keltisch heet appel namelijk Aval en het hemelse paradijs Avalon of ook Appelland. Golden Delicious, Idared, Jonathan, Gala, Elstar en Gloster zijn namen van de appelsoorten die hier groeien. Bekend is ook de Stiermarkse appelschnaps, de Abakus. Je vindt in dit deel van Stiermarken ook peren, meestal de Williams, waaruit eveneens schnaps gemaakt wordt. En wie vraagt zich nu niet bij het kopen van een fles perenschnaps af, hoe die volgroeide peer toch door de smalle hals van de fles is gekomen……

Wijn en andere tongstrelende producten

De Südsteirische Weinstrasse loopt tussen Ehrenhausen en Leutschach en is de bekendste en oudste wijnroute in Stiermarken. De route voert langs veel wijnhuizen die uitstekende wijnen produceren zoals Welschriesling, Muskateller, Sauvignon Blanc, Traminer en Morillon (Chardonnay). Een goed glas wijn gaat vergezeld van een eenvoudig koud gerecht en wordt genuttigd bij de wijnboer aan huis: de Buschenschank.

De Klapotetz-straat wordt liefdevol de kleine zus van de Südsteirische Weinstrasse genoemd. Een Klapotetz is een windmolen met zes of meer vleugels die gebouwd is met vijf verschillende houtsoorten en een samen binding van berkentwijgen aan het einde van de Klapotetz die de wind moet opvangen. In eerste instantie werd deze gebruikt om de vogels uit de wijngaarden te verjagen, maar tegenwoordig is het meer een symbool voor de wijnbouwtraditie in Stiermarken. Traditioneel wordt op 25 en 26 juli, de Jakobi- en Annadag, deze windmolen neergezet met een klein feestje. Na de druivenoogst, rond 11 november en Sint Maarten, wordt de Klapotetz overbodig en wordt deze vaak afgebroken.

Naast de wijn kan je ook proeven van regionale kaasspecialiteiten en andere producten als marmelades, Edelbrände (een soort jenever) en natuurlijk ook Kernöl, dit is pompoenzaadolie. Deze laatste wordt ook wel het groene goud genoemd en wordt in tal van gerechten gebruikt.

Meer reisverhalen

SRC -reisleidster Léonie
Stiermarken wordt ook het groene hart van Oostenrijk genoemd.