050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Something rotten in the state of (almost) Denmark: de Barschel-Affäre

Door reisleider Theo | 03-05-2021

De dood van Uwe Barschel is nog steeds niet opgelost… Deze zin zou een prima opening van een ‘whodunit’ kunnen zijn. Eentje van enige honderden pagina’s, klassieke pageturner. Prima geschikt voor een tijd waarin we nog even geduld moeten hebben voordat we weer onbekommerd naar buiten kunnen zonder (al te veel) restricties… Voor sommigen onder u begint er misschien al iets te kriebelen in het achterste laatje rechtsboven achter… Wie was Uwe Barschel? Was dat niet…? Uwe Barschel’s dood is inderdaad nog steeds niet opgelost, maar niet omdat u nog niet voorbij de flaptekst gekomen bent, de krimi nog niet gelezen hebt.

Uwe Barschel (CDU) was van 1982 tot 1987 minister-president van Sleeswijk-Holstein en Reiner Pfeiffer zijn media-adviseur. Die laatste biechtte weekblad der Spiegel vuile praktijken op, namelijk het besmeuren, zwartmaken van politiek tegenstander Björn Engholm (SPD) in de strijd om het hoogste politieke ambt van de deelstaat. Barschel en Pfeiffer gingen daarbij erg ver. Tegenstander Engholm zou belasting ontduiken en werd tevens beschuldigd van buitenechtelijke seksuele escapades. Ook zou Engholm’s partij, de SPD, verantwoordelijk zijn geweest voor het plaatsten van afluisterapparatuur in de telefoon van Uwe Barschel. Dat alles zou voldoende smurrie moeten zijn om de heer Barschel aan een nieuwe termijn te helpen als minister-president van de deelstaat Schleswig-Holstein.

De mysterieuze dood van Uwe Barschel

Na bekendmaking van bovenstaande praktijken liepen de verkiezingen uit op een enorme teleurstelling voor Barschel en zijn partij. Tegenstander Björn Engholm werd minister-president van Schleswig-Holstein en op 2 oktober 1987 trad Uwe Barschel af. Twee weken later troffen twee journalisten van het weekblad Stern Uwe Barschel dood aan, volledig aangekleed in bad van kamer 317 van hotel Beau-Rivage aan het meer van Genève. Uit onderzoek bleek dat Barschel vol zat met barbituraten. Zelfmoord of moord is tot op de dag van vandaag niet definitief aangetoond. Wel gingen er al snel allerlei theorieën de ronde waarin o.a. de Mossad en ook Amerikanen een rol speelden. Iets met wapenhandel!?

Ook de SPD bleek later boter op het hoofd te hebben gehad, omdat men al eerder op de hoogte was van de snode plannen van de heren Barschel en Pfeiffer. Dat brak vervolgens later ook Björn Engholm nog op. Op deelstaatniveau weliswaar minister-president van Schleswig-Holstein geworden, maar een verdere stap in de nationale politiek (Bundeskanzlerkandidaat voor de SPD!) bleek afgesloten.

Ook in een over het algemeen rustige deelstaat als Schleswig-Holstein gebeurt wel eens wat en complottheorieën zijn van alle tijden. Het verschil met het pre-computertijdperk is dat ketelmuziek tegenwoordig snel en versterkt op vele verschillende manieren tot ons kan komen, zowel via de oude communicatiekanalen, maar met name ook door social media. Selectie en relativeringsvermogen zijn dan onze wapens, toch? Tot tien tellen wil ook wel eens helpen…

Wir sehen uns und bleiben Sie g’sund,
Reiseleiter, Theo


P.S. De keren dat ik voor SRC op reis in Noord-Duitsland Schleswig-Holstein aandeed, is verder niets noemenswaardigs voorgevallen...

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Theo
Het verhaal van Uwe Barschel zou dat van een 'whodunit' kunnen zijn. Eentje van enige honderden pagina’s, klassieke pageturner.