Smullen van de Griekse keuken
Terugreizen naar Griekenland betekent voor mij altijd thuiskomen. Ik word verwelkomd door hartverwarmende Grieken en een landschap van bergen, zee en olijfboomgaarden. Maar ook de Griekse keuken onthaalt me, zoals vanouds, op al haar heerlijkheden.
Met liefde bereid
Wat heb ik die Griekse gerechten de afgelopen winter weer gemist. Natuurlijk, met een Grieks kookboek kom ik ver, maar het haalt het niet bij de gerechten die ik in Griekenland voorgeschoteld krijg. Neem de ambiance, de Griekse geuren van kruiden, bloemen en brandend stookhout. Neem de liefde waarmee de Griekse kok(kin), (doorgaans een oma) haar maaltijden bereidt. Neem ook de producten zelf. Vers. Eenvoudig. En seizoensgebonden. Gevulde tomaten staan noch in april noch in oktober op de menukaart. Nou ja, ze worden er wel op vermeld, maar je kunt ze niet krijgen, omdat het er nog niet de tijd voor is.
Die Griekse katálogos (menukaart) staat trouwens vol heerlijke gerechten, die niet altijd voorradig zijn. Dat ligt dus aan het seizoen. Of aan de aanwezigheid of versheid van bepaalde producten op de markt. De slimme Griek is echter niet van plan steeds een nieuwe menukaart uit te schrijven. Liever zet hij alles er in één keer op. En dan is het gewoon maar kijken, wat de pot die dag schaft. Soms haalt hij iets in huis, waar de katálogos geen weet van heeft. Het gaat dan om één of andere specialiteit. Spinazie met zwarte (ogen) bonen bijvoorbeeld of met rijst of met soepiá (inktvisstukjes).
Koken is kunst
Ik heb de eerste mavromátika (zwartoogjes) inmiddels al verorberd en mijn gasten waren er net zo enthousiast over als ik. Ook de grote jiégantes (boterbonen) en puntmutsvormige bamjès (okraboontjes) doen het altijd goed. Evenals de imam (aubergine uit de oven gevuld met uien en tomaat) of de vleesvariant papoetsáki, (schoentje) gevuld met gehakt. Het is de flair, liefde, subtiliteit van enkele kruiden en Griekse olijfolie die de gerechten van de Griek zo bijzonder maken. In alle eenvoud staan moeders achter potten en pannen, zonder enkele gril of poespas. En je mag getuige van hun kookkunsten zijn. Even een blik in de keuken werpen om wat deksels op te lichten wordt niet vreemd gevonden. Ook in de keuken werkt de Griekse gastvrijheid steevast door.
Alles draait bij het koken natuurlijk om de aandacht die je geeft aan smaak en ingrediënten. Recepten die 5.000 jaar geleden werden opgeschreven door volkeren uit het gebied mesa ta potámia, ‘tussen de rivieren’ (Tigris en Eufraat) laten dat al zien. Maar de Griekse kok ging als eerste serieus nadenken over het koken als vorm van kunst. En vakmanschap. Ook het belang van voedsel voor het menselijk welzijn werd daarbij onder de loep genomen. De Griekse geneesheer Hippokrates (verbonden met het priesterschap van de genezende god Asklepios) zei al: Laat voedsel uw medicijn zijn. En uw medicijn uw voedsel.
Reis mee naar Griekenland
Wilt u net als Astrid smullen van de Griekse keuken? Laat u inspireren door onze reizen naar Griekenland!
Volg ons