050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Reizen doet stof opwaaien

Door reisleidster Astrid | 28-08-2017

Soms hoor ik mensen denken: begeleid jij cultuurrondreizen? Die zijn toch hartstikke stoffig? Ja, stoffig word je er wel van. Ik hoef maar naar mijn enkellaarsjes te kijken als stille getuigen. En naar mijn stoffige sandalen.

Stoffig door Europa

Zelfs mijn nette pumps met hakje, waarmee ik me zo af en toe ‘elegant’ op archeologische plaatsen waag, kunnen het beamen. De culturele groepsreizen die ik voor SRC begeleid, zijn zeker stoffig. Zo doorkruiste ik in het voorjaar, nog met wat grijze lavastof van de Etna aan mijn schoenen, de stoffig rode aarde van een olijvengaard op de Peloponessos en voordat ik die rode aarde weer helemaal had afgeklopt, zakte ik in Schotland deels weg in sompige veengrond tijdens een highland-fotostop-moment. Ja, ik wandel, zwerf, klim en klauter wat af onderweg en ja, het afkloppen van stof hoort daarbij. Ik zou niet anders willen. Immers waar cultuur is, is natuur. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zo sta ik het ene moment een antiek, bronzen beeldhouwwerk te bewonderen, of een middeleeuwse muurfresco of een gebrandschilderd raam, het andere moment kijk ik uit over een glooiende vlakte vanaf een winderige vulkaan, geniet ik van het kleurenspel van een zon die in een bergmeer wegglijdt of word ik omgeven door schapen en wuivend wit katoenpluis in een turflandschap. Natuur en cultuur. Ik geniet van beide op mijn reizen. Als ik het kasteeltje Cawdor met haar verhalen over Macbeth achter me laat, wacht me een sprookjestuin vol kleuren en bloemen. Ik ontdek een bemoste muur en een houten deur. Krakend gaat deze open en ik bevind me in een mysterieus woud. Zonlicht speelt met schaduwen. Iets ritselt in de takken. Een eekhoorn schiet weg. Ik raak de ruwe bast van eeuwenoude bomen aan. Opnieuw klinkt geritsel. Gasten uit mijn groep hebben een das ontdekt. Ze zijn er nog stil van.

Zelf herinner ik me de dag dat ik een Medusa-kwal gracieus door het zeewater zag voortbewegen. Een kunstenaar zou er meteen geïnspireerd door raken. En de twee Caretta, zeeschildpadden, die twee van mijn gasten in een Grieks haventje ontwaarden, vormden naast alle eerdere culturele hoogtepunten die zij in de musea hadden aanschouwd een kunstwerk op zich. Ik zie de donzige uilen voor me, op een richel bij het raam van de Byzantijnse Ossias Loukas-kruiskoepelkerk. En de lieveheersbeestjes verscholen in het warme lavagesteente van de Etna. Ik denk aan het zilveren licht dat de olijfbomen van Delfi omgeeft en zie de dwergpalmpjes die ik passeer als ik vanaf grote hoogte afdaal naar de tempel van Segesta.

Cultuur en natuur

Menig kunstenaar heeft zich laten leiden door de kleuren, vormen en materialen van het landschap. Zij omlijst nog altijd kastelen, kloosters en kerken. En zij liet tempels ontstaan. Immers, het is de natuur geweest die de oude Grieken inspireerde tot het creëren van een godenwereld vol mythologische verhalen. Op krachtplekken bouwden zij hun tempels als wouden van zuilen voor hun goden.

Natuur en cultuur. Er zijn de mooiste verhalen uit voortgekomen. Verhalen die je terugvoeren in de tijd en je laten kennismaken met boswezens, waternimfen en helden, maar ook met koningen, wijsgeren en uitvinders. Ik zie de eik voor me, symbool van wijsheid en kracht. Zij is verbonden aan orakelplekken als het Epirotische Dodoni en ook aan koningen als Macedonische Filippos, in wiens gouden krans eikenbladeren waren verwerkt. De eik is ook verbonden aan de Keltische druïden. Ik zie kunstig weergegeven palmtakken en olijvenkransen, en ik zie mijn gasten genieten. Met volle teugen. Van de kunstuitingen van grote en van kleine meesters. En van de grootste schepper ooit, die de natuur vorm gaf.

Cultuur en natuur, zij doen iets met ons. Zij ontroeren. Zij brengen mensen in vervoering. Zij brengen mensen in contact met elkaar. En is dat niet waar het bij reizen uiteindelijk om draait? Belevenissen ervaren en ervaringen delen met elkaar? Verhalen die ons raken. Kleuren, geuren en vormen die ons inspireren. Interessante ontdekkingen en nieuwe indrukken die ons worden aangereikt.

Cultuur en natuur. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in onze culturele groepsreizen. En voor wie dat nog niet wist, zal deze blog dan wellicht toch nog wat stof doen opwaaien...

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Astrid
Natuur en cultuur. Er zijn de mooiste verhalen uit voortgekomen. Verhalen die je terugvoeren in de tijd en je laten kennismaken met boswezens, waternimfen en helden, maar ook met koningen, wijsgeren en uitvinders.