Op weg naar Compostela – deel 2
Onder de meedogenloze Castilliaanse zon in augustus, over een droog pad, dat kronkelt door oneindige graanvelden en wijnranken, liepen een Deense bard, een 87-jarige vrouw met haar dochter onder een paraplu, een Nederlandse vrouw vertrokken uit Pieterburen, een Française, een Argentijn en een Hollandse reisleider richting een trillende horizon. Af en toe welkom verrast door enkele watersproeiers boven de maïsvelden, gegeseld door droogte en hitte, turend naar het volgende dorp op de volgende heuvel, maar bovenal met veel dorst, fantaserend over fonteinen met koud helder water of misschien wel een terras in de schaduw…
Na de prachtige ouverture door de Pyreneeën in juni, was het nu tijd voor mijn tweede traject van de pelgrimstocht naar Compostela. Dit keer vanaf Puente de la Reina richting Fromista, over de ‘Camino Francès’, door de oude koninkrijken van Navarra en Castilla-Léon. Een kleine 300 kilometer langs de mooiste middeleeuwse dorpen, over oude Romeinse bruggen, langs kloosters van benedictijnen en cisterciënzers, over heuvels met graan, maïs en zonnebloemen. Een prachtig landschap met vergeten romaanse kerken, ruïnes en oude herbergen: de versteende herinneringen uit het rijke verleden van Noord-Spanje.
Met stok en knapzak
Nu lopen al zo’n duizend jaar de pelgrims over dit pad. Vanaf het moment dat het toneel van de grote middeleeuwse veldslagen zich naar het zuiden van het Iberisch Schiereiland verplaatste en er stabiliteit ontstond in de jonge christelijke koninkrijken van het noorden , ontstond er ruimte voor handel en groei. De herontdekking van het graf van de apostel Jakobus verblijdde het jonge ‘Spanje’ met een apostolische traditie en langzaam - heel langzaam - ontstond er een soort van infrastructuur. Kloosters, bruggen, paden, gasthuizen, herbergen, kerken en kathedralen, vooral onder invloed van Franse bouwmeesters, kwamen tot stand. De eerste pelgrims zochten hun weg, niet vaak zonder gevaar, met hun stok en knapzak, vooral door religieuze motieven gedreven. De eerste verhalen, legendes en mysteries ontstonden en werden overgebracht en opgeschreven, alles eeuwenlang in een traag middeleeuws tempo. De pelgrim zoals we die vandaag de dag tegenkomen, van allerlei nationaliteiten, met z’n smartphone, op zoek naar de wifi-code, blarenpleisters en pinpas en de halve wereld binnen handbereik op een klein scherm, was nog in geen duizend jaar in velden of wegen te bekennen…
Het mirakel van el Camino
Dezelfde avond voltrok zich het ‘mirakel’. Als gedreven door de onzichtbare hand van heilige apostel zelf, schoven ze één voor één aan, aan een lange tafel onder een oude plataanboom, die bonte stoet van moderne pelgrims die ik deze hete dag ontmoette. Als een oase lag de kroeg aan het einde van een pad, aan het einde van een hete dag. Het geluid van uit het lover, eerst nog geroezemoes, werd steeds luider en toen ik de Deense bard Jacob luidkeels mijn naam hoorde roepen wist ik het zeker, hier moet ik zijn, ik ga niet meer verder! De eigenaar liep af en aan met koude biertjes en de verhalen werden bonter en mooier. Toen de eerste liederen klonken, ik weet niet meer in welke taal, dacht ik nog, hoe kort de ontmoeting ook moge zijn, deze avond voegen we ons eigen hoofdstuk toe aan de geschiedenis van de schitterende Camino naar Compostela…
Dit najaar wandel ik het laatste, derde deel van de pelgrimsroute naar Compostela. Ik hou u op de hoogte.
Maar hopelijk zie ik u eerder in Spanje, zo rond half september, wanneer ik de onvergetelijke mooie SRC-reis begeleid. Ik vertel u dan graag persoonlijk meer over mijn avonturen…
Meer foto's zien van mijn reis naar Santiago de Compostela? Bekijk mijn fotoalbum!
Reis mee naar Compostela
Wilt u ook op reis naar Compostela? Maak dan een comfortabele Pelgrimsroute Compostela met de touringcar. Of laat u inspireren door onze reizen naar Spanje!
Volg ons