Natuurlijk Noord-Ierland
Tijdens de paasdagen schrok ik wel even toen er beelden op het journaal verschenen van hevige rellen in Noord-Ierland. Als ik de commentaren mocht geloven was het een heropleving van de periode van The Troubles uit de jaren zeventig, tachtig en negentig, deze keer veroorzaakt door de zee-grenscontroles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Misschien waren deze grenscontroles een mooie kapstok om de rellen aan op te hangen, maar feitelijk zat de oorzaak veel dieper.
Bij een begrafenis van een oud IRA-lid hadden de (katholieke) rouwenden (nationalisten die aansluiting bij de Republiek Ierland willen) zich niet aan de coronavoorschriften gehouden, hetgeen ook in Noord-Ierland in deze tijd bestraft wordt. Vlak voor de paasdagen had justitie echter besloten om niet tot vervolging over te gaan, wat tot grote woede leidde bij de protestantse unionisten (deze willen onderdeel blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk) die vonden dat de katholieken een voorkeursbehandeling kregen. Feitelijk was dit ook niet meer dan het bekende druppeltje, er gebeuren in de ogen van beide partijen iedere keer wel weer dingen die een reden kunnen zijn om tot geweld over te gaan.
Eerlijk gezegd weet ik niet beter sinds ik in 2016 voor het eerst een reis naar Ierland mocht leiden, telkens weer zijn er in Noord-Ierland rellen, vechtpartijen, branden en helaas soms ook schietpartijen, alleen komt het niet zo vaak in ons nieuws en als het dan een keer in het nieuws is dan zou u al snel op de gedachte kunnen komen dat Noord-Ierland onveilig is en dat u er beter maar niet naar toe kunt gaan. En dat was dus eigenlijk ook de reden dat ik bij het zien van de journaalbeelden moest schrikken, even was ik bang dat er door die journaalbeelden geen reizen meer naar Ierland (hiermee bedoel ik dan de combinatie reis van Republiek Ierland en Noord-Ierland zoals SRC deze als groepsreis heeft) geboekt zouden worden.
Herinneringen komen tot leven in Noord-Ierland
Natuurlijk zou SRC ook een reis kunnen samenstellen in alleen de Republiek Ierland, genoeg moois te zien daar, maar zonder Noord-Ierland zou u toch echt wat missen. En dan bedoel ik niet alleen de schitterende kustweg waar we op dag 2 van de reis Hoogtepunten Ierland over rijden of een bezoek aan de machtige Giant’s Causeway, maar vooral een ontzettend belangrijk stuk geschiedenis van het eiland Ierland.
Iedereen die een reis naar Ierland boekt weet van de periode van The Troubles, het geweld tussen (simpel gezegd) de katholieken en protestanten, waarbij een negatieve hoofdrol was weggelegd voor de IRA en het Engelse leger. Maar u kunt verhalen horen of lezen, u voelt het pas als u een bezoek brengt aan een stad als (London-)Derry, waar Bloody Sunday 30 januari 1972 in uw herinnering tot leven komt als u samen met een Noord-Ierse gids door de wijk Bogside loopt. En als u echt wilt weten hoe gescheiden de katholieken en protestanten leven in Belfast, moet u eigenlijk wel de ‘Peace Wall’ in de wijk Shankill met eigen ogen gezien hebben, waarschijnlijk nergens ter wereld is de scheiding tussen twee geloven zo groot als hier.
En de veiligheid?
Eerlijk gezegd heb ik mij over de veiligheid nooit drukgemaakt, het speelt zich meestal af als wij al braaf in bed liggen en bovendien zijn de meeste Noord-Ieren gewoon superaardige mensen die net als wij niet anders willen dan genieten van hun mooie eiland en een pint of Guinness (hoewel die volgens de Ierse chauffeurs in de Republiek toch beter smaakt als in Noord-Ierland).
Reizen naar Ierland
Wilt u ook de geschiedenis van Ierland ontdekken en van de betoverende Ierse natuur genieten? Ga mee op reis naar Ierland met Frits of een van zijn collega-reisleiders!
Volg ons