Milaan: een beestenboel
Een dierentuin zult u niet vinden in Milaan. Of beter gezegd: niet meer. De ‘Zoo Comunale’ (gemeentelijke dierentuin) werd in 1992 gesloten. De dierentuin opende haar deuren voor het eerst in 1932 in het openbare park genoemd naar de journalist, historicus en schrijver Indro Montanelli (1909 - 2001). Maar na 60 jaar voldeed de zoo niet meer aan de eisen van deze tijd en verdween uit de stad.
Al in de vroegste geschiedenis van Milaan komt een dier voor. Volgens de Keltische ontstaanslegende stichtte een prins de stad in de 6e eeuw voor onze jaartelling op de plaats waar hij, zoals voorspeld in een visioen, een scrofa semilanuta (half behaard zwijn) zag. Lange tijd was dit zwijn het symbool van Milaan, totdat in de late middeleeuwen de familie Visconti aan de macht kwam.
De slang van de Visconti
In het familiewapen van de Visconti wordt de biscione (adder) afgebeeld. Over de relatie tussen de familie en de slang zijn verschillende verhalen bekend. Bijvoorbeeld over een voorvader die onoplettend zijn helm opzette en niet doorhad dat er een adder in zat. De adder beet de man echter niet, maar kroop rustig uit de helm. In ieder geval werd het zwijn vervangen door de slang als symbool en prijkt nog steeds op het stadswapen (én het logo van Alfa Romeo)!
De vissen in het Acquario Civico
In 1906 vond de wereldtentoonstelling plaats in Milaan. Voor die gelegenheid werden er verschillende paviljoens gebouwd in het grootste park Parco Sempione (Simplon park). Slechts één gebouw staat nog overeind en daarin is het Acquario Civico (stadsaquarium) gevestigd, dat tevens een prachtig voorbeeld is van art nouveau-architectuur. Sinds 2006 zwemmen de vissen in een geheel gerenoveerd aquarium.
De flamingo’s van Invernizzi
Niet ver van de plek van de vroegere dierentuin staat in de wijk Quadrilatero del Silenzio (stiltekwartier) de Villa Invernizzi. Giovanni Invernizzi maakte in de 19e eeuw zijn fortuin als kaasproducent van onder meer mozzarella en gorgonzola en het kaasmerk Invernizzi bestaat nog steeds. Maar de villa is vooral bekend vanwege de flamingo’s in de tuin! Alhoewel villa en tuin nog immer privébezit zijn en niet voor publiek toegankelijk, kun je deze hooggepote roze vogels bijzonder goed bewonderen door het tuinhek.
Laatste rustplaats voor Milanese huisdieren
Natuurlijk gaan ook dieren een keer dood. Sinds 2019 is het mogelijk om ook huisdieren te begraven op de beroemde grootste begraafplaats van Milaan: Cimitero Monumentale. Er zijn echter wel een paar voorwaarden. Er moet plaats zijn in een reeds bestaand privégraf en er moet ruimte genoeg zijn om het huisdier gescheiden van mensen te begraven. Overigens staan er op het kerkhof ook ontroerende beelden van overledenen afgebeeld met hun trouwe viervoeters.
Reizen naar Milaan
Als dierenvriend bent u van harte welkom op al onze reizen naar Milaan! Laat u inspireren door onze reizen naar Italië!
Volg ons