Maltese kerststallen vol tradities
Er is geen kerst op Malta zonder een kribbe. De kerstkribbe noemt men in het Maltees 'presepju'. De kerststal maakt deel uit van de Maltese tradities die al heel lang bestaan. U vindt ze in elk dorp en elke stad, tentoongesteld achter glazen deuren of ramen van huizen. De kerststallen zijn gemaakt om bezoekers, de lokale bevolking en toeristen het ware verhaal van Kerstmis te vertellen.
Al in de maand oktober worden kleibeeldjes, in Malta in de volksmond pasturi genoemd, in winkels te koop aangeboden. Het woord pastur is afgeleid van het Italiaanse pastore, wat herder betekent. Het is algemeen bekend dat herders de eersten waren die zich naar de kribbe haastten waar baby Jezus werd geboren in Bethlehem. De pasturi vormen het decor in de Maltese kerststal. Beeldjes uit verschillende lagen van de bevolking verbeelden de tradities van het land. Typische pasturi zijn ook de kerststal, de engelen en de herders.
De kribben zijn verfraaid met allerlei interessante versieringen die de Maltese cultuur en tradities weerspiegelen, waaronder de onmiskenbare groei van de wikke-plant, bekend als gulbiena in het Maltees. Het wordt zo'n vijf weken voor Kerstmis in schalen gekweekt en in het donker bewaard tot het volgroeid is. De traditie bestaat al eeuwen en het gerucht gaat dat gulbiena werd verbouwd door lokale boeren toen andere kerstversieringen schaars waren. Hoewel de oorsprong van de traditie niet zo duidelijk is, is er een waarschijnlijke link naar een Griekse traditie die verwijst naar de tuin van Adonis. Hier werden zaden geplant, en wortels schoten tijdelijk omhoog, net als de gulbiena die alleen tijdens de feestdagen in leven blijft.
Vier kerst op Malta
Wilt u de Maltese kersttradities zelf ervaren? Ga met reisleidster Mireille mee op kerstreis naar Malta!
Volg ons