050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Een juweeltje in Vergina

Door reisleidster Claudia | 29-07-2019

Alexander van Macedonië is bij vrijwel iedereen bekend als de grote Macedonische leider die reeds op zijn dertigste een rijk veroverd had dat zich uitstrekte vanaf de rivier de Donau tot aan het Himalayagebergte. Met Alexander begon het Hellenisme, een vermenging van de Griekse en de Oosterse culturen. In het westen kreeg hij de bijnaam “de Grote” omdat hij als een held wordt gezien vanwege al zijn veroveringen. In het oosten denkt men echter heel anders over hem. In Iran wordt hij bijvoorbeeld gezien als degene die het verval van het grote Perzische Rijk heeft ingezet, toen hij Persepolis in het jaar 330 voor Christus verwoestte.

Zou Alexander tot de verwoesting van Persepolis overgegaan zijn om de moord op zijn vader, Philippus II, te wreken?

Het einde van koning Philippus II

Er zijn verschillende ideeën over wat de motivatie was om deze grote koning te doden. Maar misschien nog wel het meest voor de hand liggend is de gedachte dat de Perzen hierbij betrokken waren. Na een grote strijd was het Philippus gelukt om een eenwording van de Grieken en de Macedoniërs te bewerkstelligen. Vervolgens was het zijn plan om een aanval tegen Perzië in te zetten. Dit zal de Perzen grote angst hebben ingeboezemd. Het is goed mogelijk dat zij de slaaf van Philippus, Pausanias, een geldbedrag boden om deze moord te plegen.

De gouden kist van Philippus II in Vergina, Noord-Griekenland
Hierin werden de botten van Philippus II gevonden
Ingang van de graftombe van Philippus II in Vergina, Noord-Griekenland
De ingang van de graftombe

Het graf van Philippus in Vergina

Veel is onduidelijk, maar wat we intussen wel zo goed als zeker weten is dat het graf van Philippus zich bevindt in het Noord-Griekse Vergina. In 1977 begon de Griekse archeoloog Manolis Andronikos hier met onderzoek aan een grafheuvel waarin hij een ongeschonden grafkamer en een gouden kistje, versierd met de zon van Vergina, ontdekte. In dit kistje bevonden zich, naar wat onderzoek heeft uitgewezen, de botten van koning Philippus. Aan de schedel zat een duidelijke verwonding en bekend is dat Philippus tijdens een gevecht een speer tegen z’n gezicht kreeg waardoor zijn jukbeen ernstig beschadigde. Ook vond men beenbeschermers die ongelijk in lengte waren. Philippus had tijdens een val van een paard een beenblessure opgelopen waardoor een been korter was geworden. Naast deze vondsten trof men vele gouden kronen, sieraden, munten en gebruiksvoorwerpen aan en kon er niets anders geconcludeerd worden dan dat Philippus II, een van zijn zeven vrouwen en zijn kleinzoon Alexander IV, de zoon van Alexander de Grote, hier begraven moesten liggen.

Op deze plek is een museum in de vorm van een grafheuvel gebouwd. Een prachtig museum dat een plekje zou moeten hebben op het lijstje van de grote musea der aarde. Alles in de vitrines is origineel en het museum geeft een zeer duidelijk beeld van de begrafenisrituelen van de Macedonische koningen in het midden van de 4e eeuw voor Christus.

Wanneer u plannen maakt om naar Griekenland op vakantie te gaan en zich buigt over al het moois dat het land te bieden heeft, overweegt u dan ook eens om door Noord-Griekenland te reizen, waar dit prachtige museum zich bevindt. Een bezoek hieraan zal u zeker niet teleurstellen.

Meer reisverhalen

Reisleidster Claudia
"Op deze plek is een museum in de vorm van een grafheuvel gebouwd. Een prachtig museum dat een plekje zou moeten hebben op het lijstje van de grote musea der aarde."