High Line park New York
New York, en dan vooral Manhattan, wordt getypeerd door de vaak snelle opvolging van stedelijke functies. Wijken gebouwd voor de gegoede burgerij of voor bedrijvigheid komen na verloop van tijd als gevolg van veranderde economische omstandigheden in een fase van achteruitgang en sommige wijken verloederen tot achterbuurt. Na een periode als achterbuurt betrekken vaak kunstenaars, studenten en andere nieuwe hippe gebruikers de (goedkope) gebouwen.
Hip New York
De verandering van gebruik en cultuur leiden dan vaak weer tot een opleving. Galeries volgen de kunstenaars, andere nieuwe functies ontstaan en vaak in een korte tijd veranderen achterbuurten weer in hippe plaatsen, in ‘places-to-be’. Bij de stadswandelingen door New York kan het ritme van ontwikkeling-primair gebruik-teruggang-verloedering-functieverandering-nieuwe investeringen-herontwikkeling heel mooi worden waargenomen. Wijk na wijk doorloopt hetzelfde patroon en nergens ter wereld is het tempo van veranderingen groter dan in Manhattan.
De hipste wijk op dit moment in New York ontstaat in het voormalige meatpacking district in de buurt van de Gansevoort-street. De pakhuizen en de industriële slachterijen hebben na een periode van verloedering plaatsgemaakt voor kantoren voor dotcom bedrijven, voor futuristische woongebouwen, voor galeries en modehuizen, kortom voor gebouwen met chique stedelijke functies.
Gentrificatie in New York
Een verbindend element in de herontwikkeling van deze wijk is het bijzondere ‘zwevende stadspark’ dat ontwikkeld is op het verhoogde spoor van de voormalige goederentrein die de aan- en afvoer van vlees en vleesproducten verzorgde in het meatpacking district. Een prachtig park in ontwikkeling, maar met nu al meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar. Een heel bijzonder lint van tere, bijzondere en prachtige planten en bomen, ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo. Een park in ontwikkeling: nog lang niet alle delen van het verhoogde spoor zijn omgetoverd tot een groene oase, en ook langs het park zelf wordt nog druk gebouwd, verbouwd, vernieuwd, verwijderd en toegevoegd.
Vreemd genoeg stoort het nauwelijks. Net zoals het park van Oudolf continu verandert in de tijd, veranderen ook de functies erlangs. Het is een vreemde gewaarwording: waar de gebouwen zich eerst presenteerden aan de straat en er later op poten een goederenspoorlijn doorheen werd getrokken, daar is die oude spoorlijn nu het centrum en de ruggengraat van die nieuwe hippe wijk geworden.
Aan dat park wordt binnenkort een van de laatste ontwerpen van de onlangs overleden architect Zahah Hadid opgeleverd. Tijdens onze wandelingen door New York bekijken we elke dag een voorbeeld van een wijk die in dat proces van gentrification als fenix is herrezen uit de puinhopen van het eigen verleden. De wijk langs de high-line is het meest recente voorbeeld en is al ‘top-of-the-bill’ en ‘the place to be’ van onze tijd.
Volg ons