050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Het wilde Oosten

Het wilde Oosten

Door reisleidster Domitilla | 15-12-2016

Sinds een paar jaar worden wij reisleiders aan het eind van het seizoen door SRC uitgenodigd om naar Groningen te komen om daar een leuke dag door te brengen waarbij we door Wibo Anema, eigenaar en directeur van SRC, en de product managers worden bijgepraat over het afgelopen jaar en de plannen voor het nieuwe reisjaar.

Nieuw seizoen, nieuwe reizen

Het reisleidersvak is vaak best een eenzaam beroep omdat je je werk in je eentje uitvoert. En dus is het op zo’n bijeenkomst extra leuk om alle collega reisleiders, alsook de kantoor collega's die we veelal alleen via de telefoon of per e-mail spreken, weer eens te ontmoeten. De nieuwe SRC-reisbrochure is vers van de pers en we krijgen een eerste inzage. Ik vind het altijd bijzonder leuk om te kijken wat er aan de reizen is veranderd, welke zijn verdwenen, aangepast, of welke nieuwe reizen er zijn er ontwikkeld. En soms word je dan heel aangenaam verrast.

Gelukkig staat voor het nieuwe seizoen ook weer een van mijn favoriete reizen, namelijk naar Oezbekistan en Kirgizië, gewoon op het programma. Ik vind dit zelf zo’n mooie bestemming en het is altijd weer fantastisch dat te mogen delen met onze gasten. Iedereen is vaak zo ontzettend verrast door de mooie oude zijderoute steden als Bukhara en Samarkand. En in Khiva, dat midden in de woestijn ligt, voelt iedereen zich altijd alsof ze in een Duizend-en-een-nachtsprookje zijn beland. Zo afgelegen. En zo’n wilde geschiedenis. Niet voor niets werd er in het verleden over ‘het wilde Oosten’ gesproken.

Het hele gebied tussen Europa en Rusland aan de ene kant en de Indische oceaan en China aan de andere kant was heel lang een soort van ‘terra incognita’, een wilde woestenij waarvan niemand wist wie er woonden en wie er heersten. Zowel het tsaristische Russische Rijk als ook het Britse Imperium stuurden vele moedige dienaars naar dit verafgelegen gebied, vaak onder vermomming, met als enige doel om informatie over de situatie ter plekke te verkrijgen. Niet zelden brachten deze avonturiers het er niet, of maar half levend vanaf, en belanden ze in diepe donkere putten met slangen en ratten, waar ze op bevel van de heersende emirs waren geplaatst. Natuurlijk zijn die tijden ver achter ons, maar als we er rondwandelen, kunnen we ons nog altijd heel goed voorstellen hoe het moet zijn geweest.

Op avontuur in Mongolië en Georgië

Verder staat er dit jaar ook voor het eerst een reis naar Mongolië op het programma. Over het wilde Oosten gesproken! Dit is het land waar Dzjengis Khan vandaan kwam, de Mongoolse heerser en veroveraar die het grootste imperium in de wereldgeschiedenis qua oppervlakte schiep. En natuurlijk heeft zo’n geschiedenis zijn sporen nagelaten. In Rusland zegt men nog altijd ‘als je het vuil van de huid van een Rus af krabt, komt er een Tataar naar boven’. Met andere woorden, het Russische en Mongoolse volk is diep met elkaar verbonden. Een Tataar is een term die door de Russen gebruikt wordt voor alle Turks-Mongoolse volkeren.

Ook de nieuwe reis naar Georgië past in dit plaatje. Net als in Oezbekistan, Kirgizië en Mongolië, maakt het unieke karakter van de woeste, grootste natuur, dat je je hier als mens nietig voelt. De bergen van de Kaukasus zijn zo ontzettend indrukwekkend. Het karakter van de Georgiër is weer heel anders, vol passie en vuur. Bij een reis naar Georgië mag je je ook verheugen op de Georgische keuken, die echt heerlijk is. Niet voor niets wordt de Georgische regio qua voedselgezondheid ook wel benoemd als een zogenoemde ‘bijna blauwe zone’ waar de gemiddelde levensverwachting van de mensen heel hoog is. Dit is vanwege de locale producten die er groeien en gebruikt worden in de Georgische keuken in combinatie met de bergen en de exercitie die de bewoners hierdoor op een natuurlijke wijze krijgen.

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Domitilla
En in Khiva, dat midden in de woestijn ligt, voelt iedereen zich altijd alsof ze in een Duizend-en-een-nachtsprookje zijn beland.