Graz: een goed bewaard geheim
Onbekend maakt onbemind zegt het spreekwoord? Misschien gaat onbekend wel op voor Graz, maar onbemind is in elk geval niet terecht!
In juni maakte ik voor het eerst kennis met Graz tijdens enkele zinderend hete dagen. Terrasjes waren dan ook zeer welkom en gelukkig ontbreekt het daar niet aan! Op pleinen en straten natuurlijk, maar ook aan de rivier de Mur en boven op de schaduwrijk beboste heuvel van de Schlossberg met de ruïnes van de oude burcht. Dit was in de 10e eeuw eerst een kleine grensversterking die door de Slavische bevolking 'kleine burcht' werd genoemd: Gradec, waar later de naam Graz van is afgeleid.
De middeleeuwse binnenstad
De grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa neemt me door nauwe straatjes mee in haar rijke historie. Sierlijke winkelstraten met fraaie gevels laten een modern aanbod zien en het uitgebreide culturele aanbod zorgt ervoor dat ik tijd te kort kom. Tijd die ik bijna vanuit de hele binnenstad kan aflezen op de 28 meter hoge Uhrturm uit 1560 op de burcht. Overigens wel opletten, want de tijd werd vroeger alleen met uren aangegeven door een wijzer van het midden naar de rand van 2,5 meter lengte. Later moest er een wijzer voor minuten bijkomen en deze werd dus kleiner. ….
Dwalend door de stad stuit ik bij zo’n 36 graden in de binnenhof van het Priesterseminarie op een wit marmeren standbeeld van Manfred Erjautz: Der Schneemann! Voor nog meer verkoeling wandel ik door naar het terras op het Murinsel : een kunstmatig glazen eiland in de rivier de Mur ontworpen door de New Yorkse kunstenaar Vito Acconci.
Wanneer de avond valt
Als de avond is gevallen en ik genoten heb van een heerlijk diner in een van de vele gezellige restaurantjes in de oude binnenstad ga ik kennismaken met de 'Friendly alien'. Het is de liefdevolle bijnaam die het bijzondere Kunsthaus heeft gekregen. De kunsthal is ontworpen door de architecten Peter Cook en Colin Fournier in 2003: het jaar waarin Graz Europese Culturele Hoofdstad was. Het Kunsthaus is gemaakt van meer dan duizend semi-transparante acrylpanelen die zonlicht omzetten in energie. Daarmee worden in de avond, als het donker is, met behulp van ruim 900 lichtbronnen, beelden op de gevel van het gebouw weergegeven. Aan de buitenkant lijkt het wel een beetje op een buitenaards ruimteschip, binnen kijken liefhebbers van architectuur, design, nieuwe media, film en fotografie er hun ogen uit in steeds wisselende exposities. Graz heeft aan musea geen gebrek: het Universalmuseum Joanneum heeft alleen al 12 locaties verspreid in de stad.
Het geheim van Oostenrijk
Na Wenen is Graz de tweede stad van Oostenrijk en samen met het Schloß Eggenberg aan de rand van de stad staat het centrum eervol vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Graz is een bruisende stad die nog niet helemaal overspoeld is door toeristen en die graag zijn geheimen prijs geeft!
Volg ons