050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Gouden optocht voor de farao’s van Egypte

Door reisleidster Willy | 25-06-2021

Op zaterdagavond 3 april vond eindelijk de langverwachte ‘Pharaoh's Golden Parade’, de gouden optocht plaats. Tijdens dit indrukwekkende defilé werden 22 koninklijke mummies van het Egyptisch museum aan het Tahrirplein naar hun nieuwe rustplaats in het nationaal museum van de Egyptische beschaving (NMEC) in de wijk Fustat gebracht. De mummies lagen al ruim een eeuw in een van de zalen van het museum in de binnenstad van Caïro.

De achttien koninklijke mummies van onder andere Ramses II, Seqenenre Tao, Thoetmosis III en Seti I en van vier koninginnen onder andere Hatsjepsoet en Meritamon, de echtgenote van farao Amenhotep I (stammen uit de 17e, 18e, 19e en 20e dynastie - tussen de 15e en 11e eeuw voor Christus) stonden in chronologische volgorde opgesteld.

Een indrukwekkende parade

Heel Egypte en vele geïnteresseerden van over de hele wereld keken vol bewondering live mee via tv en internet naar de majestueuze parade over een afstand van zeven kilometer tussen het oude museum en de nieuwe eeuwige rustplaats van de mummies. De mummies waren voor dit unieke en zwaarbeveiligde transport verpakt in capsules met stikstof, werden vervoerd met speciaal wagens met extra schokdempers en begeleid door praalwagens, paardenkoetsen, muziekkorpsen, dansers en vuurwerk.

De eenmalige indrukwekkende parade werd begroet en ontvangen bij het NMEC door de Egyptische president Sisi en eenentwintig saluutschoten. De koninklijke processie bracht de enthousiaste toeschouwers in gedachten terug naar het Oude Egypte, toen de koningen en koninginnen vervoerd werden naar hun laatste rustplaats in de Vallei der Koningen in Luxor. Het transport vergde jaren van voorbereiding, de adembenemende details zorgden voor een waardige tocht.

De wijk rondom het NMEC heeft de afgelopen jaren ook een hele transformatie ondergaan, de toegangswegen werden vernieuwd, de gebouwen langs de route kregen een nieuwe lik verf, de gehele route werd voorzien van een speciaal verlichtingssysteem en het wegdek werd waar nodig gerepareerd. Ook de onlangs geplaatste obelisk van Ramses II (17 meter hoog en 90 ton zwaar) omringd door vier sfinxen met ramskoppen op het Tahrirplein werd speciaal verlicht. Er werden eveneens tientallen dadelpalmen, papyrusplanten, olijf-, vijg- en johannesbroodbomen geplant.

NMEC, Cairo, Egypte
Foto reisleidster Willy
NMEC, Cairo, Egypte
Foto reisleidster Willy

Het nieuwe Egyptisch museum

Egypte werkte al sinds 1982 samen met UNESCO aan de plannen voor dit unieke museum gewijd aan de gehele Egyptische beschaving van de prehistorie tot aan de huidige tijd. Het indrukwekkende gebouw is ontworpen door de Egyptische architect El-Ghazzali Kosseiba die in 1984 de ontwerpwedstrijd won. In 2002 werd de eerste steen van het museum gelegd in Fustat, de plaats van de eerste Egyptische hoofdstad na de Arabische verovering. Fustat ligt op een centraal religieus punt in de Egyptische geschiedenis en wordt omringd door Koptische kerken en kloosters, het Koptisch museum, de Amr Ibn al-Aas Moskee (de eerste in Egypte), de Hangende Kerk en de Ibn Ezra synagoge. Vanaf het museum en de mooie tuinen kijkt men uit op de Citadel van Saladin, de Mohamed Ali Moskee en het Ain al-Sira Meer, het laatste natuurlijke meer in Caïro.

In 2017 vond de soft opening al plaats. Het nationaal museum van de Egyptische beschaving omvat ruim 100.000 artefacten verdeeld over vier grote ruimten, een ontvangstruimte, laboratoria en restaurants. De chronologische afdeling bevat voorwerpen uit de Archaïsche, Faraonische, Grieks-Romeinse, Koptische, middeleeuwse, Islamitische en moderne tijd. De thematische afdeling omvat voorwerpen met betrekking op onderwerpen als het begin van de beschaving, de Nijl, staat en samenleving en de mummie galerij.

De zal met de koninklijke mummies is zodanig ontworpen dat het lijkt op de koninklijke tombes in de Vallei der Koningen in Luxor. Er is gedimd licht en de achtergrondwanden zijn zwart van kleur. Op de panelen staat informatie over het mummificatieproces, de vindplaats, de geschiedenis, eventuele ziektes, DNA, familieleden en afstamming. Vooral de eerste weken werd het museum druk bezocht door de lokale bevolking die enorm trots is op deze nieuwe aanwinst.

Een kijkje binnen

Nieuwsgierig hoe het museum geworden is? Bekijk mijn eerste bezoek aan het museum.

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Willy
Het nieuwe museum van de Egyptische beschaving (NMEC) wordt druk bezocht door de lokale bevolking die enorm trots is op deze nieuwe aanwinst!