Goethe en Schiller in Weimar
Een van de heerlijkste stadjes in Duitsland om geschiedenis, cultuur en gastvrijheid op te snuiven is voor mij iedere keer opnieuw Weimar. De naamgever van de Weimarrepubliek was na de bouw van de muur decennia lang minder goed toegankelijk voor de westerse toerist, maar heeft inmiddels deze schade behoorlijk ingelopen. Tijdens verschillende SRC-reizen bezoeken we Weimar en kan de cultuurliefhebber als een kind in een snoepwinkel genieten van hetgeen het stadje te bieden heeft.
Goethe und Schiller Denkmal
Een van de hoogtepunten is uiteraard de literatuur van de heren Goethe en Schiller, die vereeuwigd zijn in het majestueuze standbeeld dat voor het Deutsche Nationaltheater op de Theaterplatz staat. Het Goethe und Schiller Denkmal werd door Ernst Rietschel uit Dresden ontworpen, vervaardigd uit brons dat voorheen een totaal andere functie had; twee buitgemaakte kanonnen uit 1827…
De twee vrienden uit de omvangrijke Duitse literatuur staan sinds 4 september 1857 gebroederlijk naast elkaar op de granieten sokkel die geschonken werd door de groothertog van Baden. Goethe, 10 jaar ouder dan Schiller, kreeg een kleine verjonging, werd wat slanker en groter gemaakt om daarmee de ‘Mann von Welt’ uit te stralen. Als teken van zijn verering voor zijn vriend geeft hij hem een ‘Lorbeerkranz’. Schiller lijkt onderweg te zijn met een van zijn literaire creaties in zijn linkerhand en kijkt als Goethe verwachtingsvol vooruit. Tot aan vorig jaar was zijn zicht op het Bauhausmuseum, dat nu vergroot en gemoderniseerd elders in de stad te bewonderen is.
Symbool van Weimar
Vanwege het dichtbij gelegen kamp Buchenwald en oorlogsindustrie op de Ettersberg, werd Weimar in februari en maart 1945, negentien keer gebombardeerd. Naast de vele doden leden hierbij vele gebouwen, ook in de culturele kern van het stadje, zware schade waaronder het theater, het stadhuis, de Herderkerk, het Schillerhuis en het Goethehuis. Het standbeeld doorstond de bombardementen omdat het uit voorzorg al in 1942 volledig en zwaar ingemetseld was.
Al staan er kopieën in Cleveland, Milwaukee, San Francisco en Shanghai, het originele ‘Denkmal’ dat in 2007 volledig gerestaureerd werd, blijft hét symbool van Weimar. Die trots is ook in de DDR-tijd gebleven. Zo sierde bijvoorbeeld in 1953 het standbeeld de voorzijde van het internationale tijdschrift Friedenswacht.
Het stadje waar ik in 1973 als jochie van 9 al mijn eerste voetstapjes zette, ademde destijds een andere sfeer uit maar heeft altijd een speciale plek in mijn hart gehouden… Terecht, zou ik zeggen!
Reizen naar Duitsland
Wilt u het prachtige Weimar ook leren kennen en het standbeeld van Goethe en Schiller bewonderen? Ga mee op reis naar Thüringen en Saksen of laat u inspireren door onze andere reizen naar Midden-Duitsland.
Volg ons