050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Een bezoek aan de Chinese Lamatempel

Door reisleider Frits | 10-12-2016

Tijdens mijn laatste reis naar China zou ik een dag langer blijven in Beijing. Geen straf want er is altijd wel iets nieuws te bekijken. Maar eigenlijk had ik geen zin in iets nieuws, ik wilde naar de Lamatempel. Natuurlijk was ik daar al eens eerder geweest met mijn gasten, maar nooit alleen, en van dat momentje voor mezelf wilde ik wel eens genieten.

De Tibetaanse Dalai Lama en Panchen Lama

Het is een bijzonder complex, ooit was het een verblijf voor de zonen van de keizer maar in de 18e eeuw werd het geschonken aan Lama’s uit Tibet en Mongolië. Lama betekent letterlijk religieus leraar. Niet iedere monnik uit Tibet kan zich zomaar Lama noemen, daar zal eerst een langdurige studie aan vooraf moeten gaan.

De voor ons bekendste Lama is natuurlijk de Dalai Lama, een titel die in de 16e eeuw geschonken werd door de Mongoolse keizer aan de Tibetaanse leider van de ‘Gelupga-orde’, de belangrijkste kloostergemeenschap van Tibet. De Dalai Lama (letterlijk: Oceaan van Wijsheid) was altijd de spiritueel en wereldlijke leider van Tibet maar de huidige Dalai Lama, die in 1959 gevlucht is uit Tibet, heeft in 2011 afstand gedaan van zijn functie als wereldlijk leider.

Naast de Dalai Lama heb je in het Tibetaanse boeddhisme ook nog de Panchen Lama. Deze titel heeft de 5e Dalai Lama in de 17e eeuw verstrekt aan de leider van een andere kloosterorde, uit dankbaarheid voor de opleiding die hij bij hem genoten had.

Reïncarnatie van de Dalai Lama

Ooit hebben zij afgesproken dat mocht één van hen komen te overlijden, dat de ander de zoektocht zal leiden naar de reïncarnatie van de overledene. Dit leidde in 1995 tot zeer grote problemen toen de huidige Dalai Lama een nieuwe Panchen Lama had benoemd, een benoeming waar de Chinezen het totaal niet mee eens waren. In hun ogen had de Dalai Lama zich er niet mee mogen bemoeien en bovendien hadden zij een andere kandidaat in hun gedachten. Het 6 jarige jongetje dat door de Dalai Lama was benoemd, werd samen met zijn ouders gevangen genomen. Tot op heden weet men niet wat er met ze gebeurd is, waarschijnlijk weinig goeds. De autoriteiten in China hebben vervolgens een ander jongetje benoemd tot Panchen Lama, zijn ouders waren goede communisten. Het moge duidelijk zijn dat de Tibetanen het totaal niet eens waren met deze benoeming en voor zijn eigen veiligheid verblijft deze Panchen Lama niet in Tibet maar in Beijing, waar hij zo nu en dan op het toneel mag verschijnen.

Wat is nu het geval in de Lamatempel? In één van de hallen staat een groot boeddhistisch beeld met daarnaast twee stoelen, de ene van oorsprong bestemd voor de Dalai Lama en de ander voor de Panchen Lama. Op deze laatste stoel is een foto geplaatst van de huidige Panchen Lama maar de andere stoel blijft angstvallig leeg: niemand die het aandurft om daar een foto van de huidige Dalai Lama te plaatsen.

En wat gebeurt er als de huidige Dalai Lama komt te overlijden? Dan zal de communistisch gezinde Panchen Lama op zoek moeten gaan naar een reïncarnatie. Het is echter nu al is zeker dat deze nooit geaccepteerd zal worden door de Tibetanen. De huidige Dalai Lama voorziet dat probleem natuurlijk ook en heeft al aangegeven dat hij waarschijnlijk niet meer zal reïncarneren: in mijn ogen een zeer wijs besluit.

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Frits
Lama betekent letterlijk religieus leraar.