Dishoom: lekkers uit Bombay
Toen ik dit jaar in de boekwinkel het kookboek met de titel 'Dishoom' tegen kwam was mijn aandacht meteen getrokken. Zou dat wat met het restaurant Dishoom in Londen te maken hebben? Dit Indiase restaurant zat om de hoek van mijn hotel in de wijk Kensington de laatste keer dat ik een weekje in Londen was. En het was zo goed dat we er voor het ontbijt en het diner meerdere keren te vinden waren. Niet alleen was het eten heerlijk, ook de aankleding en de sfeer van het restaurant spraken zeer tot de verbeelding.
De ondertitel van het kookboek 'Lekkers uit Bombay' verraadt veel. Het is een modern Indiaas kookboek met een zeer subjectieve eetgids door Bombay, zo staat op de cover te lezen.
Dishoom!
Dishoom is het woord voor het geluidseffect dat in oude Hindi-films werd gebruikt wanneer de held een rake klap uitdeelde! Inmiddels zijn er meerdere Dishoom-restaurants in Londen te vinden, als ook in Birmingham, Manchester en Edinburgh. Allemaal met een eigen bijzondere inrichting die verschillende stijlen van vervlogen tijden in Bombay uitstralen, bijvoorbeeld de Bombay-jazz stijl.
Iraanse invloeden in Bombay
Opvallend is de band met Iran. Vroeger waren er vele Iraanse cafés in Bombay. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw waren er wel 100 te vinden, tegenwoordig nog maar een stuk of 25. Deze Iraanse cafés kwamen in Bombay door de Iraanse zoroastrische immigranten.
Het zoroastrisme is een van de oudste levende religieuze tradities ter wereld. Op onze reizen in Iran bezoeken we altijd de stad Yazd, dat daar een belangrijk centrum van het zoroastrisme is. De Parsen in India en Bombay zijn dan ook een oude gemeenschap uit Iran die zich zo’n duizend jaar geleden ten noorden van Bombay in Gujarat vestigden en later naar de stad zelf trokken.
Het was een ondernemend volk dat aan onderwijs hechtte en het goed deed door handel in onder andere katoen en opium. De Parsen investeerden hun geld in de infrastructuur en openbare cultuur van Bombay. In 1854 werd er een fonds opgericht om zoroastriërs in Iran naar Bombay te laten komen. De mensen van deze tweede immigratiegolf werden Iranis genoemd en waren degenen die vanaf de late 19e eeuw de Iraanse cafés in Bombay runden. Ze werden een instituut onder de bevolking in Bombay, ongeacht kaste, klasse, religie of ras.
In gedachten op reis naar Iran, Bombay of Londen
Wellicht is het momenteel niet het moment om naar Iran, Bombay of zelfs Londen te reizen. Maar dit kookboek met uitgebreid omschreven stadswandelingen door Bombay doet mij in mijn hoofd toch reizen. Ik ruik als het ware de geuren en zie de kleuren die bij die landen horen voor me. Nu moet ik alleen nog even besluiten welk gerecht ik ga maken...
U kunt het boek 'Dishoom' kopen bij uw lokale boekhandel of bestellen via Bol.com.
Volg ons