De visser van Hoi An
Het leukste plaatsje van Vietnam blijft voor mij Hoi An, gelegen in het midden van het land. Sommigen zullen zeggen dat Hoi An wel erg op de toeristen is gericht, maar voor mij is de sfeer hier nog steeds erg prettig. Iedereen zal zich hier dan ook absoluut thuis voelen, niet in de laatste plaats omdat je hier heerlijk kunt eten en dát is voor mij ook zeer belangrijk.
Lezend door de straten van Hoi An
Iemand die Hoi An ook ontdekt heeft, is Martyn van Beek, een schrijver van thrillers. Hij heeft de echt heel spannende thriller geschreven die de titel heeft van dit blog. Behalve dat het een thriller is die van de eerste tot de laatste pagina boeiend blijft, is het ook heel leuk om dit boek voorafgaande aan de SRC-reis naar Vietnam en Cambodja te lezen. De schrijver leidt de hoofdpersoon door bestaande straten van Hoi An en laat hem eten in restaurants die je daar ook daadwerkelijk kan vinden.
Toen ik het boek gelezen had, keek ik bij mijn volgende bezoek aan Hoi An heel anders aan tegen de Tran Phu straat en de Japanse brug kreeg voor mij een heel andere dimensie. Het is gewoon erg leuk om aan de hand van dit boek de straten van Hoi An op een andere manier te leren kennen, een absolute aanrader dus!
Vis uit Vietnam
Verlaat je het centrum van Hoi An en stap je op de fiets dan heb je grote kans dat je de mooiste foto’s van je reis kunt schieten: prachtige rijstvelden, boeren die op hun land bezig zijn of zoals u in bijgaande unieke foto’s (met dank aan Henk) ziet, een visser die samen met zijn vrouw bezig is om het dagelijkse kostje bij elkaar te scharrelen. Hoeveel zou hij deze dag gevangen hebben? Alleen voldoende voor zijn familie of misschien ook nog wat extra’s dat hij op een kleine markt kan verkopen?
Deze visser doet het op zeer kleine schaal, maar voor heel Vietnam is de visserij en vooral ook de kweek van vissen en schaaldieren een ontzettend belangrijke pijler van de economie. Wist u dat de pangafilet die u thuis eet hoogstwaarschijnlijk afkomstig is uit Vietnam? In het programma Kassa werd aandacht besteed aan de Pangasius en als ik eraan terug denk hoe men Vietnam toen in een bepaalde hoek probeerde te drukken, dan kan ik me er nog steeds kwaad om maken.
Gelukkig voor Vietnam bleek het een storm in een glas water te zijn en kunt u de panga gewoon blijven eten. Maar het grappige is dat die vis alleen gekweekt wordt voor de export, volgens mij kan je in heel Vietnam geen panga krijgen. Waarom niet? Eigenlijk heel logisch: in Vietnam is zo veel verse vis te krijgen dat ze de gekweekte vis niet nodig hebben. En mocht u niet van vis houden? We kunnen altijd wel iets anders regelen zodat ook u een heerlijke maaltijd heeft.
Volg ons