De Striezelmarkt in Dresden
Een van de sfeervolle dingen die in de aanloop naar kerst onlosmakelijk met Duitsland verbonden zijn, is de kerstmarkt. In de weken voorafgaand aan het kerstfeest kun je overal in het land zo’n typische markt bezoeken. De gezelligheid op zo’n markt, met de geur van dennengroen en Glühwein, met mooie snuisterijen, overal kerstversiering, en met lichtjes die stralen wanneer de schemer invalt... zo’n markt, het heeft iets heerlijks vind ik.
De Striezelmarkt in Dresden
Als ik met een groep gasten op reis ben rond de kerstdagen, neem ik dan ook altijd graag een kijkje op de kerstmarkt. Zo heb ik in de loop der jaren diverse kerstmarkten bezocht. Ik verkende bijvoorbeeld de kerstmarkt voor het oude stadhuis van Hamburg, dwaalde over de kerstmarkt aan de voet van de Dom in Mainz, en genoot op de kerstmarkt in Dresden van het prachtige houtsnijwerk.
Die kerstmarkt in Dresden is overigens een van de oudste kerstmarkten van Duitsland, de Striezelmarkt. Al in 1434 werd deze markt genoemd. De naam Striezel verwijst naar een baksel dat tegenwoordig bekend is als de Dresdner Christstollen. Met ‘Striezel’, of ‘Strutzel’ duidde men in vroeger tijden een baksel aan dat in de vastenperiode gebakken werd. Het had een langwerpige, deels gevlochten vorm, en herinnerde door deze vorm aan het in windsels gewikkelde kerstkind. In de loop der tijden raakte dit kerstbrood zeer geliefd bij zowel het volk, als zijn vorsten. Deze smaakvolle stol werd een beroemd en trots symbool voor Dresden, en dat is het tot op de dag van vandaag.
Zo vindt sinds 1994 elk jaar op de zaterdag voor de tweede Advent het Stollenfest plaats. Dan wordt een enorme stol op de binnenplaats van het slot gepresenteerd. Vervolgens wordt deze stol in een feestelijke optocht door de prachtige binnenstad langs de enthousiaste toeschouwers gereden. Deze rondgang eindigt op de Striezelmarkt. Hier wordt de Christstoll aangesneden met een 1,6 meter groot stollenmes, waarna de stukken stol aan het toegestroomde publiek worden verkocht. Dit Stollenfest dat elk jaar zeer druk bezocht wordt, verwijst naar een spektakelstuk van keurvorst August der Starke, de vroegere Saksische heerser, die in Dresden zijn residentie had.
Stollenfest in Dresden
August der Starke had in het voorjaar van 1730 edelen en militairen uit heel Europa uitgenodigd voor een grote legerschouw met aansluitend feestelijkheden. De keurvorst, die tevens koning van Polen was, wilde hiermee zeker niet alleen zijn militaire macht tonen. Meer nog wilde hij zijn gasten imponeren met een reusachtig feest vol pracht en praal. En dat lukte! Het feest werd het grootste en meest overvloedige barokke pronkfeest aller tijden, en is als het Zeithainer Lustlager de geschiedenis ingegaan.
Voor dit wekenlang durende grootse feest liet August der Starke een enorme stol bakken. De stol was ongeveer 1.800 kilo zwaar, zo’n 7 meter lang, ongeveer 3 meter breed, en 30 cm hoog. Dresder meesterbakker Johann Andreas Zacharias en zeker 60 bakkersknechten hadden er een flink werk aan gehad. De bouwmeester van de keurvorst, Matthäus Daniel Pöppelmann, had zelfs speciaal een oven moeten ontwerpen om het geheel te kunnen bakken. Op een wagen getrokken door 8 paarden werd de enorme stol naar het feestgedruis gebracht. Daar werd het reusachtige baksel met een enorm mes in 24.000 porties gesneden en onder de feestgasten en soldaten verdeeld… een legendarische gebeurtenis. Een kopie van dat enorme mes wordt nu op het Stollenfest gebruikt om de Dresdner Christstollen aan te snijden.
Onder August der Starke werd Dresden een Europees centrum voor kunst en cultuur. Ook tegenwoordig is de stad met prachtige musea en schitterende barokke gebouwen een ware lust voor het oog. Het mooiste bouwwerk is voor mij daarbij zonder twijfel het barokke, uitbundige Zwinger. Dit fantastische gebouw werd in opdracht van August der Starke gebouwd door zijn bouwmeester Matthäus Daniel Pöppelmann. Inderdaad, die van de oven voor de reusachtige stol.
Mocht u eens overwegen om Dresden te bezoeken, de stad kent in elk jaargetijde haar eigen charmes. Bent u dan toevallig in de aanloop naar kerst in deze Saksische hoofdstad? Dan is niet alleen het Zwinger maar ook de Striezelmarkt een bezoek méér dan waard.
Volg ons