050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

De reisverlanglijst van reisleider Johan

Door reisleider Johan | 01-06-2021

Onze reisleiders staan, waarschijnlijk net als u, te popelen om weer hun koffers te pakken en nieuwe reisavonturen te beleven. Maar welke vakantiebestemmingen hebben zij het meest gemist, waar kijken zij reikhalzend naar uit? Reisleider Johan vertelt u deze week welke vakantielanden er op dit moment bovenaan zijn reisverlanglijst staan.

Ik neem u straks graag mee naar...

Verrassend Polen

Toen mij een flink aantal jaren werd gevraagd ook reizen naar Polen te begeleiden bezocht ik in Amsterdam het Pools verkeersbureau, vlakbij het Rijksmuseum. Daar werd ik zo vriendelijk ontvangen dat ik er een paar uur heb doorgebracht en voorzien van tal van tips en heel veel folders naar huis ging. 'Wat een vriendelijke mensen en wat een bijzonder land is dat eigenlijk’, bedacht ik me toen. Tot dan toe was het een land waar ik slechts vluchtig mee kennis had gemaakt. Tijdens de vele reizen die ik daarna naar Polen maakte bleek dat die vriendelijkheid in het verkeersbureau een voorbode was geweest van nog veel meer vriendelijkheid in het land zelf. En dat gevoegd bij de zeer bijzondere geschiedenis, de indrukwekkende natuur en de prachtige steden maken dat ik altijd blij ben als ik er weer naar Polen kan gaan. Krakau is mijn favoriete stad Hier wordt de rijke geschiedenis van voorspoed en tegenspoed van het Poolse volk voelbaar en zichtbaar. En terwijl ik dit zit te tikken krijg ik enorme trek in de beste ‘zapiekanka’ van heel Polen en daarmee van de hele wereld: te kopen op de oude markt in de joodse wijk Kazimierz. Als u Polen nog nooit of slechts vluchtig hebt bezocht: dat is een gemis! Ik laat dat land graag aan u zien tijdens de reis Warschau en Krakau!

Mijn tweede thuis: Rusland

Gelukkig kon ik tijdens de corona-reisrestricties toch nog een keer naar Rusland (ik maakte daar ook video's!). Ik ben getrouwd met een Russin en mocht daardoor op familiebezoek en kon dan natuurlijk ook de plekken opzoeken die ik al een jaar miste. Het Rode Plein had ik nog niet vaak zo leeg gezien als dit voorjaar, maar het was al weer mogelijk om in het warenhuis GUM lekker te eten, een ijsje te nemen of een glas wijn te drinken met uitzicht op de Wasiliuskathedraal. In Sint Petersburg bezocht ik mijn oud-collega, voormalig stadsarchitect van Sint Petersburg en inmiddels zeer goede vriend, en kon daar weer naar het Mariinskitheater waar Gergiev op een paar meter afstand van mij in de orkestbak het orkest dirigeerde bij de opera Tristan en Isolde. Ik wandelde langs de grachten, over de Nevski, langs de Neva en at een broodje in café Butterbrodski, gevestigd in het huis waar Jossif Brodski had gewoond. Het was koud maar zonnig op het Hazeneiland, waar het visrestaurant alweer was geopend en ik at er met uitzicht op de Hermitage. Ik kijk ernaar uit om u dit allemaal weer te laten zien tijdens de reis Moskou en Sint Petersburg, liefst met een zonnetje erbij en met een opgeluchtgevoel over de overwonnen pandemie!

Bauhaus in Duitsland

Tijdens mijn studie architectuur leerde ik over de rol die Duitsland heeft gespeeld in de ontwikkeling van de moderne architectuur en stedenbouw, en bij een studie-excursie in de zeventiger jaren bezocht ik voor het eerst de monumenten van de moderne architectuur. Dat is voor mij een inspiratiebron geweest in de jaren die ik zelf werkzaam was als architect. Nu kom ik nog steeds graag in Duitsland, maar niet meer alleen voor de bouwkundige bezienswaardigheden. De architectuur is slechts een onderdeel van de culturele rijkdom in dit land met zijn bewogen geschiedenis met grote hoogtepunten en zeer diepe afgronden. In de steden is dit het best voelbaar. De stad waar de reformatie begon, de dynamiek van de samengestelde stad waar nu de Rijksdag staat en waar 30 jaar geleden oost en west weer met elkaar versmolten, en alle andere stadjes waar u het gevoel heeft om de hoek ergens Bach of Goethe tegen te kunnen komen. Duitsland is een prachtig land om uitgebreid(er) te bezoeken. En... het lijkt of tijdens een reis in Duitsland het glas bier aan het einde van de dag lekkerder smaakt dan waar ook ter wereld.

Herkenbaar Hollands New York

Als ik slenter langs de havens waar bij 400 jaar geleden de Nederlanders voor het eerst aan wal gingen, zie ik door mijn oogharen de masten van de schepen. Rondom die haven is het oude patroon van de stad nog te herkennen en kunt u als u uw best doet nog de sfeer van die oude straten proeven, hoewel ze inmiddels wereldwijd een andere klank en betekenis hebben gekregen. Walstraat, de brede weg, de parel straat, zijn nog terug te vinden in het zuidelijke puntje van Manhattan. De rasterstructuur die de verdere uitleg van de stad buiten de wal heeft bepaald lijkt op de structuur van een Hollandse polder; er wordt zelfs beweerd dat de verkaveling van de Beemster uitgangspunt was bij het maken van de plannen daarvoor. Het oude Holland is overal terug te zien en te voelen en toch is de stad zo anders geworden. Mooie uitingen van ’ the American spirit’ zijn terug te vinden in the Grand Central Station, de Brooklyn Bridge en de grote bibliotheek op 5th Avenue. Op reis in New York is het heerlijk om eindeloos door de stad te slenteren en de dag af te sluiten op een van de terrassen in Bryant Park. Wat zou ik dat graag weer doen!

Wilt u ook weer op reis?

Kijkt u er ook zo naar uit om weer op reis te gaan, misschien wel met Johan? Bekijk alle vertrekkende groepsreizen in onze vertrekkalender. Benieuwd welke reizen Johan straks gaat begeleiden? Houd dan de reisleiderpagina van Johan in de gaten!

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Johan
Ik kijk ernaar uit om u dit allemaal weer te laten zien, liefst met een zonnetje erbij en met een opgelucht gevoel over de overwonnen pandemie.