De geuren van Madeira
Foto’s zorgen meestal voor herinneringen aan mooie reizen. Maar geuren doen dat ook!
Tijdens een flinke huiselijke verbouwing zit ik al dagen in de geur van verf en met mijn ogen even gesloten bedenk ik me op een zeldzaam rustig moment wat ik nu graag in mijn neus zou willen opsnuiven. Het eerste dat bij me op komt zijn de verschillende geuren van Madeira...
Bedwelmende bloementuin
Dit heerlijke Portugese eiland heeft één van de weinige luchthavens in Europa waar je nog via een trap uit het vliegtuig mag afdalen, en dat vind ik een fijn begin van een reis. De natuurlijke geur van dit heerlijke eiland is er een om nooit te vergeten. Het is een mix van talloze bloeiende planten en bloemen in een subtropisch klimaat, en is in ieder jaargetijde aanwezig...
Madeira is rijk aan tuinen: er zijn bijvoorbeeld een botanische, tropische, Engelse, orchideeën- en een rozentuin. Een feest voor het oog maar ook voor je neus, die je soms diep in de bloemen zou willen steken om je te laten bedwelmen.... In april bereikt dat alles een hoogtepunt tijdens het jaarlijks gehouden bloemenfestival. Fraai versierde praalwagens, begeleid door verklede dansende meisjes en jongens, gaan dan de straten in een prachtige bloemenparade. Bloemmozaïeken die zijn ingelegd met echte bloemblaadjes liggen langs de straten en op pleinen. Ieder hotel heeft zijn ingang versierd met bloemstukken.
Maar de zintuigen worden tijdens een verblijf nog verder geprikkeld. Eenmaal wandelend langs de boulevard reageert ook mijn maag direct als er een vleugje bolo de caco in mijn neus kruipt. Dit overheerlijke brood, gemaakt van onder meer zoete aardappelen en bloem, dat rijk is besmeerd met kruidenboter met peterselie en veel knoflook, staat absoluut in mijn top vijf van meest geliefde gerechten. Het smaakt prima bij de ‘espada’ (zwarte degenvis) of de ‘espetada’ (gekruide rundvleesspies op speciale wijze geroosterd), die eveneens specialiteiten van Madeira zijn.
Kleurrijke markt van Funchal
Op de kleurrijke markt van de hoofdstad Funchal is de gedroogde kabeljauw voor de traditionele Portugese bacalhau-schotel een geur die zich opdringt. Een gruwel of een delicatesse: smaken verschillen nu eenmaal. Maar als de visgeur te sterk is, dan loop je gewoon naar de plek waar een enorme verscheidenheid aan groente en fruit te koop wordt aangeboden. Tropische vruchten, sinaasappels en kruiden brengen het water weer in de mond. Dat geldt ook voor de verderop gelegen pastelarias, met overheerlijke taartjes en koekjes.
Voeg daar ook nog een vleugje eucalyptus bij uit het Laura Silva, een stukje oerbos dat Madeira nog rijk is, soms overvleugeld door de zoute oceaanwind. Als ik dat allemaal ruik, dan weet ik dat ik thuiskom. Althans: voor één week, en als ik geluk heb voor meerdere weken.
Volg ons