050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Boekentip – Trefpunt Riga

Door reisleider Jaap | 01-07-2021

Ik kwam er voor het eerst in 1986, 35 jaar geleden, in een druilerige en koude oktoberweek. Toen nog de hoofdstad van de Letse Socialistische Sovjetrepubliek. Ik was erheen gereisd vanuit Helsinki met de enige veerboot die voer naar Tallinn, de 'Georg Ots'. En vanuit Tallinn met een binnenlandse Aeroflot-vlucht naar de eindbestemming Riga. Een belevenis op zich!

Wat meteen opviel in deze stad was de sfeer en de gebouwen: veel Scandinavische en Duitse invloeden, heel anders dan wanneer je over straat liep in Moskou of Leningrad. De Sovjet-Unie, maar toch ook weer niet. Heel bijzonder. Ik zou er in deze Sovjet-jaren ook nog met SRC-gasten komen op reizen rond de Oostzee, maar kon toen niet vermoeden dat Letland, evenals de andere Baltische landen Estland en Litouwen een paar jaar later onafhankelijk zouden worden. En zo snel zouden veranderen en aansluiting krijgen bij Europa.

In het voetspoor van schrijvers door Riga

De bijzondere sfeer die de stad zo kenmerkt is prachtig beschreven Trefpunt Riga, in de Literaire Steden-reeks 'Oog in 't Zeil'. Hierin beschrijft Jan Paul Hinrichs aan de hand van schrijvers die op de een of andere manier een band hebben met Riga het wel en wee van deze kosmopolitische en bewogen Baltische metropool. Russischtalige schrijvers natuurlijk als Maxim Gorki, Anna Achmatova, Osip Mandelstam, Vladimir Majakovski en nobelprijs-winnaar Ivan Boenin. En met schrijvers met een Letse achtergrond: de grondlegger van het verzamelen van Letse volkspoëzie Krišjānis Barons, de Duitstalige Koerlandse schrijver Eduard von Keyserling, en de dichter en toneelschrijver Rainis.

Ook schrijvers waarvan je niet zou denken dat ze iets met deze stad te maken hebben als Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Wat zijn band is met Riga? En de connectie tussen Sicilië en Letland? Leest u het zelf in deze boeiende bundel met belevenissen van deze literatoren. Een wandeling door Riga in hun voetsporen krijgt hierdoor nog meer diepgang en betekenis. Tot ziens in Riga!

Leest u mee?

Nieuwsgierig naar het boek Trefpunt Riga? U kunt het boek kopen bij uw lokale boekhandel of bestellen via bol.com Veel leesplezier!

Museumtip!

Tot en met 5 september 2021 kunt u in het Veenkoloniaal Museum in Veendam de tentoonstelling Groningen - Riga, de Klassieke Verbinding zien. In het kader van 100 jaar diplomatiek betrekkingen tussen Letland en Nederland. Ik ben er vorige week geweest. Mooi dat daar aan dit onderwerp aandacht aan wordt besteed.

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Jaap
Ik kwam er voor het eerst in 1986, 35 jaar geleden, in een druilerige en koude oktoberweek. De reis ernaartoe was al een belevenis op zich!